Browar domowy Rafała z Torunia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chesti84
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.10
    • 70

    #31
    Przynioslem sobie 4 na otarcie lez i oczekiwanie na to az zloze sie utworzy... Nie ma jeszcze ladnej piany ale w smaku superClick image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1390011468158.jpg
Views:	1
Size:	21,6 KB
ID:	2047800

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Pomaga dmuchnięcie w wężyk lub zamieszanie zacieru. Czym filtrujesz?
      Filtrator z oplotu. Okazalo sie ze jak zamieszalem to zgnioltem go tak ze byl zatkany... Zaraz zaczne na nowo

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84
        Filtrator z oplotu. Okazalo sie ze jak zamieszalem to zgnioltem go tak ze byl zatkany... Zaraz zaczne na nowo
        Bywa że wężyk zagina się przy kraniku. Rurka jest pewniejsza
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-01-18, 03:22.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • chesti84
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.10
          • 70

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Bywa że wężyk zagina się przy kraniku. Rurka jest pewniejsza
          Mowisz o zwyklym wezu gumowym z otworami? Masz jakes foto?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #35
            Ponacinana rurka miedziana, wrzucę może w niedziele foto
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • chesti84
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.10
              • 70

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Ponacinana rurka miedziana, wrzucę może w niedziele foto
              A to juz u kogos gdzies widzialem... Ale bylbym wdzieczny jakbys podrzucil... Ja na dzis koncze... Ide troche sie zdrzemnac... Jutro calosc zagotuje to bedzie sterylne...

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #37
                Plusem rurki jest że się nie podrywa z dna nawet przy mieszadle
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • chesti84
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 70

                  #38
                  Niestety pozostawienie zacieru na noc i filtracja rano zakonczyla sie zabawa dla bakterii tlenowych. Od poczatku szlo nie tak jak chcialem.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #39
                    Kiedy te tlenowce zobaczyłeś? Po filtracji czy po fermentacji?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #40
                      To co w nocy filtrowałeś już się zepsuło?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • chesti84
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.10
                        • 70

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        To co w nocy filtrowałeś już się zepsuło?
                        W nocy odfiltrowalem moze z 4 litry. Reszte zacieru zostawilem do filtrowania na rano. Ok 9 rano zaczalem filtrowanie i niestety poranny filtrat byl kwasny.... To z nocy bylo ok ale nie zornientowalem sie i zlalem calosc razem.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84
                          Mowisz o zwyklym wezu gumowym z otworami? Masz jakes foto?
                          mój filtrator
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • chesti84
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.10
                            • 70

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            Dzieki za zdjecia. Tak wlasnie sobie to wyobrazalem. Tylko myslalem ze nacieciami to gory a ty masz do dolu. Rozumiem ze przy tym rozwiazaniu nie czekasz 4h az sie odfilrtuje

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10796

                              #44
                              Jeśli nacięcia są na górze, młóto wciska się w nacięcia i blokuje filtracje
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • chesti84
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.10
                                • 70

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                                Jeśli nacięcia są na górze, młóto wciska się w nacięcia i blokuje filtracje
                                Po chwili zastanowienia wydaje sie to logiczne. Wlasnie to spotkalo moj filtrator z oplotu. Dla samego przeplywu plynu nie ma to znaczenia.
                                Jesli moge jeszcze skorzystac z Twojego doswiadczenia to chcialem zapytac o predkosc filtracji i czy sensowne byloby dodanie po srodku dwoch dodatkowych rurek?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                                  ART
                                  Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                                  Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                                  Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                                  2023-07-09, 15:52
                                • kaczka116
                                  Kazimierz, Dobre To Wyszło!
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-09-13, 20:24
                                • Gringo
                                  Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                                  Gringo
                                  Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                                  Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                                  2020-08-16, 18:59
                                • darekd
                                  Lubrow, Silky Stout
                                  darekd
                                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                                  16% ekstr.
                                  5,5% alk

                                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                                  2025-02-14, 03:52
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...