Browar domowy Hoppy Hipster

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #31
    WARKA #8 DEUTSCHLAND IMPERIAL INDIA PALE ALE (14.04.2014)

    Skład:
    Słód pilzneński 4,2 kg
    Słód wiedeński 1 kg
    Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
    Chmiel Opal, granulat 50 g
    Chmiel Saphir, granulat 50 g
    Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g
    Chmiel Cascade DE, granulat 50 g( na cichą )

    Zacieranie w 18l wody:
    55'C 10 min
    62'C 40 min
    72'C 40 min

    Wysładzanie:
    16l wody temp 78'C

    Gotowanie 90'
    0' Chmiel Opal, granulat 50 g
    75' Chmiel Saphir, granulat 50 g
    89' Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g

    Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr.7 )

    Podsumowanie:
    Wyszło 21,5 litra 18,5 BLG .
    Warka nr 7 przelana na cichą z dodatkiem Citra, granulat 50 g
    Last edited by Zywiec79; 2014-04-15, 09:19.

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #32
      Warki nr 5A,5B i 7 zabutelkowane . Wyszło odpowiednio 7 , 7 i 21 litrów .
      Warka nr 8 przelana na cichą.

      Comment

      • Zywiec79
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.02
        • 123

        #33
        WARKA #9 WITBIER (27.04.2014)

        Skład:
        słód pilzneński 2 kg
        pszenica niesłodowana 1,8 kg
        płatki owsiane 0,4 kg
        kolendra 15 g
        Curacao 20 g
        Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

        Zacieranie w 14l wody:
        62'C 30 min
        72'C 40 min

        Wysładzanie:
        12l wody temp 78'C

        Gotowanie 60'
        0' Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
        50' kolendra 15 g
        50' Curacao 20 g

        Zadane drożdże Brewferm Blanche

        Podsumowanie:
        Wyszło 18,5 litra 11,5 BLG .

        Comment

        • Zywiec79
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.02
          • 123

          #34
          WARKA #10 SIMCOE SINGLE HOP PALE ALE (6.05.2014)

          Skład:
          Słód pale ale 4,3 kg
          Słód karmelowy jasny 0,3 kg
          Chmiel Simcoe, granulat 100 g ( + 50g na cichą )

          Zacieranie w 16l wody:
          55'C 40 min
          62'C 40 min
          72'C 40 min

          Wysładzanie:
          14l wody temp 78'C

          Gotowanie 60'
          0' Chmiel Simcoe, granulat 15 g
          45' Chmiel Simcoe, granulat 10 g
          50' Chmiel Simcoe, granulat 10 g
          55' Chmiel Simcoe, granulat 15 g

          Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

          Podsumowanie:
          Wyszło 21,5 litra 13 BLG .

          Ponadto warka nr 9 ( witbier ) przelana na cichą

          Comment

          • Zywiec79
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.02
            • 123

            #35
            WARKA #11 MOSAIC SINGLE HOP PALE ALE (15.05.2014)

            Skład:
            Słód pale ale 4,25 kg
            Słód karmelowy jasny 0,3 kg
            Słód pszeniczny 0,3 kg
            Chmiel Mosaic, granulat 100 g ( + 50g na cichą )

            Zacieranie w 16l wody:
            55'C 40 min
            62'C 45 min
            72'C 30 min

            Wysładzanie:
            14l wody temp 78'C

            Gotowanie 60'
            0' Chmiel Mosaic, granulat 15 g
            50' Chmiel Mosaic, granulat 10 g
            55' Chmiel Mosaic, granulat 10 g
            59' Chmiel Mosaic, granulat 15 g

            Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 )

            Podsumowanie:
            Wyszło 20,5 litra 13 BLG .

            Ponadto :
            Warka nr 10 przelana na cichą z dodatkiem 50g Simcoe
            Warka nr 9 zabutelkowana w ilości 38x0,5 litra

            Comment

            • Zywiec79
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.02
              • 123

              #36
              WARKA #12 AMERICAN WHEAT (24.05.2014)

              Skład:
              Słód pilzneński 2,5 kg
              Słód pszeniczny 2 kg
              Słód monachijski 0,5 kg
              Słód karmelowy jasny 0,1 kg
              Chmiel Willamette, granulat 30 g ( + 20g na cichą )
              Chmiel Cascade, granulat 30 g ( + 20g na cichą )

              Zacieranie w 18l wody:

              67'C 90 min

              Wysładzanie:
              12l wody temp 78'C

              Gotowanie 60'
              0' Chmiel Willamette, granulat 15 g
              0' Chmiel Cascade, granulat 15 g
              50' Chmiel Willamette, granulat 15 g
              50' Chmiel Cascade, granulat 15 g

              Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 )

              Podsumowanie:
              Wyszło 24 litry 13 BLG .

              Ponadto :
              Warka nr 11 przelana na cichą z dodatkiem 50g Mosaic
              Warka nr 10 zabutelkowana w ilości 30x0,5 litra i 20x0,33 litra
              Last edited by Zywiec79; 2014-05-24, 18:02.

