Browar Studencki "Krzywousty"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sasza44
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 14

WARKA #10 Sweet Stout "Łaciate" (27.02.16r.)

Zasyp:
    Słód pilzneński 3 kg
    Słód monachijski 1 kg
    Słód barwiący 0,2 kg
    jęczmień prażony 0,3 kg

Dodatki:
    Chmiel Marynka, granulat, 40 g
    Laktoza 500g

Zacieranie:

70-65 stopni przez 60 minut

Wyszło 20L 15BLG zadane drożdżami Danstar Nottingham - Ale Yeast.

Wymieniłem termometr i od razu zacieranie poszło bez najmniejszego problemu, stary był za mało precyzyjny. Do tego zdecydowanie coś nie tak było ze starymi słodami, na próbę zacierałem ich małą ilość (bo została mi resztka) to nawet po 3 godzinach wciąż wskaźnik był ciemnawy, a w obecnym piwie na nowych słodach po godzinie czasu miałem już wszystko zrobione.
    Poprzednia warka była taka sobie, przez głęboką fermentacje było strasznie puste, ewidentnie nie lubię się z jasnymi piwami, bo co jakieś robię to coś mi w nim nie wychodzi. Ciemne jak bardzo bym nie udziwniał - wychodzi zawsze.

Dokupiłem kolejny fermentor, w przyszłym tygodniu warzę jeszcze dry stouta, kupuje jeszcze jeden fermentor i kolejną warkę z resztek (pewnie jakaś wariacja na temat stouta głównie na słodzie monachijskim). Tym samym w końcu wracam do normalnego warzenia po bardzo kiepskim 2015 roku.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 00:55
    • dadek
      Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 05:14
    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 10:28
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • dadek
      Nošovice 238, Pivovar Radegast
      dadek
      Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
      2023-11-09, 20:59
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...