WARKA #8 DEUTSCHLAND IMPERIAL INDIA PALE ALE (14.04.2014)
Skład:
Słód pilzneński 4,2 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
Chmiel Opal, granulat 50 g
Chmiel Saphir, granulat 50 g
Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g
Chmiel Cascade DE, granulat 50 g( na cichą )
Zacieranie w 18l wody:
55'C 10 min
62'C 40 min
72'C 40 min
Wysładzanie:
16l wody temp 78'C
Gotowanie 90'
0' Chmiel Opal, granulat 50 g
75' Chmiel Saphir, granulat 50 g
89' Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g
Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr.7 )
Podsumowanie:
Wyszło 21,5 litra 18,5 BLG .
Warka nr 7 przelana na cichą z dodatkiem Citra, granulat 50 g
Skład:
Słód pilzneński 4,2 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
Chmiel Opal, granulat 50 g
Chmiel Saphir, granulat 50 g
Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g
Chmiel Cascade DE, granulat 50 g( na cichą )
Zacieranie w 18l wody:
55'C 10 min
62'C 40 min
72'C 40 min
Wysładzanie:
16l wody temp 78'C
Gotowanie 90'
0' Chmiel Opal, granulat 50 g
75' Chmiel Saphir, granulat 50 g
89' Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g
Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr.7 )
Podsumowanie:
Wyszło 21,5 litra 18,5 BLG .
Warka nr 7 przelana na cichą z dodatkiem Citra, granulat 50 g
Comment