              Comment

              • Zywiec79
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.02
                • 123

                #37
                WARKA #13 DOUBLE COFFEE MILK STOUT (29.05.2014)

                Skład:
                Słód pilzneński 4 kg
                Słód pszeniczny 0,5 kg
                Słód karmelowy jasny 0,45 kg
                Słód czekoladowy ciemny 0,3 kg
                Jęczmień palony 0,15 kg
                Chmiel Marynka, granulat 25 g
                Chmiel Willamette, granulat 20 g
                Laktoza 0,5 kg
                Kawa mielona espresso 100 g

                Zacieranie w 18l wody:

                67'C 80 min ( w 70' słody ciemne )

                Wysładzanie:
                14l wody temp 78'C

                Gotowanie 60'
                0' Chmiel Marynka, granulat 25 g
                50' Chmiel Willamette, granulat 20 g
                50' Laktoza 0,5kg
                59' Kawa mielona espresso 100 g

                Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 )

                Podsumowanie:
                Wyszło 23 litry 16,5 BLG .

                Ponadto :
                Warka nr 11 zabutelkowana w ilości 40x0,5 litra

                Comment

                • Zywiec79
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.02
                  • 123

                  #38
                  WARKA #14 NEW ZEALAND IPA (12.06.2014)

                  Skład:
                  Słód Pale ale 5 kg
                  Słód wiedeński 0,50 kg
                  Słód pszeniczny 0,5 kg
                  Słód karmelowy jasny 0,40 kg
                  Chmiel Pacific Gem, granulat 100 g ( 40g na cichą )
                  Chmiel Pacific Jade, granulat 100 g ( 40g na cichą )

                  Zacieranie w 21l wody:
                  55'C 40 min
                  62'C 45 min
                  72'C 30 min

                  Wysładzanie:
                  15l wody temp 78'C

                  Gotowanie 60'
                  0' Chmiel Pacific Gem, granulat 10 g
                  0' Chmiel Pacific Jade, granulat 10 g
                  45' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g
                  50' Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g
                  55' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g
                  59' Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g
                  60' Chmiel Pacific Gem, granulat 20 g
                  60' Chmiel Pacific Jade, granulat 20 g

                  Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 10 )

                  Podsumowanie:
                  Wyszło 23 litry 16 BLG .

                  Ponadto :
                  Warka nr 12 zabutelkowana w ilości 24 litrów
                  Warka nr 13 na cichej otrzymała 50g kawy w ziarnach
                  Warka nr 13 zabutelkowana w ilości 23 litrów
                  Last edited by Zywiec79; 2014-06-13, 14:12.

                  Comment

                  • Zywiec79
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.02
                    • 123

                    #39
                    WARKA #15 DE/US PALE ALE (23.06.2014)

                    Skład:
                    Słód pilzneński 3,2 kg
                    Słód wiedeński 0,7 kg
                    Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg
                    Słód przeniczny 0,3 kg
                    Słód karmelowy 0,2 kg
                    Chmiel Opal, granulat 40 g
                    Chmiel Saphir, granulat 50 g
                    Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g
                    Chmiel Cascade US, granulat 50 g( na cichą )

                    Zacieranie w 18l wody:
                    55'C 10 min
                    62'C 40 min
                    72'C 40 min

                    Wysładzanie:
                    14l wody temp 78'C

                    Gotowanie60'
                    0' Chmiel Opal, granulat 40 g
                    45' Chmiel Saphir, granulat 50 g
                    59' Kompozycja chmieli Fantasia, granulat 50 g

                    Zadane drożdże Safale US 05

                    Podsumowanie:
                    Wyszło 22 litry 14,5 BLG .

                    Comment

                    • Zywiec79
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.02
                      • 123

                      #40
                      WARKA #16 RYE IPA (02.07.2014)

                      Skład:
                      Słód pilzneński 3 kg
                      Słód żytni Steinbach 1,5 kg
                      Słód karmelowy 0,5 kg
                      Słód Karamel Pils Steinbach 0,4 kg
                      Słód pszeniczny 0,4 kg
                      płatki żytnie 0,4 kg
                      Słód czekoladowy ciemny 0,02 kg

                      Chmiel Amarillo, granulat 100 g ( na cichą 25g )
                      Chmiel Cascade US, granulat 75 g( na cichą 25g)

                      Zacieranie w 22l wody:
                      55'C 5 min
                      62'C 40 min
                      72'C 30 min

                      Wysładzanie:
                      14l wody temp 78'C

                      Gotowanie 80'
                      20' Chmiel Amarillo, granulat 50 g
                      60' Chmiel Cascade US, granulat 25 g
                      65' Chmiel Amarillo, granulat 25 g
                      80' Chmiel Cascade US, granulat 25 g

                      Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 15 )

                      Podsumowanie:
                      Wyszło 23 litry 16,5 BLG .

