Po dwóch próbach z brewkitami (pierwszy pszeniczniak porażka, bez gazu ponieważ dodałem zbyt mało cukru, no i w sumie bez żadnego wyrazu, druga warka Austalian Lager wyszła całkiem nieźle, nie było nawet wstyd znajomym podać, a i ksiądz chodząc po kolędzie też się skusił ) udało się uwarzyć pierwszą warkę z zacieraniem (tzn, czy się udało to się zobaczy, póki co drugi dzień pięknie bulgocze). Wybór padł na Belgijskie Pale Ale. Z pewnością popełniłem parę błędów więc będę wdzięczny za komentarze
Korzystałem z gotowego zestawu z BA
"Skład zestawu BPA / Belgijskie Pale Ale 12°Blg: słód pale ale Weyermann® 2,5 kg, słód monachijski typ I Weyermann® 1,0 kg, słód Abbey Malt Weyermann® 0,3 kg, słód Carabelge® Weyermann® 0,2 kg, chmiel goryczkowy Marynka (PL) 30 g (granulat), chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat), drożdże Safbrew S-33 11,5 g, wskazówki do warzenia".
1. po pierwsze niezbyt dokładnie udawało mi się utrzymywać temperaturę:
- przy zacieraniu (zakładanym na 65 stopni) temperatura wahała mi się +/- 2 stopnie
- przy zakończeniu zacierania i podgrzaniu do 76 stopni znów przegiąłem i złapałem około 80
- przy wysładzaniu również przy jedne porcji wody z nieuwagi dolałem wody w granicy 80 stopni
Jakie to może mieć konsekwencje?
2. Chyba jednak nie do końca podchodzi mi aromat IPA, czy ten specyficzny aromat nadaje piwku chmiel którego użyłem? Czy ten aromat jeszcze się zmieni po zakończeniu warzenia? Czy już takie pozostanie?
3. Nie posiadam chłodnicy więc chłodziłem w szczelnie zamkniętym fermentorze przez całą noc, jakie to może mieć konsekwencje?
4. Przed dodaniem drożdży najpierw je uwodniłem, jednak po pół godziny nie stworzyła się nich taka papka jak na filmikach instruktażowych, jedynie biały kożuch. Jednak piwko bulgocze więc chyba jest ok, jakie to może mieć znaczenie?
No i to chyba tyle jeśli chodzi o pierwsze refleksje, będę wdzięczny za Wasze uwagi i porady.
Korzystałem z gotowego zestawu z BA
"Skład zestawu BPA / Belgijskie Pale Ale 12°Blg: słód pale ale Weyermann® 2,5 kg, słód monachijski typ I Weyermann® 1,0 kg, słód Abbey Malt Weyermann® 0,3 kg, słód Carabelge® Weyermann® 0,2 kg, chmiel goryczkowy Marynka (PL) 30 g (granulat), chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat), drożdże Safbrew S-33 11,5 g, wskazówki do warzenia".
1. po pierwsze niezbyt dokładnie udawało mi się utrzymywać temperaturę:
- przy zacieraniu (zakładanym na 65 stopni) temperatura wahała mi się +/- 2 stopnie
- przy zakończeniu zacierania i podgrzaniu do 76 stopni znów przegiąłem i złapałem około 80
- przy wysładzaniu również przy jedne porcji wody z nieuwagi dolałem wody w granicy 80 stopni
Jakie to może mieć konsekwencje?
2. Chyba jednak nie do końca podchodzi mi aromat IPA, czy ten specyficzny aromat nadaje piwku chmiel którego użyłem? Czy ten aromat jeszcze się zmieni po zakończeniu warzenia? Czy już takie pozostanie?
3. Nie posiadam chłodnicy więc chłodziłem w szczelnie zamkniętym fermentorze przez całą noc, jakie to może mieć konsekwencje?
4. Przed dodaniem drożdży najpierw je uwodniłem, jednak po pół godziny nie stworzyła się nich taka papka jak na filmikach instruktażowych, jedynie biały kożuch. Jednak piwko bulgocze więc chyba jest ok, jakie to może mieć znaczenie?
No i to chyba tyle jeśli chodzi o pierwsze refleksje, będę wdzięczny za Wasze uwagi i porady.
Comment