Po kilku bardziej lub mniej udanych próbach, stworzyliśmy piwo według własnej receptury.
W zasadzie miał być to Cascadian Dark Ale, wyszedł jednak zmodyfikowany American Stout.
Jeżozwierz Drzewo v1.0
Zacieranie
30 minut w temp. 64 stopni, 30minut w temp. 72 stopni, 2 minuty mash out w 78 stopniach.
Fermentacja:
Burzliwa 10 dni
Cicha 14 dni
Drożdze:
Danstar Nottingham 1 paczka
Słody:
Pszeniczny ciemny 0,2 kg
Carafa Special III 0,2 kg
Caramunich III 0,2 kg
Czekoladowy ciemny 0,2 kg
Karmelowy ciemny 0,2 kg
Pale Ale 6 kg
Chmiele:
Goryczka:
Bravo 30 g, 60 min
Cascade 31 g, 60 min
Chinook 35 g, 60 min
Marynka 10 g, 50 min
Aromat:
Cascade 10 g, 10 min
Chinook 10 g, 10 min
Smaragd 25 g, 10 min
Chmielenie na zimno:
Smaragd 5g
Cascade 5g
Chinook 5g (każdy 12 dni)
Butelkowanie i efekt końcowy:
01.04.2014
Ekstrakt 17,8 Plato
Goryczka 110 IBU
Kolor 109,7 EBC
Alkohol: 6,6 v/v
W zasadzie miał być to Cascadian Dark Ale, wyszedł jednak zmodyfikowany American Stout.
Jeżozwierz Drzewo v1.0
Zacieranie
30 minut w temp. 64 stopni, 30minut w temp. 72 stopni, 2 minuty mash out w 78 stopniach.
Fermentacja:
Burzliwa 10 dni
Cicha 14 dni
Drożdze:
Danstar Nottingham 1 paczka
Słody:
Pszeniczny ciemny 0,2 kg
Carafa Special III 0,2 kg
Caramunich III 0,2 kg
Czekoladowy ciemny 0,2 kg
Karmelowy ciemny 0,2 kg
Pale Ale 6 kg
Chmiele:
Goryczka:
Bravo 30 g, 60 min
Cascade 31 g, 60 min
Chinook 35 g, 60 min
Marynka 10 g, 50 min
Aromat:
Cascade 10 g, 10 min
Chinook 10 g, 10 min
Smaragd 25 g, 10 min
Chmielenie na zimno:
Smaragd 5g
Cascade 5g
Chinook 5g (każdy 12 dni)
Butelkowanie i efekt końcowy:
01.04.2014
Ekstrakt 17,8 Plato
Goryczka 110 IBU
Kolor 109,7 EBC
Alkohol: 6,6 v/v