Poszła pierwsza warka, ale oczywiście dowaliłem ... :/ nie wiem czy coś z tego będzie:/
Najpierw skład, na 10 L bo ze sprzętem ciężko i pierwsza próba
Warka #1 (Włóczykij)
Miał wyjść Stout a co będzie ...
1kg - Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom -
1kg - Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom
0.5 kg -Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom
80 g - Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom
80 g - Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom
50 g - Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom
150 g płatków jęczmiennych
15 g Marynka 2013 - granulat 9,0% na 60 minut[/FONT]
10g Lubelski 2013 - granulat 4,2% na 10 minut
Zacieranie w około 66 stopniach, potem 10 minut w 72 (dodane słody ciemne). Wygrzew i filtrowanie ok. Wyszło mi około 9.5 litra piwa (17 IBU)
I chciałem sobie podzielić drożdże(Safale S-04) na pół i wsypałem je do nie sterylnego pudełka :/ Nie miałem niestety innego wyjścia i musiałem je dodać.
Nie wiem czy coś z tego będzie ale trudno, pierwsza warka, poważny błąd i konsekwencje też pewnie będą poważne.
Póki co po 20 godzinach zaczęło ładnie bulgotać Fermentacja w około 19 stopniach
Najpierw skład, na 10 L bo ze sprzętem ciężko i pierwsza próba
Warka #1 (Włóczykij)
Miał wyjść Stout a co będzie ...
1kg - Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom -
1kg - Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom
0.5 kg -Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom
80 g - Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom
80 g - Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom
50 g - Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom
150 g płatków jęczmiennych
15 g Marynka 2013 - granulat 9,0% na 60 minut[/FONT]
10g Lubelski 2013 - granulat 4,2% na 10 minut
Zacieranie w około 66 stopniach, potem 10 minut w 72 (dodane słody ciemne). Wygrzew i filtrowanie ok. Wyszło mi około 9.5 litra piwa (17 IBU)
I chciałem sobie podzielić drożdże(Safale S-04) na pół i wsypałem je do nie sterylnego pudełka :/ Nie miałem niestety innego wyjścia i musiałem je dodać.
Nie wiem czy coś z tego będzie ale trudno, pierwsza warka, poważny błąd i konsekwencje też pewnie będą poważne.
Póki co po 20 godzinach zaczęło ładnie bulgotać Fermentacja w około 19 stopniach
Comment