Hefeweizen po dwóch tygodniach leżakowania ma trochę kwaskowaty posmak, pospieszyłem się z konsumpcją? czy coś poszło nie tak?
Sebkowe warzonko
Collapse
X
-
-
Może po zabutelkowaniu dałeś od razu do zbyt niskiej temperatury i drożdże nie przerobiły tego.
Miałem tak samo z 2 warką swoją. Wyniosłem po zabutelkowaniu do piwnicy - 17st C.
Jedną buteleczkę wstawiłem jak ten dureń do lodówki. Po tygodniu z ciekawości ją otwieram i nic...zero gazu.
Poszedłem z ciekawości do piwnicy otworzyć drugą butelkę i normalnie nagazowane.
Druga rzecz to niecałe 2,4gr na butelkę piwa.....troszke mało chyba (chociaż milk stouta nie robiłem jeszcze i nie wiem jak mocno powinien być nagazowany)Ostatnia zmiana dokonana przez btetlewicz; 2014-04-03, 14:29.Comment
-
Kanał z powodu, że bez gazu?! Przecież tyle dobrego można zrobić z piwa bez gazu: grzaniec, baza do jakiejś naleweczki albo do sosu (stout do karbonady po flamandzku będzie pasował bardzo). A poza tym, wylać zawsze przecież zdażysz. Może jeszcze się nagazuje chociaz trochę.Comment
-
W sumie można potraktować to jako napój piwny bez gazu i jest całkiem niezłe
Kolejna warka już bulgocze, wróciłem do BPA ponieważ wyszło jak do tej pory najlepiej. Jaki chmiel polecacie dodać na cichą by miało fajny aromat i mieściło się w stylu?Piwo to moje paliwo :)Comment
-
Nadal można dodać cukru, powinno pomóc. Rozpuść na gorąco 50g glukozy w 100ml wody, wystudź, dopełnij do 150ml. Butelki otwieraj czymś co nie wygina kapsla (np. zapalniczką), dodaj po 3 ml roztworu strzykawką 20ml do butelki i zakapsluj ponownie. Jak masz jakąś gęstwę drożdżową w lodówce, to też nie zaszkodzi dodać do mikstury, tylko trzeba przeliczyć objętości (np. dopełnić do 200ml i dodawać po 4ml/but.)Comment
-
Źle zakapslowane? Kapslownica walnięta? Skoro jedno było nagazowane a do refermentacji robiles syrop (tyle samo środka do refermentacji w kazdej butelce) to jedyne o czym myśle to źle zakapslowane butelkiComment
-
Nie wiem co mam Ci powiedzieć....gdybyś nie pisał że jedna butelka była ok to spoko, ale w takim wypadku tylko nieszczelne butelki przychodzą do głowy. Może kapsle za mocno wygotowałeś i coś się stało z gumą wewnątrz?Comment
Related Topics
Collapse
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
-
Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
-
Channel: Niemcy
-
-
Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
-
Channel: Niemcy
-
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment