Od jakiegoś czasu rozsmakowałem się w AIPA i jako, że miałem już jako takie doświadczenie z kitami (3 warki) i ogólne doświadczenia w fermentacji (wina i cydry) postanowiłem zrobić swoje.
Jako, że mój sprzęt jest dość ograniczony (największy garnek jak mam obecnie dostępny to 10l) i nie mam zbyt dużego doświadczenia postanowiłem zrobić coś małego planuje 10l. Kupiłem:
Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg
Drożdże do piwa domowego Fermentis Safale US-05
Chmiel Amarillo - granulat 30g
Chmiel Citra - granulat 30g
Suchy ekstrakt słodowy bursztynowy 0,2kg
Plan mam taki, żeby z puchy zrobić 10l chmielić to 20g amarillo i 10g citry, a później na cichą wrzucić resztę chmielu. Suchy ekstrakt później uwodnię i dodam na refermentację do brzeczki przed zlewaniem (pierwotny plan miałem, żeby sypać go w butelki ale naczytałem się, że to prawie nie możliwe przez jego higroskopijność). Chętnie przyjmę wszelkie rady i konstruktywną krytykę.
Jako, że mój sprzęt jest dość ograniczony (największy garnek jak mam obecnie dostępny to 10l) i nie mam zbyt dużego doświadczenia postanowiłem zrobić coś małego planuje 10l. Kupiłem:
Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg
Drożdże do piwa domowego Fermentis Safale US-05
Chmiel Amarillo - granulat 30g
Chmiel Citra - granulat 30g
Suchy ekstrakt słodowy bursztynowy 0,2kg
Plan mam taki, żeby z puchy zrobić 10l chmielić to 20g amarillo i 10g citry, a później na cichą wrzucić resztę chmielu. Suchy ekstrakt później uwodnię i dodam na refermentację do brzeczki przed zlewaniem (pierwotny plan miałem, żeby sypać go w butelki ale naczytałem się, że to prawie nie możliwe przez jego higroskopijność). Chętnie przyjmę wszelkie rady i konstruktywną krytykę.
Comment