Browar domowy Rafała z Torunia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #61
    Istnienie walorów smakowo-zapachowych wynikających z dekokcji, to rzecz dyskusyjna, więc i porównywanie tego do dodatku słodu melanoidynowego jest trochę ryzykowne.

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      #62
      Dziekuje bardzo za burzliwa dyskusje. Tylko jaka jest konkluzja? Byl sens czy nie bylo sensu uzywac slodu melanoidYNowego przy zacieraniu dekokcyjnym?

      Uzylem go pierwszy raz z ciekawosci... Piwo jest na cichej... Smak ciekawy (pierwszy dolniak wiec nie mam porownania)

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #63
        Konkluzja jest taka, ze nie ma się czym przejmować. Czekaj na dobre piwo i ciesz się nim.
        Dyskusja o wpływie dekokcji trwa nadal , jedni czują wpływ inni nie. Z tych czujących nie spotkałem się jeszcze z opinią, że wpływ dekokcji na smak i aromat jest dokładnie taki sam jak wpływ słodu melanoidynowego, ale pewnie są i tacy. Jest kilka setek ważniejszych rzeczy, które mają większy wpływ na piwo.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #64
          Sam zobaczysz czy to miało sens i nam powiesz

          Moim zdaniem za dużo tego melanoidowego dałeś, wielu piwowarów nie lubi tego słodu ale myślę, że dlatego, że go zbyt dużo dają.

          Marcin też, nie widzi, nie czuje, efektu dekokcji, poza zmianą koloru, ale zna efekt melanoidowego. Pewnie dlatego, że go zbyt dużo w zasypie bywało w piwach które pił. To nie o to chodzi z melanoidowym. Jego efekt powinien być raczej "podprogowy".

          Jak dla mnie to zupełnie tego słodu mogli by nie produkować. Nie czuję różnicy a jak już poczuję to nie lubię.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • chesti84
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.10
            • 70

            #65
            Dzieki bardzo... Jedna z tych setek rzeczy jest chmiel. Dopiero po 5 warkach wiem jaka ilosc mi odpowiada... Pzeraza mnie jedynie mnogosc rodzajow... Testowalem zalediwe 3

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              Marcin też, nie widzi, nie czuje, efektu dekokcji, poza zmianą koloru, ale zna efekt melanoidowego. Pewnie dlatego, że go zbyt dużo w zasypie bywało w piwach które pił. To nie o to chodzi z melanoidowym. Jego efekt powinien być raczej "podprogowy".
              Ja się wycofuję z tego, co kiedyś mówiłem o melanoidynowym. Była to hipoteza, oparta o cztery piwa, a potem kolejne z dokładnie tą samą wadą nie miały tego słodu w zasypie. Teraz bym się skłaniał ku infekcji.

              Nie wiem, czy czuję dekokcję, bo nigdy nie próbowałem tego porównać. Dolną fermentację planuję na setną warkę, czyli gdzieś za dwadzieścia lat.

              Nikt jeszcze nie opisał dokładnego wpływu dekokcji na piwo, podobnie jak techniki FWH. Jak na razie czytałem tylko o starych Niemcach, którzy od razu wyczuwają różnice, ale niestety tylko w swoich piwach...

              Comment

              • chesti84
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.10
                • 70

                #67
                Warka nr 6 zabutelkowana.

                Wyszlo 20l i prawie pelen kufel.

                2 BLG

                Comment

                • chesti84
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 70

                  #68
                  Warka nr 7: Pils II

                  2,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
                  1,5 kg słód monachijski I STRZEGOM
                  0,5 kg słód melonoidynowy STRZERGOM

                  Zacieranie:

                  Dekokcyjne
                  Nalew główny: 20l
                  Nalew uzupełniający: 10l

                  Nastaw 53 °C
                  Po odlaniu pierwszej porcji dodany słód melanoidynowy.

                  Zacieranie:

                  (30 min) 53 °C -> 7l Dekokt -> 74 °C (5 min) -> gotowanie 10 min
                  (45 min) 63 °C -> 10l Dekokt -> gotowanie 25 min
                  (15 min) 74 °C

                  Wysładzanie:

                  Pierwsza filtracja: 14 BLG -> 15 l
                  +10 l (75 °C)
                  Druga filtracja: 7 BLG -> 9 l

                  Chmielenie:

                  20g - Marynka granulat 2013 (9,0%) - 60 min
                  10g - Magnum granulat 2013 (12,5%) - 60 min
                  10g - Lubelski granulat 2013 (4,2%)- 30 min

                  Brzeczka:

                  Wyszło 24 l -> 11 BLG

                  Drożdże:
                  W34/70 z warki nr 6
                  Fermentacja dolna
                  Temperatura fermentacji 12 °C

                  Zadane za pomącą startera ok 100ml brzeczki o temperaturze 26 °C.

