W październiku 2013 roku nastawiłem pierwszą warkę z Brew Kita Irish Stout - wybrane losowo.
Okazało się, że bardzo szybko sie skończyło.
Było smaczne ale nie będę się rozpisywał na temat piwa z puchy.
Czas przejść na kolejny etap:
25.11.2013
Warka nr 2: Pszeniczne polskie
Pszeniczny STRZEGOM - 2kg
Pilznerski STRZEGOM - 1kg
Zacieranie:
Dekoktacyjnie
12l
53°C -> 4l -> 65°C przerwa 20 min -> gotowanie 15
68°C -> 6l -> gotowanie 20 min - 5 min przed dodany chmiel Lubelski (30g)
75°C -> przerwa 30 min
Wysładzanie:
Pierwsza filtracja: 14 BLG
+4l
Druga filtracja: 5 BLG
+4l
Trzecia filtracja 2 BLG - zlane tylko 2l
Ostatecznie wyszło jakieś 15l o 10 BLG o 4:00 - czas spać - nie sprzątam
Drożdże
Biowin BrewGo 2
Fermentacja
ok 22°C
Uwagi:
- wysładzanie wyszło kiepsko
- dekokt jest pracochłony, następnym razem sprawdzimy infuzję.
- Brzeczka pozostawiona w wysłodkach następnego dnia miała 5 BLG postanowiłem ratować całość.
2 razy +4l -> 65°C -> przerwa 20 min pod kocem -> 75°C -> przerwa 30 min
Otrzymałem dodatkowo 5l 5 BLG
Ostatecznie wyszło 20l brzeczki ok 9 BLG. Może być lepiej.
Chciałem dodać cukier ale: BEZ OSZUKIWANIA!!!!
Całość pięknie bulgocze w wiaderku już 24h
Okazało się, że bardzo szybko sie skończyło.
Było smaczne ale nie będę się rozpisywał na temat piwa z puchy.
Czas przejść na kolejny etap:
25.11.2013
Warka nr 2: Pszeniczne polskie
Pszeniczny STRZEGOM - 2kg
Pilznerski STRZEGOM - 1kg
Zacieranie:
Dekoktacyjnie
12l
53°C -> 4l -> 65°C przerwa 20 min -> gotowanie 15
68°C -> 6l -> gotowanie 20 min - 5 min przed dodany chmiel Lubelski (30g)
75°C -> przerwa 30 min
Wysładzanie:
Pierwsza filtracja: 14 BLG
+4l
Druga filtracja: 5 BLG
+4l
Trzecia filtracja 2 BLG - zlane tylko 2l
Ostatecznie wyszło jakieś 15l o 10 BLG o 4:00 - czas spać - nie sprzątam
Drożdże
Biowin BrewGo 2
Fermentacja
ok 22°C
Uwagi:
- wysładzanie wyszło kiepsko
- dekokt jest pracochłony, następnym razem sprawdzimy infuzję.
- Brzeczka pozostawiona w wysłodkach następnego dnia miała 5 BLG postanowiłem ratować całość.
2 razy +4l -> 65°C -> przerwa 20 min pod kocem -> 75°C -> przerwa 30 min
Otrzymałem dodatkowo 5l 5 BLG
Ostatecznie wyszło 20l brzeczki ok 9 BLG. Może być lepiej.
Chciałem dodać cukier ale: BEZ OSZUKIWANIA!!!!
Całość pięknie bulgocze w wiaderku już 24h
Comment