Browar domowy Hoppy Hipster

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #61
    WARKA #29 AMERICAN BARLEY WINE (27.11.2014)

    Skład:
    Słód Pale Ale 7,4 kg
    Słód Monachijski typ II 1,2 kg
    Słód Caraaroma 0,2 kg
    Słód Carawheat 0,2 kg

    Chmiel Chinook, granulat 50 g
    Chmiel Tomahawk, granulat 50 g( na cichą 20g)
    Chmiel Green Bullet, granulat 45 g( na cichą 20g)
    Chmiel Willamette, granulat 25 g
    Chmiel Cascade US, granulat 40 g( na cichą 20g)

    Zacieranie w 20l wody:
    55'C 5 min
    62'C 40 min
    72'C 35 min

    Wysładzanie:
    18l wody temp 78'C

    Gotowanie 120'
    30' Chmiel Chinook, granulat 50 g
    30' Chmiel Tomahawk, granulat 10 g
    105' Pożywka dla drożdży 12 g
    110' Chmiel Green Bullet, granulat 25 g
    115' Chmiel Willamette, granulat 25 g
    120' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
    120,' Chmiel Cascade US, granulat 20 g

    Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 27 )

    Podsumowanie:
    Wyszło 17,5 litrów 26,2 BLG .
    Last edited by Zywiec79; 2014-12-01, 14:43.

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #62
      WARKA #30 PILS (7.12.2014)

      Skład:
      Słód pilzneński 3,5 kg
      Słód Monachijski Typ I 0,5 kg
      Słód carrahell 0,25 kg
      Słód Karapils 0,25 kg

      Chmiel Magnum, granulat 20 g
      Chmiel Saaz, granulat 60 g

      Zacieranie w 15l wody:
      55'C 10 min
      62'C 40 min
      72'C 20min

      Wysładzanie:
      16,5 l wody temp 78'C

      Gotowanie 60'
      0' Chmiel Magnum, granulat 20 g
      30' Chmiel Saaz, granulat 20 g
      45' Pożywka dla drożdży 2,3 g + mech 4g
      50' Chmiel Saaz, granulat 20 g
      55' Chmiel Saaz, granulat 20 g

      Zadane drożdże Wyeast Munich Lager

      Podsumowanie:
      Wyszło 20 litrów 12 BLG .

      Comment

      • Zywiec79
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.02
        • 123

        #63
        WARKA #31 RYE IPA (13.12.2014)

        Skład:
        Słód pilzneński 3,2 kg
        Słód żytni ( Steinbach ) 2,5 kg
        Słód karmelowy 150 0,4 kg
        Słód karmelowy 600 0,1 kg
        Słód pszeniczny 0,3 kg
        Słód Karapils 0,5 kg
        Płatki żytnie 0,3 kg

        Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
        Chmiel Cascade US, granulat 40 g( na cichą 20g)
        Chmiel Amarillo, granulat 40 g( na cichą 20g)
        Chmiel Simcoe, granulat 40 g( na cichą 20g)
        Chmiel Citra, granulat 40 g( na cichą 20g)


        Zacieranie w 21l wody:
        55'C 10 min
        62'C 45 min
        72'C 35min

        Wysładzanie:
        16 l wody temp 78'C

        Gotowanie 60'
        0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
        40' Chmiel Cascade US, granulat 20 g
        45' Chmiel Amarillo, granulat 20 g
        50' Chmiel Simcoe, granulat 20 g
        55' Chmiel Citra, granulat 20 g

        Zadane drożdże Wyeast American Ale

        Podsumowanie:
        Wyszło 21 litrów 17,2 BLG .

        Comment

        • Zywiec79
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.02
          • 123

          #64
          WARKA #32 RAUCHBOCK (15.12.2014)

          Skład:
          Słód wędzony ( Weyermann ) 2 kg
          Słód pilzneński 2 kg
          Słód Monachijski Typ I 2 kg
          Słód biscuit malt 0,4 kg
          Słód melanoidowy 0,3 kg
          Słód caraaroma 0,2 kg
          Słód caramunich III 0,2 kg

          Chmiel Lubelski, granulat 50 g
          Chmiel Hallertauer Mittelfruh, granulat 50 g
          Chmiel Saaz, granulat 10 g

          Zacieranie w 21l wody:
          55'C 10 min
          67'C 20 min
          72'C 40 min

          Wysładzanie:
          14 l wody temp 78'C

          Gotowanie 60'
          0' Chmiel Lubelski, granulat 50 g
          0' Chmiel Hallertauer Mittelfruh, granulat 50 g
          45' Pożywka dla drożdży 2 g
          55' Chmiel Saaz, granulat 10 g

          Zadane drożdże Wyeast Bavarian Lager

          Podsumowanie:
          Wyszło 20 litrów 17,5 BLG .

          Comment

          • Zywiec79
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.02
            • 123

            #65
            WARKA #33 BELGIAN BLOND ALE (21.12.2014)

            Skład:
            Słód pilzneński 5,1 kg
            Słód Karapils 0,45 kg
            Słód biscuit malt 0,1 kg
            Słód caraaroma 0,05 kg
            Cukier kandyzowany biały 0,5 kg

            Chmiel Magnum, granulat 15 g
            Chmiel Saaz, granulat 20 g

            Zacieranie w 18l wody:
            62'C 40 min
            72'C 30 min

            Wysładzanie:
            14 l wody temp 78'C

            Gotowanie 60'
            0' Chmiel Magnum, granulat 15 g
            45' Pożywka dla drożdży 2,3 g
            45' Cukier kandyzowany 0,5 g
            50' Chmiel Saaz, granulat 20 g

            Zadane drożdże Wyeast Belg Schelde

            Podsumowanie:
            Wyszło 20,5 litrów 16,5 BLG .

            Comment

            • Zywiec79
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.02
              • 123

              #66
              WARKA #34 AMERICAN PALE ALE (05.01.2015)

              Skład:
              Słód pilzneński 3,2 kg
              Słód wiedeński 0,7 kg
              Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg
              Słód pszeniczny 0,3 kg
              Słód karmelowy 150 0,2 kg
              Słód karmelowy 600 0,1 kg

              Chmiel Tomahawk, granulat 11 g
              Chmiel Cascade US, granulat 35 g( na cichą 20g)
              Chmiel Amarillo, granulat 35 g( na cichą 20g)
              Chmiel Simcoe, granulat 35 g( na cichą 20g)
              Chmiel Citra, granulat 35 g( na cichą 20g)

              Zacieranie w 18l wody:
              55'C 10 min
              62'C 45 min
              72'C 35 min

              Wysładzanie:
              14l wody temp 78'C

              Gotowanie 60'
              0' Chmiel Tomahawk, granulat11 g
              40' Chmiel Cascade US, granulat 15 g
              45' Chmiel Amarillo, granulat 15 g
              45' Pożywka dla drożdży 2,5g
              50' Chmiel Simcoe, granulat 15 g
              55' Chmiel Citra, granulat 15 g

              Zadane drożdże Wyeast American Ale


              Podsumowanie:
              Wyszło 22 litry 14 BLG .

              Comment

              • Zywiec79
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.02
                • 123

                #67
                WARKA #35 MAILBOCK (14.1.2015)

                Skład:
                Słód pilzneński ( Weyermann ) 4,3 kg
                Słód monachijski Typ I 1 kg
                Słód wiedeński 0,4 kg
                Słód karmelowy 150 0,3 kg
                Słód karapils 0,2 kg
                Słód zakwaszający 0,1 kg

                Chmiel Magnum, granulat 18 g
                Chmiel Marynka, granulat 10 g
                Chmiel Saaz, granulat 20 g

                Zacieranie w 21l wody:
                55'C 10 min
                67'C 30 min
                72'C 30 min

                Wysładzanie:
                14 l wody temp 78'C

                Gotowanie 60'
                0' Chmiel Magnum, granulat 18 g
                30' Chmiel Marynka, granulat 10 g
                45' Pożywka dla drożdży 2,5 g
                50' Chmiel Saaz, granulat 20 g

                Zadane drożdże Wyeast Bavarian Lager

                Podsumowanie:
                Wyszło 20,5 litrów 16,2 BLG .

                Comment

                • Zywiec79
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.02
                  • 123

                  #68
                  WARKA #36 BELGIAN TRIPEL (19.1.2015)

                  Skład:
                  Słód pilzneński ( Weyermann ) 5 kg
                  Słód monachijśki Typ II 1 kg
                  Słód Karapils 0,3 kg
                  Cukier kandyzowany biały 1 kg

                  Chmiel Marynka, granulat 32 g
                  Chmiel Saaz, granulat 15 g

                  Zacieranie w 21l wody:
                  55'C 0 min
                  64'C 35 min
                  72'C 30 min

                  Wysładzanie:
                  14 l wody temp 78'C

                  Gotowanie 70'
                  10' Chmiel Marynka, granulat 32 g
                  55' Pożywka dla drożdży 2,4 g
                  55' Cukier kandyzowany 1 kg
                  65' Chmiel Saaz, granulat 15 g

                  Zadane drożdże Wyeast Belg Schelde

                  Podsumowanie:
                  Wyszło 21,5 litrów 20 BLG .