                  Wydajność warzelni: 66%

                  Uwagi:
                  Dzięki temu, że filtrator sprawdza się wspaniale, postanowiłem zmielić słody niemalże na mąkę. Pozostawiłem nalew główny na tym samym poziomie, przy zmniejszonym zasypie.

                  Wydajność jest satysfakcjonująca

                  Comment

                  • chesti84
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.10
                    • 70

                    #69
                    Po ponad miesiacu przerwy gotuje pierwszy dekokt warki nr 8.
                    Zakupiony srutownik reczny (stolowy) bardzo ulatwia prace.

                    Comment

                    • chesti84
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 70

                      #70
                      Warka nr 8: 22.03.2014

                      4,0 kg słód monachijski II STRZEGOM
                      0,5 kg słód pszeniczny STRZERGOM

                      Śrutowane za pomocą ręcznego śrutownika

                      Zacieranie:

                      Dekokcyjne
                      Nalew główny: 20l
                      Nalew uzupełniający: 10l

                      Nastaw 52 °C

                      Zacieranie:

                      (30 min) 53 °C -> 7l Dekokt -> 75 °C (5 min) -> gotowanie 10 min
                      (45 min) 65 °C -> 10l Dekokt -> gotowanie 25 min
                      (15 min) 73 °C

                      Wysładzanie:

                      Pierwsza filtracja: 14 BLG -> 15 l
                      +10 l (75 °C)
                      Druga filtracja: 7 BLG -> 10 l

                      Chmielenie:

                      15g - Marynka granulat - 60 min
                      10g - Magnum granulat - 60 min
                      15g - Lubelski granulat - 30 min

                      Brzeczka:

                      Wyszło 23 l -> 13 BLG

                      Drożdże:
                      Fermentis S-04
                      Fermentacja górna
                      Temperatura fermentacji 22 °C

                      Wydajność warzelni: 66,4%

                      Comment

                      • chesti84
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.10
                        • 70

                        #71
                        Warka nr 9: 29.03.2014

                        3,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
                        0,5 kg słód pszeniczny STRZERGOM
                        0,5 kg słód karmelowy STRZERGOM

                        Zacieranie:

                        Dekokcyjne
                        Nalew główny: 20l
                        Nalew uzupełniający: 10l

                        Nastaw 53 °C

                        Zacieranie:

                        (30 min) 53 °C -> 7l Dekokt -> 76 °C (5 min) -> gotowanie 10 min
                        (45 min) 65 °C -> 10l Dekokt -> gotowanie 20 min
                        (20 min) 73 °C

                        Wysładzanie:

                        Pierwsza filtracja: 13 BLG -> 14 l
                        +10 l (75 °C)
                        Druga filtracja: 7 BLG -> 10 l

                        Chmielenie:

                        5g - Marynka granulat - 60 min
                        15g - Magnum granulat - 60 min
                        15g - Lubelski granulat - 30 min

                        Brzeczka:

                        Wyszło 20 l -> 12 BLG

                        Drożdże:
                        Fermentis S-04 - z warki nr 8
                        Fermentacja górna
                        Temperatura fermentacji 22 °C

                        Wydajność warzelni: 60% (bo mi jakieś 2 litry wykipiały podczas chmielenia )

                        Comment

                        • chesti84
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.10
                          • 70

                          #72
                          Kilka fotek gotowych produktów. Dla tych co nie mogą wpaść do mnie na grilla.
                          http://browardomowy.blogspot.com/
                          Ostatnia zmiana dokonana przez chesti84; 2014-04-23, 21:07.

                          Comment

                          • chesti84
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.10
                            • 70

                            #73
                            Czy przy takim zasypane może być wyczuwalny kwaskowy posmak jak przy tradycyjnym piwie pszenicznym?

                            3 kg pilznerski
                            1 kg monachijski I
                            0,5 pszeniczny

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #74
                              Nie bo w pszenicznym też nie powinno go być
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • chesti84
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.10
                                • 70

                                #75
                                Czyli wygląda na to ze złapałem małą infekcję?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                                  ART
                                  Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                                  Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                                  Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                                  2023-07-09, 15:52
                                • kaczka116
                                  Kazimierz, Dobre To Wyszło!
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-09-13, 20:24
                                • Gringo
                                  Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                                  Gringo
                                  Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                                  Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                                  2020-08-16, 18:59
                                • darekd
                                  Lubrow, Silky Stout
                                  darekd
                                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                                  16% ekstr.
                                  5,5% alk

                                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                                  2025-02-14, 03:52
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...