                      Ponadto:
                      Warka nr 14 zabutelkowana w ilości 22,5 litra
                      Warka nr 15 na cichej otrzymała 50g Cascade US

                      Comment

                      • Zywiec79
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.02
                        • 123

                        #41
                        WARKA #17 AMERICAN IMPERIAL IPA (15.07.2014)

                        Skład:
                        Słód pilzneński 4,5 kg
                        Słód wiedeński 1 kg
                        Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
                        Słód karmelowy 0,5 kg
                        Słód pszeniczny 0,5 kg


                        Chmiel Tomahawk, granulat 50 g
                        Chmiel Cascade US, granulat 50 g( na cichą 25g)
                        Chmiel Amarillo, granulat 50 g( na cichą 25g)
                        Chmiel Simcoe, granulat 50 g( na cichą 25g)
                        Chmiel Citra, granulat 50 g( na cichą 25g)

                        Zacieranie w 22l wody:
                        55'C 10 min
                        62'C 45 min
                        72'C 40 min

                        Wysładzanie:
                        14l wody temp 78'C

                        Gotowanie 80'
                        20' Chmiel Tomahawk, granulat 50 g
                        60' Chmiel Cascade US, granulat 25 g
                        65' Chmiel Amarillo, granulat 25 g
                        70' Chmiel Simcoe, granulat 25 g
                        75' Chmiel Citra, granulat 25 g

                        Zadane drożdże Safale US 05 ( gęstwa z warki nr 15 )

                        Podsumowanie:
                        Wyszło 24 litry 18,5 BLG .

                        Ponadto:
                        Warka nr 15 zabutelkowana w ilości 22 litrów
                        Warka nr 15 zabutelkowana w ilości 22,3 litra

                        Warka nr 12 wygrała V Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego w kategorii American Wheat

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zywiec79 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka nr 12 wygrała V Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego w kategorii American Wheat
                          Gratulacje !!

                          Comment

                          • Zywiec79
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.02
                            • 123

                            #43
                            WARKA #18 BELGIAN PALE ALE (12.08.2014)

                            Skład:
                            Słód pilzneński 2,5 kg
                            Słód wiedeński 0,55 kg
                            Słód Karamel Pils Steinbach 0,65 kg
                            Słód karmelowy 0,1 kg
                            Słód pszeniczny 0,25 kg

                            Cukier kandyzowany jasny 300g
                            Cukier kandyzowany ciemny 150g
                            Chmiel Magnum, granulat 10 g
                            Chmiel Cascade US, granulat 25 g( na cichą 25g)

                            Zacieranie w 14l wody:
                            55'C 10 min
                            64'C 35 min
                            73'C 30 min

                            Wysładzanie:
                            14l wody temp 78'C

                            Gotowanie 60'
                            0' Chmiel Magnum, granulat 10 g
                            45' Cukier kandyzowany
                            50' Chmiel Cascade US, granulat 25 g

                            Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity

                            Podsumowanie:
                            Wyszło 22 litry 12,5 BLG .

                            Ponadto:
                            Warka nr 17 zabutelkowana

                            Comment

                            • Zywiec79
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2014.02
                              • 123

                              #44
                              WARKA #19 DUBBEL (21.08.2014)

                              Skład:
                              Słód pilzneński 2,6 kg
                              Słód Pale Ale 2 kg
                              Słód Castle Malting Specjal B 0,35 kg
                              Słód Castle Malting Abbey 0,25 kg
                              Słód Wayermann Caramunich III 0,20kg
                              Słód Wayermann Special I 0,06kg
                              Słód pszeniczny 0,65 kg

                              Cukier kandyzowany jasny 500g
                              Chmiel Magnum, granulat 15 g
                              Chmiel Saaz, granulat 10 g

                              Zacieranie w 18l wody:
                              66'C 60 min
                              72'C 15 min

                              Wysładzanie:
                              18l wody temp 78'C

                              Gotowanie 75'
                              15' Chmiel Magnum, granulat 15 g
                              60' Cukier kandyzowany
                              65' Chmiel Saaz, granulat 10 g

                              Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity ( gęstwa z warki nr.18 )

                              Podsumowanie:
                              Wyszło 21 litrów 18 BLG .

                              Ponadto:
                              Warka nr.18 przelana na cichą

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #45
                                WARKA #20 QUADRUPEL (26.08.2014)

                                Skład:
                                Słód pilzneński 4,65 kg
                                Słód Pale Ale 1,25 kg
                                Słód Castle Malting Specjal B 0,25 kg
                                Słód Castle Malting Aromamalt 0,35 kg
                                Słód Wayermann Caramunich III 0,25kg
                                Słód pszeniczny 0,45 kg

                                Cukier kandyzowany jasny 700g
                                Cukier kandyzowany ciemny 150g
                                Cukier biały 300g
                                Chmiel Magnum, granulat 17 g
                                Chmiel Saaz, granulat 10 g

                                Zacieranie w 20l wody:
                                55'C 0 min
                                63'C 20 min
                                66'C 30 min
                                72'C 25 min

                                Wysładzanie:
                                14l wody temp 78'C

                                Gotowanie 60'
                                0 Chmiel Magnum, granulat 17 g
                                45' Cukier kandyzowany+biały
                                50' Chmiel Saaz, granulat 10 g

                                Zadane drożdże Wyeast Trappist High Gravity ( gęstwa z warki nr.18 )

                                Podsumowanie:
                                Wyszło 19 litrów 24,4 BLG .

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X