Browar Świeżego
Collapse
X
-
Drodzy piwowarzy ratujcie !!!
Na warce nr 3 (Irish Red Ale pachnącej aldehydem octowym) po 3 dniach cichej fermentacji zauważyłem pojawiające się białe plamki na powierzchni oraz duże zmętnienie, co to oznacza ? I czy jest to równoznaczne z wylaniem piwa w kanał ? Poniżej zdjęcie:
Comment
-
-
Dzisiaj pierwsza degustacja, do refermentacji dałem cukier + miód gryczany więc piwo jest mocno przegazowane jak na Stouta chociaz miodu praktycznie nie czuć ani w smaku ani w aromacie, ale za to jest fajna paloność i kawowość. Ogólnie mimo że przegazowane smakowo dużo lepsze od warki nr 1. Zdjęcia tu
Comment
-
-
Warka Nr 5 Christmas Ale
Pilzneński - 2,44 kg
Pale Ale - 2 kg
Cara Crystal - 0,4 kg
Carafa i Jęczmień palony - po 0,12 kg jednego i drugiego
Płatki Owsiane - 0,4kg
Dodatki:
- łyżeczka kolendry, cynamonu, gałki m., imbiru, 30 śliwek suszonych (na podnoszenie temp. do wysładzania)
- 20 goździków (ostatnie 15 min gotowania )
- 10 owoców jałowca (ostatnie 15 min gotowania )
- skórki z 3 pomarańczy (ostatnie 15 min gotowania )
- 400g rodzynek (ostatnie 15 min gotowania )
- 740g miodu sztucznego, celowo sztuczny żeby był aromat tylko (ostatnie 15 min gotowania )
Chmiel:
- Marynka (30g) na 70 min
- Lubelski (30g) 20 min
Drożdze: US 05
Płatki od początku
Słody do 57C i 15 min
65 C - 30min
73 C - 30 min
Po ostatniej przerwie słody palone + przyprawy i śliwki, 10 minut przerwy i wygrzew do 76-77 C
P.S. Jakby ktoś myślał o dodatkach typu rodzynki i owoce jałowca to radzę nie wrzucać luzem tak jak ja to zrobiłem bo zatykają rurkę . Piwo sobie fermentuje i pachnie na pół pokoju, bardzo przyjemny aromat . Do refermentacji użyje 160g cukru waniliowego. Wyszło 21 L, blg przed miodem i rodzynkami 13,5 a po dodatkach 17.
Comment
-
-
Cukier wanilinowy trzy lata mi się w porterze układał. Paskudztwo."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment