Ponieważ uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest dość uciążliwe, można sobie pomóc ekstraktem słodowym z puszki. Zamiast cukru buraczanego bardziej stylowy byłby cukier trzcinowy, powszechnie używany w Angliiw XVIII i XIX w. jako dodatek do piwa.
Ponieważ uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest dość uciążliwe, można sobie pomóc ekstraktem słodowym z puszki. Zamiast cukru buraczanego bardziej stylowy byłby cukier trzcinowy, powszechnie używany w Angliiw XVIII i XIX w. jako dodatek do piwa.
W sumie ja Russian to moze pasowalby ziemniak ale przeciez to nie samogon
Nie pasowałby, ponieważ RIS produkowano w Anglii, nie w Rosji. Ale swoją drogą cukier konwertowany z ziemniaków również mógłby być, tyle że ziemniaki wprowadzają najwięcej niepożądanych związków przy przetwarzaniu (dlatego ziemniaczany bimber jest najbardziej śmierdzący). Ale nie jest to problem - ziemniaki obrać, drobno pokroić, rozgotować, szumując na początku, wreszcie dodać kilka ml kwasu solnego lub fosforowego w celu rozłożenia skrobi do cukrów prostych. Otrzymany roztwór wlać do piwa.
Zacieranie warki numer 5 idzie jak krew z nosa... Doslownie... Najpierw problemy ze "srutowaniem" teraz filtrator sie zapchal... Masakra... Ktos dzis o tej porze tez warzy?
Wiesz co mail byc kozlak... 6kg zasypu a wyszlo tylko 14BLG odfiltrowalem jakies 5 litrow i sie zatkal filtrator... Przelalem do drugiego wiadra przeczyscilem zobaczymy... Chmiel czeka
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Comment