                  Comment

                  • Zywiec79
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.02
                    • 123

                    #69
                    WARKA #37 WHITE IPA (1.2.2015)

                    Skład:
                    słód pilzneński ( Weyermann ) 2,85 kg
                    pszenica niesłodowana 1,8 kg
                    płatki pszenne 0,4 kg
                    kolendra 5 g
                    skórka słodkiej pomarańczy 20 g
                    skórka cytryny 20 g
                    Chmiel Centenial, granulat, 25 g
                    Chmiel Warrior, granulat, 20 g
                    Chmiel Galaxy, granulat, 25 g
                    Chmiel Cascade, granulat, 15 g
                    Cukier biały 0,35 kg

                    Zacieranie w 17l wody:
                    62'C 40 min
                    72'C 30 min

                    Wysładzanie:
                    14l wody temp 78'C

                    Gotowanie 60'
                    0' Chmiel Warrior, granulat, 20 g
                    45' Pożywka dla drożdży 2,5 g
                    45' Cukier biały 0,35 g
                    55' skórka słodkiej pomarańczy 20 g
                    55' skórka cytryny 20 g
                    55' kolendra 5 g
                    60' Chmiel Centenial, granulat, 25 g + ( 25g na cichą )
                    60' Chmiel Galaxy, granulat, 25 g
                    60' Chmiel Cascade, granulat, 15 g + ( 15g na cichą )

                    Zadane drożdże Wyeast Belg Schelde

                    Podsumowanie:
                    Wyszło 23 litry 14,6 BLG .
                    Last edited by Zywiec79; 2015-02-13, 20:22.

                    Comment

                    • Zywiec79
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.02
                      • 123

                      #70
                      WARKA #38 RYE IPA (11.2.2015)

                      Skład:
                      Słód pilzneński 3,2 kg
                      Słód żytni ( Steinbach ) 2 kg
                      Słód wiedeński 0,5 kg
                      Słód karmelowy 150 0,4 kg
                      Słód Karapils 0,5 kg

                      Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
                      Chmiel Cascade US, granulat 50 g( na cichą 25g)
                      Chmiel Amarillo, granulat 50 g( na cichą 25g)
                      Chmiel Simcoe, granulat 50 g( na cichą 25g)
                      Chmiel Galaxy, granulat 50 g( na cichą 25g)


                      Zacieranie w 22l wody:
                      55'C 10 min
                      62'C 42 min
                      72'C 35 min

                      Wysładzanie:
                      14 l wody temp 78'C

                      Gotowanie 60'
                      0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
                      30' Chmiel Amarillo, granulat 25 g
                      45' Chmiel Cascade US, granulat 25 g
                      45' Pożywka dla drożdży 2,3 g
                      55' Chmiel Simcoe, granulat 25 g
                      60' Chmiel Galaxy, granulat 25 g

                      Zadane drożdże Wyeast American Ale

                      Podsumowanie:
                      Wyszło 21 litrów 16,5 BLG .

                      Comment

                      • Zywiec79
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.02
                        • 123

                        #71
                        WARKA #39 BROWN PORTER (26.2.2015)

                        Skład:
                        Słód pale ale 3,9 kg
                        Słód brown( Fawcett ) 0,6 kg
                        Słód karmelowy 600 0,2 kg
                        Słód karmelowy 150 0,1 kg
                        Słód Carafa II 0,1 kg
                        Słód czekoladowy ciemny 0,1 kg

                        Chmiel Tettnanger, granulat 30 g
                        Chmiel Opal DE, granulat 50 g

                        Zacieranie w 18l wody:
                        67'C 70 min

                        Wysładzanie:
                        15 l wody temp 78'C

                        Gotowanie 60'
                        0' Chmiel Tettnanger, granulat 30 g
                        0' Chmiel Opal DE, granulat 20 g
                        45' Pożywka dla drożdży 2,5 g
                        50' Chmiel Opal DE, granulat 30 g

                        Zadane drożdże Fermentis Safale S-04

                        Podsumowanie:
                        Wyszło 22,5 litrów 12,5 BLG .

