No i zaczęło się. Wczoraj wstawiłem pierwszą warkę (z puszki). PiWes Jasne. Od początku stres. BLG 12 fajnie....ale.... Drożdże zadane ok 22 wczoraj. Dzisiaj żadnych oznak pracy - piany brak, bąbelków brak. Dałem Ciała trochę w trakcie. Drożdże zadane w 24st, tylko że za wczesnie rozpuscilem je w wodzie i stały prawie 2 godziny bo brzeczkę chłodziłem. Tyle sie naczytałem a i tak dałem sie zrobić jak "młody". Drożdże Bry-97 słyszałem, że komuś późno wystartowały i mam cichą nadzieję że u mnie też ruszą. Czy mogło im zaszkodzić to że tak długo rozpuszczone czekały?
ChemicalBrowar
Collapse
X
-
Drożdże BRY 97 maja to do siebie, że mają późny start, moje wystartowały dopiero po 24h, na angielskich i amerykańskich forach niektórym startuja dopiero po 48h, nie martwiłbym się na zapas. Jeśli chcesz drożdże które sybko startują to polecam Danster Nottingham po paru godzinach masz pianę jak ta lala.
Comment
-
-
Nie wytrzymałem wczoraj....
Piana piękna jak na poradnikach z YouTube
Od wczoraj fermentator stoi w pojemniku styropianowym. Temp. w granicach 20st.C bo w pokoju miałem 23st
W sobotę przelewam na cichą.
Przy okazji pytanie
Zlewając na cichą mam to robić delikatnie czy "napowietrzać" brzeczkę??
Bo wszystko już mi się miesza
Comment
-
-
-
Powiedzcie mi koledzy jedną rzecz.
Pierwsza moja warka jest z puchy jak widać.
Przymierzam się do zamówienia surowców na kolejną, tym razem z zacieraniem itd.
Chciałbym zrobić coś w stylu Kormorana mocno chmielonego.
Skąd mam wiedzieć ile czego mam zamówić i dodać....w jakich proporcjach
Wiem, że każdy opisuje tutaj swoją warkę od początku do końca i że mogę z tych opisów wszystkie informacje sobie wziąć. Chciałbym tylko wiedzieć skąd każdy wie ile czego dosypać
Może to głupie pytanie zielonego gościa....ale przypuszczam, że jeszcze nie raz takie pytanie tutaj napiszę
Comment
-
-
na 1 warkę z zacieraniem wybierz coś 1 temperaturowego/taniego w zakupie/górnej fermentacji ... przy pierwszym piwie/zacieraniu każdy się cacka z wszystkim i lepiej coś łatwego/taniego zrobić, aby spokojnie zrobić i zobaczyć gdzie miało się trudności.
kup gotowy zestaw surowców do zacierania.Last edited by MarcinKan; 2014-01-13, 11:57.
Comment
-
-
polecam zapoznać się ze stylami w piwowarstwie .. tzn jakie są grupy piw. będziesz wiedział skąd się bierze, że robiąc np stauta wrzuca się to co się wrzuca.
temat który poruszasz jest lekko złożony. niejedną książkę napisano o tym.
Comment
-
-
Posprawdzaj sobie jakieś proste receptury. Sam zacząłem od pale ale i stouta z zestawów.
Obecnie fermentuję pszeniczne z receptury, którą znalazłem na tym forum. Dobrze jest poczytać na temat stylu w jakim chce się uwarzyć dane piwo. Dwie warki zrobiłem lekko improwizując i wyszły średnio. A portali o stylach piwa jest sporo, zresztą nawet tutaj praktycznie wszystkie są opisane. Np. po lekturze wiem, że do stouta odpowiedni jest chmiel East Kent Goldings i drożdże us-04 (sporo receptur uwzględnia takie właśnie składniki).
Zresztą w sklepach dosyć często np. przy chmielach podawane są zalecane zastosowania danego chmielu i drożdży. Oczywiście bywa to pewnie dyskusyjne ale jakieś wyobrażenie może dać. Np. za jakiś czas chce uwarzyć robust portera i nachmielić go chinookiem. Info o takim zastosowaniu pojawiło się w sklepie i potem potwierdziło się w kilku przeszukiwanych recepturach dotyczących porterów (górnej fermentacji).
Co do proporcji słodów to jak dla mnie jest to najbardziej skomplikowana sprawa i eksperymenty w tym zakresie mogą być najbardziej kosztowne dlatego na początek lepiej chyba trzymać się receptur a eksperymentować ewentualnie z chmieleniem.Last edited by EzEt; 2014-01-13, 12:43.
Comment
-
Comment