No i zaczęło się. Wczoraj wstawiłem pierwszą warkę (z puszki). PiWes Jasne. Od początku stres. BLG 12 fajnie....ale.... Drożdże zadane ok 22 wczoraj. Dzisiaj żadnych oznak pracy - piany brak, bąbelków brak. Dałem Ciała trochę w trakcie. Drożdże zadane w 24st, tylko że za wczesnie rozpuscilem je w wodzie i stały prawie 2 godziny bo brzeczkę chłodziłem. Tyle sie naczytałem a i tak dałem sie zrobić jak "młody". Drożdże Bry-97 słyszałem, że komuś późno wystartowały i mam cichą nadzieję że u mnie też ruszą. Czy mogło im zaszkodzić to że tak długo rozpuszczone czekały?
ChemicalBrowar
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Drożdże BRY 97 maja to do siebie, że mają późny start, moje wystartowały dopiero po 24h, na angielskich i amerykańskich forach niektórym startuja dopiero po 48h, nie martwiłbym się na zapas. Jeśli chcesz drożdże które sybko startują to polecam Danster Nottingham po paru godzinach masz pianę jak ta lala.Comment
-
Miałem pisać wczoraj. drożdże ruszyły po 20 godzinach. Dzisiaj w nocy ciężko było spać tak bulkało. Nie otwierałem fermentatora ale ciekawość wygrała więc zaświeciłem latarką przez ścianki i ujrzałem piękne "fale" z piany.Po tygodniu na cichą i jak nie skiśnie to do butelek.
Comment
-
Comment
-
Nie wytrzymałem wczoraj....
Piana piękna jak na poradnikach z YouTube
Od wczoraj fermentator stoi w pojemniku styropianowym. Temp. w granicach 20st.C bo w pokoju miałem 23st
W sobotę przelewam na cichą.
Przy okazji pytanie
Zlewając na cichą mam to robić delikatnie czy "napowietrzać" brzeczkę??
Bo wszystko już mi się mieszaComment
-
-
Powiedzcie mi koledzy jedną rzecz.
Pierwsza moja warka jest z puchy jak widać.
Przymierzam się do zamówienia surowców na kolejną, tym razem z zacieraniem itd.
Chciałbym zrobić coś w stylu Kormorana mocno chmielonego.
Skąd mam wiedzieć ile czego mam zamówić i dodać....w jakich proporcjach
Wiem, że każdy opisuje tutaj swoją warkę od początku do końca i że mogę z tych opisów wszystkie informacje sobie wziąć. Chciałbym tylko wiedzieć skąd każdy wie ile czego dosypać
Może to głupie pytanie zielonego gościa....ale przypuszczam, że jeszcze nie raz takie pytanie tutaj napiszęComment
-
na 1 warkę z zacieraniem wybierz coś 1 temperaturowego/taniego w zakupie/górnej fermentacji ... przy pierwszym piwie/zacieraniu każdy się cacka z wszystkim i lepiej coś łatwego/taniego zrobić, aby spokojnie zrobić i zobaczyć gdzie miało się trudności.
kup gotowy zestaw surowców do zacierania.Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2014-01-13, 11:57.Comment
-
Nie zrozumieliśmy się....
Chciałem zapytać skąd wiecie ile jakiego słodu dodać do warki?
Jakim chmielem i jakiej odmiany chmielić?Comment
-
polecam zapoznać się ze stylami w piwowarstwie .. tzn jakie są grupy piw. będziesz wiedział skąd się bierze, że robiąc np stauta wrzuca się to co się wrzuca.
temat który poruszasz jest lekko złożony. niejedną książkę napisano o tym.Comment
-
-
-
Posprawdzaj sobie jakieś proste receptury. Sam zacząłem od pale ale i stouta z zestawów.
Obecnie fermentuję pszeniczne z receptury, którą znalazłem na tym forum. Dobrze jest poczytać na temat stylu w jakim chce się uwarzyć dane piwo. Dwie warki zrobiłem lekko improwizując i wyszły średnio. A portali o stylach piwa jest sporo, zresztą nawet tutaj praktycznie wszystkie są opisane. Np. po lekturze wiem, że do stouta odpowiedni jest chmiel East Kent Goldings i drożdże us-04 (sporo receptur uwzględnia takie właśnie składniki).
Zresztą w sklepach dosyć często np. przy chmielach podawane są zalecane zastosowania danego chmielu i drożdży. Oczywiście bywa to pewnie dyskusyjne ale jakieś wyobrażenie może dać. Np. za jakiś czas chce uwarzyć robust portera i nachmielić go chinookiem. Info o takim zastosowaniu pojawiło się w sklepie i potem potwierdziło się w kilku przeszukiwanych recepturach dotyczących porterów (górnej fermentacji).
Co do proporcji słodów to jak dla mnie jest to najbardziej skomplikowana sprawa i eksperymenty w tym zakresie mogą być najbardziej kosztowne dlatego na początek lepiej chyba trzymać się receptur a eksperymentować ewentualnie z chmieleniem.Ostatnia zmiana dokonana przez EzEt; 2014-01-13, 12:43.Comment
-
Chyba mam mały problem....
Właśnie gdzieś doczytałem, że w uproszczeniu przyjmuje się ok 9-11g drożdży na 20l brzeczki.
Ja robiłem piwo z puszki...11l i dałem całą saszetkę drożdży BRY-9711g.
......teraz po ptokach....ale co z tego może wyjść?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment