Browar domowy Hoppy Hipster

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #46
    WARKA #21 LEKKIE BELGIJSKIE (26.08.2014)

    Skład:
    wysłodziny z Quadrupla

    Gotowanie 60'
    0 Chmiel Magnum, granulat 5 g
    40' Cukier kandyzowany ciemny 100g +biały 100g
    50' Chmiel Saaz, granulat 5 g

    Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity ( gęstwa z warki nr.18 )

    Podsumowanie:
    Wyszło 8 litrów 8,5 BLG .

    Ponadto:
    Warka nr.18 zabutelkowana.
    Last edited by Zywiec79; 2014-08-29, 03:51.

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #47
      WARKA #22 ŚWIĄTECZNE ALE (5.09.2014)

      Skład:
      Słód pilzneński ( strzegom ) 2,3 kg
      Słód pilzneński ( bruntal ) 1,7 kg
      Słód pszeniczny 1,3 kg
      Słód Carahell 0,2 kg
      Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
      Słód karmelowy jasny 0,09 kg
      Jęczmień palony 0,12 kg
      Słód barwiący 0,8 kg
      Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg

      Chmiel Marynka, granulat 30 g
      Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g

      Śliwki suszone 70 g
      Cukier waniliowy 12 g
      Gałka muszkatołowa 4 g
      Goździki 12 szt
      Skórka z 2 słodkich pomarańczy
      Cynamon 7 g

      Zacieranie w 20l wody:
      55'C 10 min
      62'C 40 min
      72'C 30 min

      Wysładzanie:
      14l wody temp 78'C

      Gotowanie 90'
      30' Chmiel Marynka, granulat 30 g
      80' Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g
      80' Śliwki suszone 70 g
      80' Cukier waniliowy 12 g
      80' Gałka muszkatołowa 4 g
      80' Goździki 12 szt
      80' Skórka z 2 słodkich pomarańczy
      80' Pożywka dla drożdży 2,1 g
      89' Cynamon 7 g

      Zadane drożdże Fermentis Safbrew T-58

      Podsumowanie:
      Wyszło 19 litry 18 BLG .

      Comment

      • Zywiec79
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.02
        • 123

        #48
        Warka nr.17 zdobyła III miejsce w kategorii otwartej na V Lubelskim Konkursie Piwa Domowego

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #49
          Pogratulować

          Comment

          • Zywiec79
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.02
            • 123

            #50
            WARKA #23 HEFE-WEIZEN (19.09.2014)

            Skład:
            Słód pszeniczny 3,2 kg
            Słód pilzneński 1,5 kg

            Chmiel Lubelski, granulat 27 g

            Zacieranie w 16l wody:
            45'C 15 min
            55'C 15 min
            63'C 40 min
            72'C 30min

            Wysładzanie:
            18l wody temp 78'C

            Gotowanie 60'
            0 Chmiel Lubelski, granulat 27 g
            45' Pożywka dla drożdży 2,5 g

            Zadane drożdże Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend

            Podsumowanie:
            Wyszło 21,5 litrów 12 BLG .

            Comment

            • Zywiec79
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.02
              • 123

              #51
              WARKA #24 PUMPKIN ALE (29.09.2014)

              Skład:
              Słód pilzneński ( strzegom ) 4,5 kg
              Słód Abbey Malt ( Wayermann ) 1,7 kg
              Słód karmelowy jasny 0,5 kg
              Słód czekoladowy ciemny 0,05 kg
              Dynia ( upieczona z 200g cukru trzcinowego ) 3,1 kg

              Chmiel Fuggle, granulat 70 g

              Ziele angielskie 1,5 g
              Imbir 3 g
              Gałka muszkatołowa 1,5 g
              Cynamon 6 g

              Zacieranie w 19l wody:
              62'C 45 min
              72'C 35 min

              Wysładzanie:
              14l wody temp 78'C

              Gotowanie 60'
              0' Chmiel Fuggle, granulat 40 g
              55' Chmiel Fuggle, granulat 30 g
              55' Cynamon 6 g
              55' Gałka muszkatołowa 1,5 g
              55' Imbir 3 g
              55' Ziele angielskie 1,5 g

              Zadane drożdże Fermentis Safbrew T-58

              Podsumowanie:
              Wyszło 20,5 litrów 16 BLG .

              Ponadto:
              Zabutelkowano warki nr: 20,22 i 23

              Comment

              • Zywiec79
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.02
                • 123

                #52
                WARKA #25 WEIZENBOCK (3.10.2014)

                Skład:
                Słód pszeniczny ciemny ( Steinbach ) 3,6 kg
                Słód Monachijski Typ II 2,8 kg
                Słód Carahell ( Wayermann ) 0,2 kg
                Słód karmelowy 600 0,2 kg

                Chmiel Marynkai, granulat 24 g
                Chmiel Lubelski, granulat 25 g

                Zacieranie w 20l wody:
                55'C 10 min
                62'C 50 min
                70'C 50min

                Wysładzanie:
                14l wody temp 78'C

                Gotowanie 60'
                50 Chmiel Marynka, granulat 24 g
                50 Chmiel Lubelski, granulat 25 g
                50' Pożywka dla drożdży 2,1 g

                Zadane gęstwa z warki 23 ( Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend )

                Podsumowanie:
                Wyszło 21 litrów 18,5 BLG .

                Comment

                • Zywiec79
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.02
                  • 123

                  #53
                  WARKA #26 ROGGENBIER (14.10.2014)

                  Skład:
                  Słód żytni ( Wayermann ) 2 kg
                  Słód pilzneński 1,5 kg
                  Słód Monachijski Typ II 0,85 kg
                  Słód pszeniczny 0,3 kg
                  Słód karmelowy 600 0,2 kg
                  Słód Special B ( Castle Malting )0,2 kg

                  Chmiel Marynka, granulat 10 g
                  Chmiel Spalter Select DE, granulat 30 g

                  Zacieranie w 18l wody:
                  55'C 10 min
                  62'C 30 min
                  72'C 45min

                  Wysładzanie:
                  16l wody temp 78'C

                  Gotowanie 60'
                  0' Chmiel Marynka, granulat 10 g
                  15' Chmiel Spalter Select DE, granulat 15 g
                  45' Pożywka dla drożdży 2,4 g
                  55' Chmiel Spalter Select DE, granulat 15 g
                  Zadane gęstwa z warki 23 ( Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend )

                  Podsumowanie:
                  Wyszło 24 litrów 13 BLG .

                  Comment

                  • Zywiec79
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.02
                    • 123

                    #54
                    WARKA #27 SORACHI ACE SINGLE HOP PALE ALE (27.10.2014)

                    Skład:
                    Słód pilzneński 3,2 kg
                    Słód wiedeński 0,7 kg
                    Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg
                    Słód pszeniczny 0,4 kg
                    Słód karmelowy 150 0,2 kg
                    Słód karmelowy 600 0,1 kg

                    Chmiel Sorachi Ace, granulat 100 g( 40g na cichą )

                    Zacieranie w 18l wody:
                    55'C 10 min
                    62'C 45 min
                    72'C 35 min

                    Wysładzanie:
                    14l wody temp 78'C

                    Gotowanie60'
                    0' Chmiel Sorachi Ace, granulat 15 g
                    30' Chmiel Sorachi Ace, granulat 15 g
                    45' Chmiel Sorachi Ace, granulat 10 g
                    45' Pożywka dla drożdży 2,5g
                    50' Chmiel Sorachi Ace, granulat 10 g
                    55' Chmiel Sorachi Ace, granulat 10 g

                    Zadane drożdże Safale US 05

                    Podsumowanie:
                    Wyszło 21 litry 14,5 BLG .

                    Comment

                    • Zywiec79
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.02
                      • 123

                      #55
                      Warka nr.19 zdobyła II miejsce w VI Poznańskim Konkursie Piw Domowych.

                      Comment

                      • magiq666
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.06
                        • 27

                        #56
                        Nic innego tylko pogratulowac koledze Brawo !

                        Comment

                        • Zywiec79
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.02
                          • 123

                          #57
                          Dzięki

                          Comment

                          • Zywiec79
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.02
                            • 123

                            #58
                            WARKA #28 BLACK IPA (19.11.2014)

                            Skład:
                            Słód pilzneński 3,6 kg
                            Słód wiedeński 1 kg
                            Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
                            Słód karmelowy 150 0,4 kg
                            Słód pszeniczny 0,5 kg
                            Słód czekoladowy ciemny 0,5 kg ( wrzucony po zacieraniu )

                            Chmiel Cascade US, granulat 100 g( na cichą 25g)
                            Chmiel Amarillo, granulat 100 g( na cichą 25g)

                            Zacieranie w 21l wody:
                            55'C 10 min
                            62'C 45 min
                            72'C 30 min

                            Wysładzanie:
                            14l wody temp 78'C

                            Gotowanie 60'
                            0' Chmiel Cascade US, granulat 15 g
                            0' Chmiel Amarillo, granulat 15 g
                            15' Chmiel Cascade US, granulat 15 g
                            15' Chmiel Amarillo, granulat 15 g
                            30' Chmiel Cascade US, granulat 15 g
                            30' Chmiel Amarillo, granulat 15 g
                            50' Chmiel Cascade US, granulat 10 g
                            50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g
                            55' Chmiel Cascade US, granulat 10 g
                            55 Chmiel Amarillo, granulat 10 g
                            60' Chmiel Cascade US, granulat 10 g
                            60' Chmiel Amarillo, granulat 10 g

                            Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 27 )

                            Podsumowanie:
                            Wyszło 20,5 litrów 18 BLG .
                            Last edited by Zywiec79; 2014-11-20, 23:45.

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              #59
                              Jakie IBU w Black IPA ?

                              Gratulacje za warkę 19

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #60
                                Ok 80 IBU powinno wyjść . I dzięki.
                                W tym roku wszystkie kolory udało się zebrać ( złoto ,srebro i brąz )

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X