Witam,
Chciałbym tutaj opisać moje warzenie ale mam pewien problem. Warze piwo Kolsch 11 BLG.
Podczas przerwy dekstrynującej przegrzałem wszystko - mam mocny palnik, termometr wolno wskazuje i osiągnąłem temperaturę 83 stopnie. Dolałem zimnej wody aby zejść do temp. 71-73 stopnie i trzymałem 10 minut ale cały czas mam wynik próby skrobi pozytywny... . Po kolejnych 15 minutach cały czas mam wynik pozytywny.
Czy to oznacza, że przegrzałem zacier i już nie wydzielą mi się odpowiednie enzymy i nie uzyskam próby negatywnej?
Czy da się jeszcze coś zrobić?
Proszę o szybką pomoc bo nie wiem czy mogę trzymać ten zacier tak teraz i czy mimo wszystko mogę przejść do kolejnego kroku czy już jest wszystko do wyrzucenia...
Chciałbym tutaj opisać moje warzenie ale mam pewien problem. Warze piwo Kolsch 11 BLG.
Podczas przerwy dekstrynującej przegrzałem wszystko - mam mocny palnik, termometr wolno wskazuje i osiągnąłem temperaturę 83 stopnie. Dolałem zimnej wody aby zejść do temp. 71-73 stopnie i trzymałem 10 minut ale cały czas mam wynik próby skrobi pozytywny... . Po kolejnych 15 minutach cały czas mam wynik pozytywny.
Czy to oznacza, że przegrzałem zacier i już nie wydzielą mi się odpowiednie enzymy i nie uzyskam próby negatywnej?
Czy da się jeszcze coś zrobić?
Proszę o szybką pomoc bo nie wiem czy mogę trzymać ten zacier tak teraz i czy mimo wszystko mogę przejść do kolejnego kroku czy już jest wszystko do wyrzucenia...
Comment