Browar Świeżego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #46
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Swiezy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.09
      • 50

      #47
      Dobra ale najważniejsze, że nie do wylania . Teraz druga sprawa, skoro zebrałem pianę drożdżową i zadałem do nowej warki to oznacza że tutaj również będzie jabłuszko ?

      Comment

      • Swiezy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 50

        #48
        Drodzy piwowarzy ratujcie !!!

        Na warce nr 3 (Irish Red Ale pachnącej aldehydem octowym) po 3 dniach cichej fermentacji zauważyłem pojawiające się białe plamki na powierzchni oraz duże zmętnienie, co to oznacza ? I czy jest to równoznaczne z wylaniem piwa w kanał ? Poniżej zdjęcie:

        Ce site web est à vendre ! fotoo.pl réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !

        Comment

        • Swiezy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.09
          • 50

          #49
          Dzisiaj pierwsza degustacja, do refermentacji dałem cukier + miód gryczany więc piwo jest mocno przegazowane jak na Stouta chociaz miodu praktycznie nie czuć ani w smaku ani w aromacie, ale za to jest fajna paloność i kawowość. Ogólnie mimo że przegazowane smakowo dużo lepsze od warki nr 1. Zdjęcia tu

          Comment

          • Swiezy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.09
            • 50

            #50
            Warka Nr 5 Christmas Ale

            Pilzneński - 2,44 kg
            Pale Ale - 2 kg
            Cara Crystal - 0,4 kg
            Carafa i Jęczmień palony - po 0,12 kg jednego i drugiego
            Płatki Owsiane - 0,4kg

            Dodatki:
            - łyżeczka kolendry, cynamonu, gałki m., imbiru, 30 śliwek suszonych (na podnoszenie temp. do wysładzania)
            - 20 goździków (ostatnie 15 min gotowania )
            - 10 owoców jałowca (ostatnie 15 min gotowania )
            - skórki z 3 pomarańczy (ostatnie 15 min gotowania )
            - 400g rodzynek (ostatnie 15 min gotowania )
            - 740g miodu sztucznego, celowo sztuczny żeby był aromat tylko (ostatnie 15 min gotowania )
            Chmiel:
            - Marynka (30g) na 70 min
            - Lubelski (30g) 20 min
            Drożdze: US 05

            Płatki od początku
            Słody do 57C i 15 min
            65 C - 30min
            73 C - 30 min
            Po ostatniej przerwie słody palone + przyprawy i śliwki, 10 minut przerwy i wygrzew do 76-77 C

            P.S. Jakby ktoś myślał o dodatkach typu rodzynki i owoce jałowca to radzę nie wrzucać luzem tak jak ja to zrobiłem bo zatykają rurkę . Piwo sobie fermentuje i pachnie na pół pokoju, bardzo przyjemny aromat . Do refermentacji użyje 160g cukru waniliowego. Wyszło 21 L, blg przed miodem i rodzynkami 13,5 a po dodatkach 17.

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #51
              Ale dorzuciłeś dodatków jestem ciekawy smaku

              Comment

              • Swiezy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.09
                • 50

                #52
                Jak będziesz w Białymstoku to zapraszam . Sprezentuję butelkę

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #53
                  Cukier wanilinowy trzy lata mi się w porterze układał. Paskudztwo.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Swiezy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 50

                    #54
                    Hmmm, to teraz mnie wystraszyłeś trochę, jeszcze go nie dałem co prawda, ale byłem przekonany że da fajny efekt.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • kronos1194
                      Butelki (około 200szt.)
                      kronos1194
                      Dzień dobry wszystkim.
                      Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
                      2024-04-01, 17:49
                    • ART
                      Około-świąteczny rozkład jazdy 2023
                      ART
                      - Ostatnie wysyłki w 2023 r. wychodzą od nas 21. grudnia

                      - 22.12 - 01.01 - nieczynne

                      - Od 2. stycznia 2024 - działamy normalnie​
                      2023-12-18, 19:53
                    • dadek
                      Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                      dadek
                      Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                      2022-04-08, 01:05
                    • dadek
                      Oberursel, Ackergasse 13, Alt-Oberurseler Brauhaus
                      dadek
                      Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
                      2023-10-03, 22:05
                    • dadek
                      Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                      dadek
                      W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                      2022-10-21, 02:12
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...