Tez jestem ciekawy czy można po cichej ponownie wykorzystać chmiel. Może zrobie eksperyment. Mam na cichej 2 piwka wiec może wrzucę na cichą troche chmielu jak będę butelkował chmiel wrzucę do następnego piwka na cicha.
ChemicalBrowar
Collapse
X
-
Z tego co czytalem na innym forum, sporo osób szyszki z cichej zamraża i potem wykorzystuje go do chmiekenia następnej warki. Ponoć taki chmiel daje sie od pierwszej minuty do gotowania. Wyciąga się z niego goryczkę bo aromat poszedł na cichej. Ktoś robił próby takie i wyszło ze z samego chmielu po cichej goryczka jest niewystarczająca ale śmiało wystarcza jako uzupełnienie świeżego chmielu. Przydałyby się jeszcze jakieś opinie kogos kto tak próbował i ma jakieś doświadczenie w temacie.
Comment
-
-
Aktualizajca WARKA#3
Wczoraj wrzuciłem na cichą 20g Citry i 25g Nelsona.
Jeszcze podzielę się z Wami swoim szczęściem
Szwagier zrobił mi niespodziankę....miał odebrać w Opolu zamówienie (razem 300g chmielu). W prezencie dostałem łącznie prawie 1kg - Mosaic, Cascade, Citra i Nelson. Jak rozpakowałem to szczena mi opadła. Cieszyłem sie jak dziecko.
Comment
-
-
W piątkowy wieczór/noc popełniłem czwartą warkę. Dr amber ale z CP. Już podczas zacierania były problemy. Mianowicie nie wychodzila mi proba jodowa. Po przepisowych 70 minutach dalej była skrobia. Łącznie zacierałem koło 100-110 minut w 68st. i się poddałem - mashout i filtracja. Filtracja szła sprawnie az do czasu gdy się troszkę zagapiłem i wysłodziłem do 28L 7blg.... Przez godzinę chmielenia udało mi się odparowĆ do 22L 11 blg (mialo być 12). Drożdże Safale 04 podjęły pracę juz po 3 godzinach od zadania i mam dzisiaj śliczną czapę w wiadrze B-) Samo chmielenie troszkę zmodyfikowalem w porównaniu do inatrukcji z CP i dodałem na samym początku 25g szyszki Nelsona z poprzedniej warki (fermentacja cicha). Zastanawia mnie ciągle ta nieudana próba jodowa. Stosuje jodynę z apteki...do tej pory "działała" dobrze. Jakieś sugestie?
Comment
-
-
Pewne negatywne efekty chmielenia na zimno wynikają z dodania chmielu:
- gdy piwo jest nie do końca dofermentowane
- gdy piwo jest zbyt ciepłe
- gdy chmiel jest w piwie zbyt długo
A na pocieszenie dodam, że to są niuanse wychwytywane przez doświadczonych sensorów lub osoby o niskim progu wyczuwalności np. trawiastości."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Panowie pomocy. Trzy dni temu wrzucilem na zimno 20g Dr.Rudi do mojego AmberAle. Wcześniejszą warkę chmieliłem na zimno w pończosze. Teraz wsypałem luzem. Zrobiła mi się na powierzchni piana z chmielinami. Powiedzcie - to chilerstwo opadnie? Przy przelewaniu do butelkowania czeka mnie zabawa z druciakiem(pomysł Anteksa dobrze się sprawdzał po gotowaniu) Jak radzicie sobie z brudami po chmieleniu na zimno? (żelatyny nie posiadam)
Comment
-
-
U mnie druciak nie działał. Kombinuj z pończochą na wylocie węża
Comment
-
Comment