Witam,
Po 3 warkach z puchy stwierdziłem, że zaczynam zacierać. Surowce miałem z CP Indian Pale Ale :
-Słód Pale Ale 4 kg, 12 Blg
-Chmiel Marynka 35g - granult
-Chmiel Lubelski 40g - granulat
-Drożdże Nottingham Ale Yest
Od siebie dodałem 2 Chmiele
-Citra 30g - granulat
-Simcoe 30g - granulat
Według CP to ta wersja jest mocno chmielona ale myślę, że jak będzie trochę więcej to nie zaszkodzi.
Zacieranie :
3l wody na 1 kg słodu.
Do wysładzania użyłem 14 l wody w temperaturze 75C. Filtracja i wysładzanie szło dość długo natomiast uzyskałem bardzo klarowną brzeczkę. Klarowna była oczywiście do momentu dodania chmielu Wyszło 14 Blg więc myślałem, że po chmieleniu trochę podskoczy ale tu zaskoczenie spadło do 13 Blg
Chmielenie :
10g Citry zostawiłem na cichą ale to chyba bez sensu.
Blg po warzeniu wyszło 13 blg. Brzeczki wyszło dość mało około 18l chyba użyłem zbyt mało wody :/
Chłodziłem cały gar w wannie z zimną wodą i wkładami z zamrażarki. Temperatura zeszła dość szybko nawet szybciej niż się spodziewałem do 20 C
Drożdże leżały w wodzie 20C około 1,5h. Przelałem brzeczkę do fermentora i dodałem drożdże. Strasznie dużo wody zostało niestety w chmielu. Następnym razem użyję siateczki muślinowej aby otrzymać bardziej chmielowy aromat i goryczkę.
Fermentacja już trwa zrobiła się fajna piana na kilka centymetrów. Po tygodniu mam zamiar przelać na cichą na tak około 7-14 dni i dodam resztkę chmielu.
Na razie zapowiada się ok jak na pierwszą warkę z zacieraniem. Myślałem, że będzie trudniejsze ale okazuje się dużo ciekawsze niż przy puchach i nawet mniej zabrudzeń pozostaje. Mi pozostaje tylko czekać .
Czy ktoś ma jakieś wskazówki lub cenne rady co do przepisu ?
Po 3 warkach z puchy stwierdziłem, że zaczynam zacierać. Surowce miałem z CP Indian Pale Ale :
-Słód Pale Ale 4 kg, 12 Blg
-Chmiel Marynka 35g - granult
-Chmiel Lubelski 40g - granulat
-Drożdże Nottingham Ale Yest
Od siebie dodałem 2 Chmiele
-Citra 30g - granulat
-Simcoe 30g - granulat
Według CP to ta wersja jest mocno chmielona ale myślę, że jak będzie trochę więcej to nie zaszkodzi.
Zacieranie :
3l wody na 1 kg słodu.
- 15 minut - 53 C
- 35 minut - 53-57 C
- 30 minut 61-63 C
- 30 minut 70-72 C
- Podgrzanie do 76 C i filtracja
Do wysładzania użyłem 14 l wody w temperaturze 75C. Filtracja i wysładzanie szło dość długo natomiast uzyskałem bardzo klarowną brzeczkę. Klarowna była oczywiście do momentu dodania chmielu Wyszło 14 Blg więc myślałem, że po chmieleniu trochę podskoczy ale tu zaskoczenie spadło do 13 Blg
Chmielenie :
- 60 minut - Marynka 35g
- 40 minut - 20g Simcoe
- 20 minut - 10g Simcoe
- 10 minut - Lubelski 40g
- 5 minut - Citra 20g
10g Citry zostawiłem na cichą ale to chyba bez sensu.
Blg po warzeniu wyszło 13 blg. Brzeczki wyszło dość mało około 18l chyba użyłem zbyt mało wody :/
Chłodziłem cały gar w wannie z zimną wodą i wkładami z zamrażarki. Temperatura zeszła dość szybko nawet szybciej niż się spodziewałem do 20 C
Drożdże leżały w wodzie 20C około 1,5h. Przelałem brzeczkę do fermentora i dodałem drożdże. Strasznie dużo wody zostało niestety w chmielu. Następnym razem użyję siateczki muślinowej aby otrzymać bardziej chmielowy aromat i goryczkę.
Fermentacja już trwa zrobiła się fajna piana na kilka centymetrów. Po tygodniu mam zamiar przelać na cichą na tak około 7-14 dni i dodam resztkę chmielu.
Na razie zapowiada się ok jak na pierwszą warkę z zacieraniem. Myślałem, że będzie trudniejsze ale okazuje się dużo ciekawsze niż przy puchach i nawet mniej zabrudzeń pozostaje. Mi pozostaje tylko czekać .
Czy ktoś ma jakieś wskazówki lub cenne rady co do przepisu ?
Comment