Browar Świeżego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swiezy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 50

    #31
    Jak tak liczyłem sobie wydajność warzelni to wychodzi mi około 55% więc chyba trochę mało. Macie jakiś sprawdzony sposób aby to poprawić ? Nie zacieram jakoś krótko, więc wydaje się, że wydajność powinna być większa, filtruję też około 30minut więc chyba nie tak szybko :P. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś porady.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #32
      Na początku olej wydajność, to najlepsza porada.

      30min to bardzo szybko.

      Comment

      • michal44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.10
        • 78

        #33
        Ja w celu poprawienia swojej wydajności od pierwszej warki:

        - przypilnowałem temperatury wody do wysładzania

        - zwolniłem tempo filtracji do poniżej litra na minute

        - odbieram więcej filtratu (oczywiście nie można przesadzać - ostatnio z IPA zostało mi PA, bo nie odparowało mi tyle, żeby ekstrakt się zgadzał) dzięki użyciu większego garnka. Początkowo miał tylko 22l.

        Nadal pracuję nad poprawą wydajności. Do następnego warzenia zastosuję jeszcze odzyskiwanie brzeczki z chmielin przez zastosowanie druciaka na końcu wężyka - nie będzie trzeba wylewać tyle dobrego piwa (brzeczki) z chmielem do kanału .

        Comment

        • Swiezy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.09
          • 50

          #34
          Jakiego druciaka na końcu wężyka o co chodzi ?

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Filtr od Anteksa, popatrz sobie u niego. Ale mnie się zatykał kompletnie po 8 litrach.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • michal44
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.10
              • 78

              #36
              Aha - to kupie 2 na wszelki wypadek .

              Zobacz w moim temacie ile chmielin trafia normalnie do kanału. Ja w ostatniej warce zlałem ich 4 litry i odzyskałem po odstaniu około 2 litry.

              Anteks do zlewania wystudzonej brzeczki do fermentora używa wężyka, na końcu którego (w garnku) jest założona myjka druciak.

              Comment

              • Swiezy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.09
                • 50

                #37
                Brzydkie pytanie. Wpycha tego druciaka do środka rurki czy jakoś inaczej to wygląda ? I czy na pewno nic się nie przedostaje ?

                Comment

                • michal44
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 78

                  #38
                  (Chyba) zakłada się go na rurkę i raczej nie daje 100% pewności. Zrobię test przy następnej warce to się podzielę wrażeniami.

                  Comment

                  • Swiezy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 50

                    #39
                    Mam pytanko odnośnie fermentatorów z BA. Można do nich przelewać na chłodzenie wrzącą brzeczkę ? Nic się im nie stanie ? Bo nie jest nigdzie napisane do jakiej temperatury wytrzymują

                    Comment

                    • michal44
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 78

                      #40
                      Najgorętsze co przelewam to zacier poniżej 80 stopni, nie odkształcają się itd, ale jak z wrzątkiem nie wiem.

                      Comment

                      • Latos
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.12
                        • 19

                        #41
                        Ja wielokrotnie wyparzałem je wrzątkiem prosto z czajnika. Zawartość gara jakieś 15 min od gotowania też przeżyły.

                        Comment

                        • Swiezy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.09
                          • 50

                          #42
                          Po 10 dniach burzliwej BLG spadło z 14 do 5. Coś słabo mi odfermentowuje, już to zauważyłem przy poprzedniej wrace, to wina tych drożdży ?

                          Mam jedno pytanko, ponieważ zawsze mam problem z tym żeby trafić w ekstrakt np przed warzeniem zakładam, że będę miał 12 BLG a mam 14 albo zakładam że będę miał 14 a mam 12. W związku z tym chciałbym zapytać jak liczyć dosypywanie cukru w celu podniesienia ekstraktu ? Druga kwestia to ile wody dolać aby zbić ? Mówmy o 20L . Jest jakiś wzór na to ?

                          Comment

                          • michal44
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.10
                            • 78

                            #43
                            To do ilu odfermentowuje zależy nie tylko od drożdży - jeśli zatrzesz na słodko, czyli w temperaturze bliższej 72 stopnie masz w brzeczce więcej dekstryn, których drożdże nie zjedzą. Więc jeden przepis zatarty na słodko zejdzie Ci do 5 a zatarty na wytrawnie (bliżej 62 stopni) zejdzie do 2.

                            Jeśli chodzi o Blg nie baw się z cukrem bo nie ma takiej potrzeby. Blg to zawartość procentowa cukru w roztworze, więc przeliczenie ilości wody w celu zbicia z 14% na 12% jest dziecinnie proste. Jeśli ekstrakt wyszedł za niski - trudno, następnym razem krócej wysładzaj, albo dłużej gotuj, żeby więcej wody odparować.

                            Myślę, że cukier w piwowarstwie domowym (poza piwami belgijskimi, gdzie pojawia się w przepisie) ma sens, tylko jak robisz piwa mocne Barley Wine, RIS i masz ekstrakt 25% a chcesz np. 27% - to już może być ciężkie do uzyskania tradycyjnymi sposobami.

                            Comment

                            • Swiezy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.09
                              • 50

                              #44
                              Warka Nr 3 - Irish Red Ale
                              Pale Ale 4,5kg
                              Monach 0,92kg
                              Carahell 0,4kg
                              Cara Crystal 0,2kg
                              Caraaroma 0,08kg
                              Jęczmień Palony - około 40g

                              Inne dodatki:
                              łyżeczka gipsu
                              Na ostatnie 10min łyżeczka mchu irlandzkiego

                              Zacieranie:
                              65C - 50minut
                              74C - 30minut

                              Gotowanie 70minut
                              Chmiel
                              Chellenger 30g od początku
                              Marynka 30g po pół godziny

                              Drożdże US 05

                              25L - 14 BLG

                              Mam pytanie odnośnie tej warki, nie za dużo chmielu jak na ten styl ? Druga poważniejsza sprawa, nie chciało mi rehydratyzować więc wysypałem od razu do fermentora, równomiernie po całej powierzchni, tylko że jak sprawdziłem po kilku godzinach drożdże się pozbijały w jakieś kulki. Czy to normalne i czy fermentacja ruszy ? Bo jak na razie żadnych jej oznak nie widzę.

                              Comment

                              • Swiezy
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.09
                                • 50

                                #45
                                Wczoraj warka nr 4 Polskie Pale Ale z dodatkami :P
                                Zasyp:
                                pilzno 2,6kg
                                pale ale 3kg
                                carahell 0,2kg
                                cukier 0,2 kg (tak na próbę)
                                Chmiele:
                                marynka 30g 60min
                                marynka 30g 30min
                                lubelski 30g 15 min
                                Dodatki:
                                skórka z jednej cytryny i pomarańcza (też tak na próbę)
                                55C - wsypanie słodów
                                65C - 60min
                                72C- 20min
                                77C - 5 min
                                Łyżeczka gipsu do wody do zacierania i wysładzania.

                                Wyszło 24L - 13,5 Blg
                                Czapa drożdzowa przeniesiona bezpośrednio z fermentującego Irish red ale (US-05)

                                I tutaj chyba mam problem, bo pierwszy raz w swojej przygodzie z piwowarstwem warzyłem na tych drożdżach i jak je przenosiłem to czułem mocno jabłkowy zapach, niestety dopiero potem skojarzyłem że ocet jabłkowy też istnieje i mam wątpliwości czy tam nie było infekcji. Ktoś mógłby się wypowiedzieć czy te drożdże pachną trochę jak jabłka/szampan ?

                                P.S IRA odfermentowało do około 3,7blg (przelane dzisiaj na cichą)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X