Jak tak liczyłem sobie wydajność warzelni to wychodzi mi około 55% więc chyba trochę mało. Macie jakiś sprawdzony sposób aby to poprawić ? Nie zacieram jakoś krótko, więc wydaje się, że wydajność powinna być większa, filtruję też około 30minut więc chyba nie tak szybko :P. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś porady.
Browar Świeżego
Collapse
X
-
Ja w celu poprawienia swojej wydajności od pierwszej warki:
- przypilnowałem temperatury wody do wysładzania
- zwolniłem tempo filtracji do poniżej litra na minute
- odbieram więcej filtratu (oczywiście nie można przesadzać - ostatnio z IPA zostało mi PA, bo nie odparowało mi tyle, żeby ekstrakt się zgadzał) dzięki użyciu większego garnka. Początkowo miał tylko 22l.
Nadal pracuję nad poprawą wydajności. Do następnego warzenia zastosuję jeszcze odzyskiwanie brzeczki z chmielin przez zastosowanie druciaka na końcu wężyka - nie będzie trzeba wylewać tyle dobrego piwa (brzeczki) z chmielem do kanału .
Comment
-
-
Filtr od Anteksa, popatrz sobie u niego. Ale mnie się zatykał kompletnie po 8 litrach.
Comment
-
-
Aha - to kupie 2 na wszelki wypadek .
Zobacz w moim temacie ile chmielin trafia normalnie do kanału. Ja w ostatniej warce zlałem ich 4 litry i odzyskałem po odstaniu około 2 litry.
Anteks do zlewania wystudzonej brzeczki do fermentora używa wężyka, na końcu którego (w garnku) jest założona myjka druciak.
Comment
-
-
Po 10 dniach burzliwej BLG spadło z 14 do 5. Coś słabo mi odfermentowuje, już to zauważyłem przy poprzedniej wrace, to wina tych drożdży ?
Mam jedno pytanko, ponieważ zawsze mam problem z tym żeby trafić w ekstrakt np przed warzeniem zakładam, że będę miał 12 BLG a mam 14 albo zakładam że będę miał 14 a mam 12. W związku z tym chciałbym zapytać jak liczyć dosypywanie cukru w celu podniesienia ekstraktu ? Druga kwestia to ile wody dolać aby zbić ? Mówmy o 20L . Jest jakiś wzór na to ?
Comment
-
-
To do ilu odfermentowuje zależy nie tylko od drożdży - jeśli zatrzesz na słodko, czyli w temperaturze bliższej 72 stopnie masz w brzeczce więcej dekstryn, których drożdże nie zjedzą. Więc jeden przepis zatarty na słodko zejdzie Ci do 5 a zatarty na wytrawnie (bliżej 62 stopni) zejdzie do 2.
Jeśli chodzi o Blg nie baw się z cukrem bo nie ma takiej potrzeby. Blg to zawartość procentowa cukru w roztworze, więc przeliczenie ilości wody w celu zbicia z 14% na 12% jest dziecinnie proste. Jeśli ekstrakt wyszedł za niski - trudno, następnym razem krócej wysładzaj, albo dłużej gotuj, żeby więcej wody odparować.
Myślę, że cukier w piwowarstwie domowym (poza piwami belgijskimi, gdzie pojawia się w przepisie) ma sens, tylko jak robisz piwa mocne Barley Wine, RIS i masz ekstrakt 25% a chcesz np. 27% - to już może być ciężkie do uzyskania tradycyjnymi sposobami.
Comment
-
-
Warka Nr 3 - Irish Red Ale
Pale Ale 4,5kg
Monach 0,92kg
Carahell 0,4kg
Cara Crystal 0,2kg
Caraaroma 0,08kg
Jęczmień Palony - około 40g
Inne dodatki:
łyżeczka gipsu
Na ostatnie 10min łyżeczka mchu irlandzkiego
Zacieranie:
65C - 50minut
74C - 30minut
Gotowanie 70minut
Chmiel
Chellenger 30g od początku
Marynka 30g po pół godziny
Drożdże US 05
25L - 14 BLG
Mam pytanie odnośnie tej warki, nie za dużo chmielu jak na ten styl ? Druga poważniejsza sprawa, nie chciało mi rehydratyzować więc wysypałem od razu do fermentora, równomiernie po całej powierzchni, tylko że jak sprawdziłem po kilku godzinach drożdże się pozbijały w jakieś kulki. Czy to normalne i czy fermentacja ruszy ? Bo jak na razie żadnych jej oznak nie widzę.
Comment
-
-
Wczoraj warka nr 4 Polskie Pale Ale z dodatkami :P
Zasyp:
pilzno 2,6kg
pale ale 3kg
carahell 0,2kg
cukier 0,2 kg (tak na próbę)
Chmiele:
marynka 30g 60min
marynka 30g 30min
lubelski 30g 15 min
Dodatki:
skórka z jednej cytryny i pomarańcza (też tak na próbę)
55C - wsypanie słodów
65C - 60min
72C- 20min
77C - 5 min
Łyżeczka gipsu do wody do zacierania i wysładzania.
Wyszło 24L - 13,5 Blg
Czapa drożdzowa przeniesiona bezpośrednio z fermentującego Irish red ale (US-05)
I tutaj chyba mam problem, bo pierwszy raz w swojej przygodzie z piwowarstwem warzyłem na tych drożdżach i jak je przenosiłem to czułem mocno jabłkowy zapach, niestety dopiero potem skojarzyłem że ocet jabłkowy też istnieje i mam wątpliwości czy tam nie było infekcji. Ktoś mógłby się wypowiedzieć czy te drożdże pachną trochę jak jabłka/szampan ?
P.S IRA odfermentowało do około 3,7blg (przelane dzisiaj na cichą)
Comment
-
Comment