                        Comment

                        • Zywiec79
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.02
                          • 123

                          #72
                          WARKA #40 FLANDERS RED ALE (2.3.2015)

                          Skład:
                          Słód pilzneński 2,2 kg
                          Słód wiedeński 2 kg
                          Słód monachijski typ II 0,55 kg
                          Słód Aroma 0,28 kg
                          Słód Special B 0,2 kg
                          Słód Caramunich II 0,28 kg
                          Słód pszeniczny ciemny 0,28 kg

                          Chmiel Fuggles, granulat 27g

                          Zacieranie w 21l wody:
                          62'C 40 min
                          72'C 40 min

                          Wysładzanie:
                          14 l wody temp 78'C

                          Gotowanie 60'
                          0' Chmiel Fuggles, granulat 27g
                          45' Pożywka dla drożdży 2,7 g

                          Zadane drożdże Wyeast American Ale . Na cichą polecą Wyeast Roeselare Ale Blend

                          Podsumowanie:
                          Wyszło 25litrów 13,8 BLG .

                          Comment

                          • Zywiec79
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.02
                            • 123

                            #73
                            WARKA #42 MANDARINA BAVARIA SINGLE HOP PALE ALE (28.03.2015)

                            Skład:
                            Słód pilzneński 3,2 kg
                            Słód wiedeński 0,7 kg
                            Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg
                            Słód pszeniczny 0,45 kg
                            Słód karmelowy 150 0,2 kg
                            Słód karmelowy 600 0,1 kg

                            Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 100 g( 40g na cichą )

                            Zacieranie w 120l wody:
                            62'C 50 min
                            72'C 30 min

                            Wysładzanie:
                            14l wody temp 78'C

                            Gotowanie60'
                            0' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 25 g
                            35' Chmiel Mandarina Bavaria , granulat 15 g
                            45' Chmiel Mandarina Bavaria , granulat 10 g
                            45' Pożywka dla drożdży 2,6g
                            50' Chmiel Mandarina Bavaria , granulat 10 g
                            60' Chmiel Mandarina Bavaria , granulat 10 g

                            Zadane drożdże Wyeast American Ale

                            Podsumowanie:
                            Wyszło 23,5 litry 13 BLG .

                            Comment

                            • Zywiec79
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2014.02
                              • 123

                              #74
                              WARKA #43 ŚWIĄTECZNE ALE (12.04.2015)

                              Skład:
                              Słód pilzneński 3 kg
                              Słód wiedeński 1 kg
                              Słód monachijski II 1 kg
                              Słód pszeniczny 0,66 kg
                              Słód źytni wędzony 0,5 kg
                              Słód karamel Pils 0,5 kg
                              Słód abbey malt 0,3 kg
                              Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
                              Jęczmień palony 0,12 kg
                              Słód barwiący 0,1 kg
                              Płatki owsiane błyskawiczne 0,43 kg

                              Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
                              Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g

                              Śliwki suszone 100 g
                              Laski wanilii 2 szt
                              Gałka muszkatołowa 6 g
                              Goździki 16 szt
                              kardamon 3 szt
                              Skórka słodkich pomarańczy 35 g
                              Skórka cytryny 4 g
                              Cynamon 10 g

                              Zacieranie w 20l wody:
                              55'C 10 min
                              64'C 30 min
                              74'C 20 min

                              Wysładzanie:
                              15l wody temp 78'C

                              Gotowanie 60'
                              0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
                              45' Pożywka dla drożdży 2,4 g
                              50' Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g
                              50' Śliwki suszone 100 g
                              50' Laski wanilii 2 szt
                              50' Gałka muszkatołowa 6 g
                              50' Goździki 16 szt
                              50' Kardamon 3 szt
                              50' Skórka słodkich pomarańczy 35 g
                              50' Skórka cytryny 4 g
                              55' Cynamon 10 g

                              Zadane drożdże Wyeast French Saison
                              Podsumowanie:
                              Wyszło 20 litrów 19,5 BLG .

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #75
                                WARKA #44 MILD (23.4.2015)

                                Skład:
                                Słód pale ale 2,3 kg
                                Słód żytni 0,4 kg
                                Słód Carafa Special I 0,25 kg
                                Słód Caramunich II 0,25 kg
                                Słód Carahell 0,15 kg
                                Słód pszeniczny ciemny 0,15 kg

                                Chmiel Fuggle, granulat 15 g
                                Chmiel Green Bullet, granulat 15 g

                                Zacieranie w 12l wody:
                                62'C 35 min
                                72'C 30 min


                                Wysładzanie:
                                18 l wody temp 78'C

                                Gotowanie 60'
                                0' Chmiel Fuggle, granulat 7 g
                                0' Chmiel Green Bullet, granulat 7 g
                                45' Pożywka dla drożdży 2,4 g
                                50' Chmiel Fuggle, granulat 8 g
                                50' Chmiel Green Bullet, granulat 8 g

                                Zadane drożdże Wyeast London Ale

                                Podsumowanie:
                                Wyszło 21,2 litrów 9 BLG .

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X