Tarnowo Podgórne Browar - pierwsze warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mrozny
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 31

    Tarnowo Podgórne Browar - pierwsze warzenie

    Witam,

    Chciałbym tutaj opisać moje warzenie ale mam pewien problem. Warze piwo Kolsch 11 BLG.
    Podczas przerwy dekstrynującej przegrzałem wszystko - mam mocny palnik, termometr wolno wskazuje i osiągnąłem temperaturę 83 stopnie. Dolałem zimnej wody aby zejść do temp. 71-73 stopnie i trzymałem 10 minut ale cały czas mam wynik próby skrobi pozytywny... . Po kolejnych 15 minutach cały czas mam wynik pozytywny.
    Czy to oznacza, że przegrzałem zacier i już nie wydzielą mi się odpowiednie enzymy i nie uzyskam próby negatywnej?
    Czy da się jeszcze coś zrobić?
    Proszę o szybką pomoc bo nie wiem czy mogę trzymać ten zacier tak teraz i czy mimo wszystko mogę przejść do kolejnego kroku czy już jest wszystko do wyrzucenia...
    Last edited by mrozny; 2014-01-18, 14:56.
  • mrozny
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 31

    #2
    załączam zdjęcie wyniku próby jodowej..

    Zacier jest bardzo jasny - skrobia barwi go na ciemno? Czy to jest wynik próby pozytywnej?
    Attached Files

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      możliwe że ubileś enzymy, możesz dosypać swieżą porcje słodu
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mrozny
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.12
        • 31

        #4
        Hej anteks!
        Dziękuję za szybką reakcję!
        Problem mam taki, że nie mam już świeżego słodu.. :/

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #5
          jeżeli termometr za wolno wskazuje wymien na cyfrowy, miałem podobny problem przy pierwszym zacieraniu. Używałem termometru anologowego i odrazu podskoczyło do 70'C.

          Comment

          • mrozny
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.12
            • 31

            #6
            Ok moja warka jest już na etapie fermentacji burzliwej.

            Generalnie z pierwszego warzenia nie jestem do końca zadowolony gdyż proces zacierania nie poszedł najlepiej.

            Jeśli chodzi o próbę jodową to chyba niepotrzebnie się obawiałem bo na końcu stwierdziłem, że wszystko było ok. Jodowy wskaźnik ma barwę pomarańczową i po zakropieniu na zacier cały czas taki kolor miał.

            Zobaczymy co z tego wyjdzie bo proces zacierania trwał bardzo długo + nie wiem czy nie przegrzałem zacieru. Ponieważ jest to moja pierwsza warka nie wiem jakie to będzie miało odzwierciedlenie w smaku, aczkolwiek wierzę, że piwo będzie pijalne

            Podczas tego warzenia naszło mnie kilka pytań/wątpliwości któtymi chciałbym się podzielić i opracować jakieś rozwiązania.

            1. Kontrola temperatury - jakie tu stosujecie patenty?
            Mi zależy chyba najbardziej na tym aby mieć stały podgląd na temperature - można to osiągnąć zawieszając termometr na sznureczku - problem pojawia się przy mieszaniu zacieru, gdyż termometr ucieka do góry i mierzy temperaturę przy powierzchni. Co tutaj możecie doradzić?
            Ja opracowałem sobie taką metodę, że zawiązuje sznurek na patyczek i do patyczka mocuje termometr - pomaga to trochę ale nie do końca się sprawdza. Nie wiem natomiast jak na cały ten proces warzenia wpływa ten patyczek i sznurek który czasami jest zanurzony w wywarze..
            Czy to może wpływać na smak czy na możliwość zakażenia wywaru.

            mój patent na zdjęciu:


            2. Czy mozna przykleic termometr cieklokrystaliczny do garnka - czy to daje rade i jest dobrym miernikiem temperatury?

            3. Ile wody wsypujemy do zacieru? - trochę się tu pogubiłem - generalnie w instrukcji miałem zalecenie 3l na 1kg zacieru. Ja 4kg zacieru wsypałem do 15 litrów.
            Gdzieś przeczytałem, że lepiej więcej wody na początku. Ma to dla mnie sens gdyż są ludzie którym zamiast 20 litrów na końcu wychodzi 17 litrów warki. Zastanawia mnie to gdzie te moje dodatkowe litry się podziały skoro uzyskałem 20-21 litrów piwa, a miałem na początku 15 litrów wody + jeszcze dodałem z 1,5 litra podczas zacierania żeby obniżyć temperaturę..
            Gdzie to się podziało?

