Witam.
Pierwsza moja warka fermentuje ,więc można na chłodno wszystko opisać
WARKA #1 FOREIGN EXTRA STOUT (20.02.2014)
Skład:
Słód pilzneński 3 kg
Słód monachijski 1 kg
Słód barwiący 0,2 kg
Jęczmień palony 0,3 kg
Chmiel Marynka, granulat, 40 g
Zacieranie w 12l wody:
66'C 55 min słody jasne
72'C 10 min słody ciemne
Wysładzanie:
14l wody temp 78'C
Gotowanie 60'
0' Chmiel Marynka, granulat, 40 g
Zadane uwodnione drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 11g
Podsumowanie:
Podczas wysładzania okazało się ,że odebrałem 19l brzeczki 16BLG ( To chyba dobry wynik . Wysładzałem aż leciała brzeczka 2 BLG ) .
Postanowiłem więc dolać tylko 3 litry wody ( które i tak odparują w czasie gotowania ) i uzyskać wynik końcowy 16 BLG zamiast zaplanowanej wcześniej 12 BLG ( będzie mniej piwa ale za to mocniejsze ).
Ostatecznie wyszło 19l brzeczki 16 BLG. Przez noc drożdże wystartowały ( temp fermentacji burzliwej ok ok 18-20'C )
Pierwsza moja warka fermentuje ,więc można na chłodno wszystko opisać
WARKA #1 FOREIGN EXTRA STOUT (20.02.2014)
Skład:
Słód pilzneński 3 kg
Słód monachijski 1 kg
Słód barwiący 0,2 kg
Jęczmień palony 0,3 kg
Chmiel Marynka, granulat, 40 g
Zacieranie w 12l wody:
66'C 55 min słody jasne
72'C 10 min słody ciemne
Wysładzanie:
14l wody temp 78'C
Gotowanie 60'
0' Chmiel Marynka, granulat, 40 g
Zadane uwodnione drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 11g
Podsumowanie:
Podczas wysładzania okazało się ,że odebrałem 19l brzeczki 16BLG ( To chyba dobry wynik . Wysładzałem aż leciała brzeczka 2 BLG ) .
Postanowiłem więc dolać tylko 3 litry wody ( które i tak odparują w czasie gotowania ) i uzyskać wynik końcowy 16 BLG zamiast zaplanowanej wcześniej 12 BLG ( będzie mniej piwa ale za to mocniejsze ).
Ostatecznie wyszło 19l brzeczki 16 BLG. Przez noc drożdże wystartowały ( temp fermentacji burzliwej ok ok 18-20'C )
Comment