Browar domowy Rafała z Torunia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chesti84
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.10
    • 70

    #16
    Chleb na drożdżach z ostatniej gestwy upieczony. A co tam piwo i chleb w tym samym miejscu powstaly.

    Zapach chleba ciekawy

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      #17
      Czytałem forum i opisy smaku piwa: "Czuć wyraźny zapach owoców"; pomyślałem sobie, co Wy macie w tych nosach...?

      Dzis po 5 dniach, z czystej ciekawości, otworzyłem jedną butelkę warki nr 3... Wącham a tam zapach lekko malinowy :what:

      Piwko potrzebuje jeszcze czasu ale zapowiada się wspaniale.
      Aha, podczas butelkowania piwo mialo 5 BLG

      Comment

      • chesti84
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.10
        • 70

        #18
        Dziś Podpiwek Domowy.

        0,5kg kawy zbożowej (żyto)
        50 g cukru (z polskiego buraka)
        10 g chmiel Lubelski granulat
        Skórka z cytryny
        Drożdże z warki nr 3

        4l wody z kawą gotowane 30 min
        Chmiel dodany na 10 przed zakończeniem

        Filtrowane na sitku.

        Cukier dodany po filtrowaniu

        Drożdże wystartowały ok 30 min po wyjeciu z lodowki, dodane do kawy z cukrem i chmielem

        Wyszlo jakies 2 - 2,5 litra płynu.

        Bulgoce w dwóch butelkach PET 1,5 litra z dołączonymi rurkami fermentacyjnymi. Totalna improwizacja.

        Comment

        • chesti84
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.10
          • 70

          #19
          Warka nr 4

          Rege amber ale.

          Składniki:

          3,0 kg - słód pilznerski Strzegom
          0,5 kg - słód karmelowy Strzegom
          0,5 kg - słód pszeniczny Strzegom

          Nalew główny 25l

          Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe:
          Nastaw: 52°C
          52°C -> 8,5 litra -> 70°C -> przerwa 10 min -> gotowanie 20 min
          64°C -> 12 litrów-> gotowanie 30 min
          72°C -> przerwa 30 min

          Chmielenie:
          40g Marynka -> 60 min
          6g Lubelski -> 30 min

          Filtracja:
          1. 15l -> 13 BLG
          +6 litrów o temperaturze 75°C
          2. 6l -> 8 BLG

          Brzeczka po gotowaniu:

          19l -> 11 BLG

          Drożdże:

          Biowin BrewGo 2 - z warki nr 2.

          Comment

          • chesti84
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.10
            • 70

            #20
            Warka numer 4
            Reggae Amber Ale zabutelkowany 2.01.2014

            Kisnie w butlach juz drugi tydzien...

            Otworzylem pszeniczne po 2 miesiacach w butli... Dopiero teraz piana jest odpowiednia... Szkoda ze zostaly tylko 3...

            Comment

            • chesti84
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.10
              • 70

              #21
              Planuje Russian Stout ktore ma miec ok 12% alk. Zakupilem odpwiednie drozdze tylko zastanawiam sie nad jednym.

              Skoro na poczatku mam miec 26-28 BLG to czy calosc musze uzyskac ze slodu, czy dosypanie cukru z buraka jest dopuszczalne przy tego typu piwku?

              Ma ktos jakies doswiadczenie?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #22
                BJCP nic nie wspomina o dodatku cukru ale jest on dość powszechnie stosowany przez piwowarów domowych w Russian Imperial Stoucie.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • chesti84
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 70

                  #23
                  Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz... Trzeba miec jakies piwko na koniec imprezy zeby wszystkiego nie wypili

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Ponieważ uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest dość uciążliwe, można sobie pomóc ekstraktem słodowym z puszki. Zamiast cukru buraczanego bardziej stylowy byłby cukier trzcinowy, powszechnie używany w Angliiw XVIII i XIX w. jako dodatek do piwa.

                    Comment

                    • chesti84
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 70

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ponieważ uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest dość uciążliwe, można sobie pomóc ekstraktem słodowym z puszki. Zamiast cukru buraczanego bardziej stylowy byłby cukier trzcinowy, powszechnie używany w Angliiw XVIII i XIX w. jako dodatek do piwa.
                      W sumie ja Russian to moze pasowalby ziemniak ale przeciez to nie samogon

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Nie pasowałby, ponieważ RIS produkowano w Anglii, nie w Rosji. Ale swoją drogą cukier konwertowany z ziemniaków również mógłby być, tyle że ziemniaki wprowadzają najwięcej niepożądanych związków przy przetwarzaniu (dlatego ziemniaczany bimber jest najbardziej śmierdzący). Ale nie jest to problem - ziemniaki obrać, drobno pokroić, rozgotować, szumując na początku, wreszcie dodać kilka ml kwasu solnego lub fosforowego w celu rozłożenia skrobi do cukrów prostych. Otrzymany roztwór wlać do piwa.

                        Comment

                        • chesti84
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.10
                          • 70

                          #27
                          Zacieranie warki numer 5 idzie jak krew z nosa... Doslownie... Najpierw problemy ze "srutowaniem" teraz filtrator sie zapchal... Masakra... Ktos dzis o tej porze tez warzy?

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #28
                            Nie warzę ale czytam Co to za warka?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • chesti84
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.10
                              • 70

                              #29
                              Wiesz co mail byc kozlak... 6kg zasypu a wyszlo tylko 14BLG odfiltrowalem jakies 5 litrow i sie zatkal filtrator... Przelalem do drugiego wiadra przeczyscilem zobaczymy... Chmiel czeka

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                #30
                                Pomaga dmuchnięcie w wężyk lub zamieszanie zacieru. Czym filtrujesz?
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X