            4. Miałem duży problem przy wysładzaniu. Mam zestaw z centrum piwowarstwa i nie wiem czy coś tam jest nie tak, czy źle zamontowałem kranik ale dosyć mocno przecieka.. Czy tam nie powinno być uszczelki od wewnątrz? Kranik miałem zamontowany a do niego przykręcony filtrator z oplotu. O ile jeszcze tutaj nie przeciekało mocno, o tyle po gotowaniu wywaru i zlewaniu go na fermentację burzliwą miałem dosyć spory problem (warkę z garnka filtrowałem jeszcze w fermentorze z kranikiem i filtratorem z oplotu) stamdąd zlewałem do fermentora bez dziurki..
            Tutaj mam też pytanie - korzystałem z woreczka muślinowego do chmielu ale nie jestem z tego zadowolony - wydaje mi się, że to jest tylko dodatkowa robota gdyż woreczek nie uchroni całości i i tak musimy filtrować z tego chmielu.
            Zastanawiałem się również nad reduktorem osadów - wydaje mi się, że filtrator z oplotu lepiej tu spełnia swoją rolę ale pewny nie jestem - czy ktoś może się wypowiedzieć? Czy ten reduktor osadów ma jakąkolwiek przewagę nad filtratorem z oplotu?
            Jeśli chodzi o kranik to mam uszczelkę gumową na zewnątrz fermentora tylko..
            czy tu jest coś wybrakowane czy jak? Czy komuś też tak przecieka?
            Attached Files

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #7
              1. Tez chciałem kontrolować temperaturę cały czas ale zrezygnowałem po pierwszej warce.
              2 warka z zacieraniem, 3 razy używałem termometru podczas zacierania. Na początku jak podgrzałem wodę do 66C wsypałem słód i zacier juz miałem 63C zostawiłem na oko 25min, pożniej całość podgrzałem do 72 zostawiłem na 20min i robiłem próbe jodową. Na koncu całość pod 80C podgrzałem i tyle.

              2. Nie próbowałem ale wydaje mi sie, ze nie zda egzaminu

              3. W zależności od piwowara, przyjmuje się 3-4litry wody na 1kg słodu. Część wody zostaje w młócie, a część wyparowuje podczas chmielenia.

              4. Kranik nie powinien przeciekać. Ja brzeczkę po chmieleniu i ostygnięciu zlewam wężykiem do fermentora.

              Comment

              • mrozny
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.12
                • 31

                #8
                5. Przy fermentacji burzliwej czytałem, że lepiej używać rurkę fermentacyjną.. Są ku temu jakieś tam przesłanki ale w moim opisie jakoś nie było o tym wspomniane.. Jak to jest czy takie rzeczy nie powinny być w opisie jak warzyć warkę czy możemy założyć, że zawsze lepiej tą rurkę fermentacyją używać. Czasami ludzie zamiast rurki otwierają lekko wieko od fermentora (nie do końca zamykają), ja w opisie miałem napisanie żeby wieko zamknąć - trochę miałem z tym obawy bo którędy wtedy powietrze będzie uciekac? Myślałem, że rozsadzi mi fermentor ale zamiast tego wybrzuszyło mocno wieko od fermentora. Czy z tego wynika, że mimo iż wieko jest zamknięte szczelnie i tak powietrze znajdzie miejsca aby uciec?

                6. Chciałbym jeszcze zapytać o procesz chłodzenia brzeczki - miałem ją schłodzić to 18 stopni, ale z drugiej strony zależy nam też bardzo na czasie (czy słusznie? przecież w momencie chłodzenia możemy całkowicie zamknąć fermentor - jaka różnica czy będzie się wtedy brzeczka chłodziła 30 minut czy 4 godziny?) z tego tytułu wystawiłem brzeczkę na zewnątrz na noc na temperaturę -2 stopnie.
                Na rano zauważyłem że plastik od fermentora - ścianka się lekko wklęsła do wnętrza.
                Czy taka praktyka jest zalecana czy może nie można tak za mocno chłodzić brzeczki? W końcu -2 to nie 18 stopni... Czy w takim wypadku lepiej zostawić fermentor w jakimś chłodniejszym miejscu w domu?

