Browar Świeżego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #46
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Swiezy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.09
      • 50

      #47
      Dobra ale najważniejsze, że nie do wylania . Teraz druga sprawa, skoro zebrałem pianę drożdżową i zadałem do nowej warki to oznacza że tutaj również będzie jabłuszko ?

      Comment

      • Swiezy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 50

        #48
        Drodzy piwowarzy ratujcie !!!

        Na warce nr 3 (Irish Red Ale pachnącej aldehydem octowym) po 3 dniach cichej fermentacji zauważyłem pojawiające się białe plamki na powierzchni oraz duże zmętnienie, co to oznacza ? I czy jest to równoznaczne z wylaniem piwa w kanał ? Poniżej zdjęcie:

        Ce site web est à vendre ! fotoo.pl réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !

        Comment

        • Swiezy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.09
          • 50

          #49
          Dzisiaj pierwsza degustacja, do refermentacji dałem cukier + miód gryczany więc piwo jest mocno przegazowane jak na Stouta chociaz miodu praktycznie nie czuć ani w smaku ani w aromacie, ale za to jest fajna paloność i kawowość. Ogólnie mimo że przegazowane smakowo dużo lepsze od warki nr 1. Zdjęcia tu

          Comment

          • Swiezy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.09
            • 50

            #50
            Warka Nr 5 Christmas Ale

            Pilzneński - 2,44 kg
            Pale Ale - 2 kg
            Cara Crystal - 0,4 kg
            Carafa i Jęczmień palony - po 0,12 kg jednego i drugiego
            Płatki Owsiane - 0,4kg

            Dodatki:
            - łyżeczka kolendry, cynamonu, gałki m., imbiru, 30 śliwek suszonych (na podnoszenie temp. do wysładzania)
            - 20 goździków (ostatnie 15 min gotowania )
            - 10 owoców jałowca (ostatnie 15 min gotowania )
            - skórki z 3 pomarańczy (ostatnie 15 min gotowania )
            - 400g rodzynek (ostatnie 15 min gotowania )
            - 740g miodu sztucznego, celowo sztuczny żeby był aromat tylko (ostatnie 15 min gotowania )
            Chmiel:
            - Marynka (30g) na 70 min
            - Lubelski (30g) 20 min
            Drożdze: US 05

            Płatki od początku
            Słody do 57C i 15 min
            65 C - 30min
            73 C - 30 min
            Po ostatniej przerwie słody palone + przyprawy i śliwki, 10 minut przerwy i wygrzew do 76-77 C

            P.S. Jakby ktoś myślał o dodatkach typu rodzynki i owoce jałowca to radzę nie wrzucać luzem tak jak ja to zrobiłem bo zatykają rurkę . Piwo sobie fermentuje i pachnie na pół pokoju, bardzo przyjemny aromat . Do refermentacji użyje 160g cukru waniliowego. Wyszło 21 L, blg przed miodem i rodzynkami 13,5 a po dodatkach 17.

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #51
              Ale dorzuciłeś dodatków jestem ciekawy smaku

              Comment

              • Swiezy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.09
                • 50

                #52
                Jak będziesz w Białymstoku to zapraszam . Sprezentuję butelkę

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #53
                  Cukier wanilinowy trzy lata mi się w porterze układał. Paskudztwo.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Swiezy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 50

                    #54
                    Hmmm, to teraz mnie wystraszyłeś trochę, jeszcze go nie dałem co prawda, ale byłem przekonany że da fajny efekt.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X