Hefeweizen po dwóch tygodniach leżakowania ma trochę kwaskowaty posmak, pospieszyłem się z konsumpcją? czy coś poszło nie tak?
Sebkowe warzonko
Collapse
X
-
-
Może po zabutelkowaniu dałeś od razu do zbyt niskiej temperatury i drożdże nie przerobiły tego.
Miałem tak samo z 2 warką swoją. Wyniosłem po zabutelkowaniu do piwnicy - 17st C.
Jedną buteleczkę wstawiłem jak ten dureń do lodówki. Po tygodniu z ciekawości ją otwieram i nic...zero gazu.
Poszedłem z ciekawości do piwnicy otworzyć drugą butelkę i normalnie nagazowane.
Druga rzecz to niecałe 2,4gr na butelkę piwa.....troszke mało chyba (chociaż milk stouta nie robiłem jeszcze i nie wiem jak mocno powinien być nagazowany)Ostatnia zmiana dokonana przez btetlewicz; 2014-04-03, 14:29.
Comment
-
-
Kanał z powodu, że bez gazu?! Przecież tyle dobrego można zrobić z piwa bez gazu: grzaniec, baza do jakiejś naleweczki albo do sosu (stout do karbonady po flamandzku będzie pasował bardzo). A poza tym, wylać zawsze przecież zdażysz. Może jeszcze się nagazuje chociaz trochę.
Comment
-
-
W sumie można potraktować to jako napój piwny bez gazu i jest całkiem niezłe
Kolejna warka już bulgocze, wróciłem do BPA ponieważ wyszło jak do tej pory najlepiej. Jaki chmiel polecacie dodać na cichą by miało fajny aromat i mieściło się w stylu?Piwo to moje paliwo :)
Comment
-
-
Nadal można dodać cukru, powinno pomóc. Rozpuść na gorąco 50g glukozy w 100ml wody, wystudź, dopełnij do 150ml. Butelki otwieraj czymś co nie wygina kapsla (np. zapalniczką), dodaj po 3 ml roztworu strzykawką 20ml do butelki i zakapsluj ponownie. Jak masz jakąś gęstwę drożdżową w lodówce, to też nie zaszkodzi dodać do mikstury, tylko trzeba przeliczyć objętości (np. dopełnić do 200ml i dodawać po 4ml/but.)
Comment
-
Comment