                7. Myślałęm o zakupie termometra ciekłokrystalicznego do przyklejenia na fermentor ale mam trochę obawy czy taki termometr się będzie trzymał jak mi następnym razem akurat w tym miejscu fermentor się 'wklęśnie' przy -2 stopnie

                z góry dzięki za odpowidzi! Zapraszam do dyskusji!

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrozny Wyświetlenie odpowiedzi

                  1. Kontrola temperatury - jakie tu stosujecie patenty?
                  Mi zależy chyba najbardziej na tym aby mieć stały podgląd na temperature - można to osiągnąć zawieszając termometr na sznureczku - problem pojawia się przy mieszaniu zacieru, gdyż termometr ucieka do góry i mierzy temperaturę przy powierzchni. Co tutaj możecie doradzić?
                  Ja opracowałem sobie taką metodę, że zawiązuje sznurek na patyczek i do patyczka mocuje termometr - pomaga to trochę ale nie do końca się sprawdza. Nie wiem natomiast jak na cały ten proces warzenia wpływa ten patyczek i sznurek który czasami jest zanurzony w wywarze..
                  Czy to może wpływać na smak czy na możliwość zakażenia wywaru.
                  Używam takiego http://browar.biz/forum/showpost.php...04&postcount=1
                  lub sondy w sterowniku.
                  Twój to coś takiego?

                  2. Czy mozna przykleic termometr cieklokrystaliczny do garnka - czy to daje rade i jest dobrym miernikiem temperatury?
                  Moim zdaniem zły
                  3. Ile wody wsypujemy do zacieru? - trochę się tu pogubiłem - generalnie w instrukcji miałem zalecenie 3l na 1kg zacieru. Ja 4kg zacieru wsypałem do 15 litrów.
                  Gdzieś przeczytałem, że lepiej więcej wody na początku. Ma to dla mnie sens gdyż są ludzie którym zamiast 20 litrów na końcu wychodzi 17 litrów warki. Zastanawia mnie to gdzie te moje dodatkowe litry się podziały skoro uzyskałem 20-21 litrów piwa, a miałem na początku 15 litrów wody + jeszcze dodałem z 1,5 litra podczas zacierania żeby obniżyć temperaturę..
                  Gdzie to się podziało?
                  Ja daję 4-5l na 1kg, wysładzam do jakiś 5l więcej niż chce otrzymać piwa

                  4. Miałem duży problem przy wysładzaniu. Mam zestaw z centrum piwowarstwa i nie wiem czy coś tam jest nie tak, czy źle zamontowałem kranik ale dosyć mocno przecieka.. Czy tam nie powinno być uszczelki od wewnątrz? Kranik miałem zamontowany a do niego przykręcony filtrator z oplotu. O ile jeszcze tutaj nie przeciekało mocno, o tyle po gotowaniu wywaru i zlewaniu go na fermentację burzliwą miałem dosyć spory problem (warkę z garnka filtrowałem jeszcze w fermentorze z kranikiem i filtratorem z oplotu) stamdąd zlewałem do fermentora bez dziurki..
                  Tutaj mam też pytanie - korzystałem z woreczka muślinowego do chmielu ale nie jestem z tego zadowolony - wydaje mi się, że to jest tylko dodatkowa robota gdyż woreczek nie uchroni całości i i tak musimy filtrować z tego chmielu.
                  Zastanawiałem się również nad reduktorem osadów - wydaje mi się, że filtrator z oplotu lepiej tu spełnia swoją rolę ale pewny nie jestem - czy ktoś może się wypowiedzieć? Czy ten reduktor osadów ma jakąkolwiek przewagę nad filtratorem z oplotu?
                  Jeśli chodzi o kranik to mam uszczelkę gumową na zewnątrz fermentora tylko..
                  czy tu jest coś wybrakowane czy jak? Czy komuś też tak przecieka?
                  Uszczelka z zewnątrz. Reduktor to raczej do fermentacji lub rozlewu. Ja robię łirpula i dekantuję wężykiem. Ostatnio przy chmieleniu szyszkami do filtracji użyłem druciaka
                  Last edited by anteks; 2014-01-27, 22:25.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • mrozny
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.12
                    • 31

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                    3. W zależności od piwowara, przyjmuje się 3-4litry wody na 1kg słodu. Część wody zostaje w młócie, a część wyparowuje podczas chmielenia.

