Oczywiście że możesz dodać, tylko zbyt wiele może utrudnić mieszanie i pod filtratorem może się przypalać
Browar domowy Rafała z Torunia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziOczywiście że możesz dodać, tylko zbyt wiele może utrudnić mieszanie i pod filtratorem może się przypalać
A taka mala aktualizacja co do warki numer 5
Nie moglem sie pogodzic z wylaniem calosci do scieku wiec wlalem calosc do szklanego balonu i dodalem drozdze gornej fermentacji z poprzedniej warki. Pomimo wyczuwalnego kwasnego posmaku (cos jak kwasek cytrynowy) postanowilem zrobic eksperyment.
Uprzedze pytania... Nie bylo chmielenia.
Zobaczymy czy wyjdzie wino czy ocet... Calosc wyglada tak:
Comment
-
-
Dzis sprawilem sobie cos takiego:
Calosc wykonana w PVC do wody goracej. System klejony.
Na chwile obecna nie kleilem bo po scisnieciu calosci trzyma sie dosc solidnie. Ciezko jest recznie rozlaczyc... Pewnie za jakis czas skleje.
Calkowity koszt materialu 15zl plus klej 15zl. Czas wykonania: ok godziny. Mam nadzieje ze sie spisze.Last edited by chesti84; 2014-01-20, 00:34.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedziZobaczymy czy wyjdzie wino czy ocet...
Jak cos jest kwasne, takim pozostanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziMoich nie kleiłem, zawsze możesz rozebrać i przepłukać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzimój filtrator
http://browar.biz/forum/showpost.php...postcount=1146
Comment
-
-
Warka nr 6: Przedszkolny Pils
4,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
0,5 kg słód melonoidynowy STRZERGOM
Zacieranie:
Dekokcyjne
Nalew główny: 20l
Nalew uzupełniający: 10l
Nastaw 55 °C
Po odlaniu pierwszej porcji dodany słód melanoidynowy. Temperatura wyniosła 51 °C
Zacieranie:
(30 min) 55 °C -> 7l Dekokt -> 72 °C (5 min) -> gotowanie 15 min
(45 min) 65 °C -> 9l Dekokt -> gotowanie 20 min
(15 min) 72 °C
Wysładzanie:
Pierwsza filtracja: 13,5 BLG -> 14 l
+10 l (75 °C na ok godzinę)
Druga filtracja: 8 BLG -> 10 l
Chmielenie
25g - Marynka granulat 2012 (8,5%) - 60 min
10g - Magnum granulat 2013 (12,5%) - 60 min
10g - Lubelski granulat 2013 (4,2%)- 30 min
Brzeczka
Wyszło 21 l -> 11 BLG
Drożdże
W34/70
Fermentacja dolna
Temperatura 9-15 °C
Zadane za pomącą startera ok 100ml brzeczki o temperaturze 23 °C.
Wydajność warzelni: 50%
Comment
-
-
Warka nr 6:
Po pięciu dniach fermentacji wynik mamy 4,5 BLG. Ze względu na pogodę w piwnicy jest cały czas ok 9 stopni Celsjusza.
Jeszcze jakieś 3-5 dni i będzie szło na klarowanie...
Wcześniej tego nie robiłem bo mi się spieszyło żeby sprawdzić co wyszło. Teraz mam jeszcze kilka butelek w zapasie
Comment
-
-
Wlasnie popijam warke numer 4. Piana wyszla naprawde elegancka. Redukuje sie do obraczki ale osadza sie na sciankach...
Smak lekko slodkawy owocowy, pelny... Bardzo mi odpowiada.Z warki na warke smakuja mi coraz bardziej...
Nastepnym razem dam nieco wiecej chmielu.
Comment
-
-
Z tym poprzednim piwem to takie masło-maślane wymyśliłeś
Melanoidowy i dekokcja, trochę przekombinowane."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziZ tym poprzednim piwem to takie masło-maślane wymyśliłeś
Melanoidowy i dekokcja, trochę przekombinowane.
A jak z melanoidynowym powinno sie zacierac?
Comment
-
-
Melanoidowy, z założenia, zastępuje dekokcję. Sposób jego zacierania nie ma tu znaczenia."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Wiadomo, że nie zastąpi procesu ale przy obecnym rozluźnieniu słodów nie potrzebujemy rozgotowywać ziarna celem podwyższenia wydajności tylko chcemy uzyskać walory smakowo-zapachowo-kolorystyczne wynikające z dekokcji a do tego taki słód w zupełności wystarczy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment