WARKA #8 STOUT "kornik" | 27.06.2014
21 L | 13 BLG
SŁODY:
PALE ALE 4,5kg
KARMELOWY STRZEGOM 0,4kg
jęczmień palony 0,2kg
płatki jęczmienne 0,4kg
CHMIEL:
marynka 40g
simcoe 10g
DROŻDŻE:
us 05
ZACIERANIE:
wsypane wszystkie słody do 66°C
64-62°C- 55min
wysładzanie wodą o temp. 76-80° C
CHMIELENIE:
marynka 20g 60'
marynka 20g 30'
simcoe 10g 10'
FERMENTACJA:
drożdże zadane w temperaturze 23°C
zeszło do 3,5blg.
FERMENTACJA CICHA od 06.07.2014
Zamierzam butelkować 12.07.2014
UWAGI:
- należałoby zwiększyć wydajność // duża ilość schłodzonej brzeczki wylana razem z chmielinami
- przydałby się śrutownik // słody ześrutowane trzymałem prawie pół roku
KONIEC SEZONU NA WARZENIE. NASTĘPNA WARKA PEWNIE DOPIERO WE WRZEŚNIU
21 L | 13 BLG
SŁODY:
PALE ALE 4,5kg
KARMELOWY STRZEGOM 0,4kg
jęczmień palony 0,2kg
płatki jęczmienne 0,4kg
CHMIEL:
marynka 40g
simcoe 10g
DROŻDŻE:
us 05
ZACIERANIE:
wsypane wszystkie słody do 66°C
64-62°C- 55min
wysładzanie wodą o temp. 76-80° C
CHMIELENIE:
marynka 20g 60'
marynka 20g 30'
simcoe 10g 10'
FERMENTACJA:
drożdże zadane w temperaturze 23°C
zeszło do 3,5blg.
FERMENTACJA CICHA od 06.07.2014
Zamierzam butelkować 12.07.2014
UWAGI:
- należałoby zwiększyć wydajność // duża ilość schłodzonej brzeczki wylana razem z chmielinami
- przydałby się śrutownik // słody ześrutowane trzymałem prawie pół roku
KONIEC SEZONU NA WARZENIE. NASTĘPNA WARKA PEWNIE DOPIERO WE WRZEŚNIU
Comment