Witam forumowiczów!
Na forum do tej pory się nie udzielałem, ale regularnie przeglądam od dłuższego czasu. Dzisiaj uwarzyłem swoje szóste piwo i odczuwam wewnętrzną potrzebę żeby się tym z Wami podzielić. Pomimo, że pierwsze piwko uwarzyłem pod koniec 2011 r. to jestem dopiero na etapie szóstej warki (ciąża żony i jej silna wrażliwość na zapachy, a później narodziny córki spowodowały dłuższą przerwę). Do tej pory wszystkie piwa robię z zestawów CP.
Pierwsza warka to było IPA warzone w wielkim stresie przez 9 godzin ale wyszło całkiem nieźle. Porównywałem z Atakiem Chmielu z Pinty i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo podobne.
Jako drugie zrobiłem Irish Red Ale. Z tego byłem bardzo zadowolony, a jeszcze bardziej gdy po roku od warzenia znalazłem w piwnicy jeszcze jedną butelkę - było świetne, zdecydowanie lepsze niż wcześniej.
Następne to 6 zbóż. Niby nie było złe ale czegoś mi brakowało. Z pewnością nie przypominało warnijskiego.
Jako, że jestem fanem piw pszenicznych, to postanowiłem jako piąte piwko zrobić dunkela. To nie był dunkel. Nie wiem co, ale ze smakiem psznicznego nie miało zbyt wiele wspólnego. Do tego przegazowałem i butelki musiałem otwierać nad wanną. W każdym razie pijalne.
W tej chwili w piwnicy leżakuje koelsch. Warzony 14 grudnia. Blg przed zadaniem drożdży 11. Burzliwa tydzień, blg zeszło do 2,5, zlane na cichą i 10 stycznia rozlew. Czekam.
Dzisiaj postanowiłem powrócić do Irish Red Ale. Zaczęło się dobrze. Słód wsypałem do 13 litrów wody o temp. 64 st. 15 minut w 62 st., później podgrzałem do 72 i zostawiłem na 45 min. Podgrzałem do 78 st. i przeniosłem czerpakiem na filtrację. W czasie kiedy zacier się układał postanowiłem trochę uprzątnąć i przy myciu termometru zauważyłem, że wskazówka spada do minus 4 st. Po wrzuceniu do wrzątku wskazywał 45 stopni więc poszedł w śmietnik. Niestety nie miałem innego termometru o takim zakresie temperatur więc musiałem sobie radzić inaczej. Nie będę się teraz zagłębiał ale wyszło idealnie.
Jakby tego było mało to filtrator z oplotu zapchał się w trakcie i musiałem wszystko "zruszyć". Po wysładzaniu otrzymałem około 26 litrów brzeczki o blg 9. Na początku gotowania dałem 20 gramów marynki a na 10 minut przed końcem 15 g lubelskiego. Ja praktykuję zlewanie gorącej brzeczki do fermentatora. Po zdekantowaniu otrzymałem około 22 litry brzeczki o blg 12,5. Poszło na balkon. Po 5 godzinach na mrozie schłodziło się do temperatury pokojowej. O północy zadałem drożdże. Jutro po powrocie z pracy sprawdzę czy pracują i wieczorem postaram się dać znać.
Pozdrawiam
Na forum do tej pory się nie udzielałem, ale regularnie przeglądam od dłuższego czasu. Dzisiaj uwarzyłem swoje szóste piwo i odczuwam wewnętrzną potrzebę żeby się tym z Wami podzielić. Pomimo, że pierwsze piwko uwarzyłem pod koniec 2011 r. to jestem dopiero na etapie szóstej warki (ciąża żony i jej silna wrażliwość na zapachy, a później narodziny córki spowodowały dłuższą przerwę). Do tej pory wszystkie piwa robię z zestawów CP.
Pierwsza warka to było IPA warzone w wielkim stresie przez 9 godzin ale wyszło całkiem nieźle. Porównywałem z Atakiem Chmielu z Pinty i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo podobne.
Jako drugie zrobiłem Irish Red Ale. Z tego byłem bardzo zadowolony, a jeszcze bardziej gdy po roku od warzenia znalazłem w piwnicy jeszcze jedną butelkę - było świetne, zdecydowanie lepsze niż wcześniej.
Następne to 6 zbóż. Niby nie było złe ale czegoś mi brakowało. Z pewnością nie przypominało warnijskiego.
Jako, że jestem fanem piw pszenicznych, to postanowiłem jako piąte piwko zrobić dunkela. To nie był dunkel. Nie wiem co, ale ze smakiem psznicznego nie miało zbyt wiele wspólnego. Do tego przegazowałem i butelki musiałem otwierać nad wanną. W każdym razie pijalne.
W tej chwili w piwnicy leżakuje koelsch. Warzony 14 grudnia. Blg przed zadaniem drożdży 11. Burzliwa tydzień, blg zeszło do 2,5, zlane na cichą i 10 stycznia rozlew. Czekam.
Dzisiaj postanowiłem powrócić do Irish Red Ale. Zaczęło się dobrze. Słód wsypałem do 13 litrów wody o temp. 64 st. 15 minut w 62 st., później podgrzałem do 72 i zostawiłem na 45 min. Podgrzałem do 78 st. i przeniosłem czerpakiem na filtrację. W czasie kiedy zacier się układał postanowiłem trochę uprzątnąć i przy myciu termometru zauważyłem, że wskazówka spada do minus 4 st. Po wrzuceniu do wrzątku wskazywał 45 stopni więc poszedł w śmietnik. Niestety nie miałem innego termometru o takim zakresie temperatur więc musiałem sobie radzić inaczej. Nie będę się teraz zagłębiał ale wyszło idealnie.
Jakby tego było mało to filtrator z oplotu zapchał się w trakcie i musiałem wszystko "zruszyć". Po wysładzaniu otrzymałem około 26 litrów brzeczki o blg 9. Na początku gotowania dałem 20 gramów marynki a na 10 minut przed końcem 15 g lubelskiego. Ja praktykuję zlewanie gorącej brzeczki do fermentatora. Po zdekantowaniu otrzymałem około 22 litry brzeczki o blg 12,5. Poszło na balkon. Po 5 godzinach na mrozie schłodziło się do temperatury pokojowej. O północy zadałem drożdże. Jutro po powrocie z pracy sprawdzę czy pracują i wieczorem postaram się dać znać.
Pozdrawiam
Comment