                    4. Kranik nie powinien przeciekać. Ja brzeczkę po chmieleniu i ostygnięciu zlewam wężykiem do fermentora.
                    3. no ok ale co wtedy robimy jakoś to mierzymy jak mamy za mało albo za dużo wody? W którym miejscu to sprawdzamy i dolewamy? Co robimy gdy mamy za dużo wody - w którym etapie to 'paruje'? Przy wysładzaniu czy na końcu przy gotowaniu?

                    4. Co może więc być u mnie przyczyną przeciekania? :/
                    Też od wewnątrz nie masz żadnej uszczelki?

                    Comment

                    • mrozny
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.12
                      • 31

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi

                      ... 3, 4.
                      3. czyli rozumiem, że patrzysz na końcu przy gotowaniu brzeczki aby mieć zadaną wartość litrów? CZy po prostu wychodzi Ci zawsze więcej?

                      4. "Ja robię łirpula i dekantuję wężykiem. Ostatnio przy chmieleniu szyszkami do filtracji użyłem druciaka"
                      możesz trochę rozwinąć? Totalnie nie zrozumiałem :/
                      jaki łirpul, jaki druciak?

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrozny Wyświetlenie odpowiedzi
                        3. no ok ale co wtedy robimy jakoś to mierzymy jak mamy za mało albo za dużo wody? W którym miejscu to sprawdzamy i dolewamy? Co robimy gdy mamy za dużo wody - w którym etapie to 'paruje'? Przy wysładzaniu czy na końcu przy gotowaniu?
                        Z czasem będziesz wiedział ile można wyciągnąć ze swojej warzelni. Ja mierzę przy wysładzaniu i po gotowaniu. Obecnie leję próbkę do "wazonika" i mierzę ( w temp jakie teraz panują za oknem schłodzenie zajmuje chwilkę) Dzisiaj przyszła paczka z czymś takim
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          4. "Ja robię łirpula i dekantuję wężykiem. Ostatnio przy chmieleniu szyszkami do filtracji użyłem druciaka"
                          możesz trochę rozwinąć? Totalnie nie zrozumiałem :/
                          jaki łirpul, jaki druciak?
                          Po wyłączeniu palnika wkładam łychę do gara i wprawiam brzeczkę w ruch wirowy. Po kilku minutach ściągam wężykiem do fermentora. Wężyk przy ściance kadzi, na środku zostaje kopczyk chmielin
                          druciak
                          Last edited by anteks; 2014-01-27, 22:40.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.10
                            • 335

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z czasem będziesz wiedział ile można wyciągnąć ze swojej warzelni. Ja mierzę przy wysładzaniu i po gotowaniu. Obecnie leję próbkę do "wazonika" i mierzę ( w temp jakie teraz panują za oknem schłodzenie zajmuje chwilkę) Dzisiaj przyszła paczka z czymś takim
                            no anteks piękne cudo kupiłeś

                            @mrozny

                            Paruje podczas chmielenia, brzeczka sie gotuje część wody odparuje.

                            @anteks

                            zawsze wysładzasz do 5l więcej od ilości finalnej piwa czy tez mierzysz blg przy wysładzaniu?
                            Czytałem gdzieś, ze powinno sie wysładzać do wartości nie mniejszej niz "x" blg tylko nie pamietam ile ;/

                            Comment

                            • mrozny
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.12
                              • 31

                              #15
                              Dziękuję za odpowiedzi!

                              Możecie jeszcze poruszyć moje problemy w punktach od 5. do 7. ?

                              Mam jeszcze pytanie co do mojego kranika...
                              Czy to że przecieka to zły montaż, zły produkt czy może nie mam uszczelki o której mówiłem..

                              @anteks fajny sprzęt kupiłeś!
                              A czy żeby tym dokłądnie mierzyć potrzeba również mierzyć zawsze brzeczkę w 20 stopniach?
                              Ja myślałem żeby sobie opracować jakąś tabelę z jakimś przelicznikiem abym nie musiał dbać o temperaturę przy pomiarze blg! Czy wiecie czy ktoś już może coś takiego zrobił i udostępnił itp. bo pomiar zawsze w 20 stopniach jest mega uciążliwy.

                              @dominik_walkowiak
                              wysłądza się do 2 stopni blg

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X