Mikrobrowar "CELA"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mariucha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 13

    Mikrobrowar "CELA"

    Witam wszystkich i od razu zaznaczam, żeby nie było niejasności, że nie warzę piwa przy ul. Kopernika w Białymstoku, ale nazwa związana jest z tym jak czuł się naczelny browarnik zacierając swoje pierwsze warki pod okiem LP, której nie w smak było to co widziała i na bieżąco wymyślała coraz nowe warunki i obostrzenia odnośnie sposobu korzystania z mieszkania.

    Mój browar powstał 01.05.2014r (niektórzy pamiętają, że to Święto Pracy), wówczas dotarł do mnie sprzęt - (zestaw z BA). Od tej pory myślę, że browar działa przyzwoicie, zobaczymy co będzie dalej.

    #1 warka - brewkit "Piwo domowe Pale Ale Gozdawa - Klasa Piwosz 1,7kg" - z dodatkiem 1 kg cukru i drożdżami w zestawie.
    Wyszło z niego 18l. pijalnego piwka o dość "płaskim" smaku, ale drugi ze sceptyków mojego hobby a mianowicie
    protoplasta mojej LP oświadczył po wspólnej degustacji cyt. "...nawet wygląda i smakuje jak piwo"
    Niech to wystarczy za komentarz.

    #2 warka - brewkit "Geordie Dark Mild" - to piwo właśnie zakończyło refermentację w temp. pokojowej, było ono załączone
    do zestawu BA, dzisiaj trafiło na leżakowanie do piwnicy. Oczywiście pierwsza degustacja już się odbyła
    piwo jest pijalne ale bez rewelacji. Aha do tego piwa użyłem zamiast cukru mieszanki suchego słodu i glukozy
    "Brewkit plus"

    #3 warka - jednocześnie pierwsza zacierana została popełniona w dniu 19.05.2014 był to Best Bitter według receptury:

    - słód monachijski - 2,7 kg,
    - słód pilzneński - 1,5 kg,
    - słód wiedeński - 1 kg,
    - słód karmelowy ciemny - 0,35 kg
    - chmiel Magnum granulat- 35g
    - chmiel Hallertau Trad.- 25g
    60 min w temp. 68 C
    filtrowanie po podniesieniu do 76 C
    wysładzanie 4l+4l+4l w temp 78 C
    chmiel Magnum - 60 min
    chmiel Hallertau Trad.- 10 min
    BLG końcowe - 12
    fermentacja burzliwa w temp. 21 c rehydratowanymi drożdżami Us-05 - 7 dni (BLG zeszło do 4)

    Obecnie stoi na cichej (obj. 20 l.) - Uwagi (strasznie duże straty w objętości w stosunku do objętości
    w fazie burzliwej - 23l.) Na przyszłość należy zakupić woreczki do chmielenia a nie wrzucać chmielu
    luzem do brzeczki. W najbliższą sobotę i niedzielę planuję zmierzyć BLG i jak się nie zmieni pójdzie
    na refermentację w butelki.

    #4 warka - Pilsner
    - słód pilzneński - 4,3 kg,
    - słód monachijski - 0,7 kg,
    - chmiel Marynka gr - 45 g
    - chmiel lubelski gr - 30 gr
    10 min w temp. 52 C
    40 min w temp. 65 C
    20 min w temp. 72 C
    wysładzanie 4l+4l+4l w temp. 78 C
    chmiel marynka - 25g - 60 min
    chmiel marynka - 20g - 30 min
    chmiel lubelski- 30g - 10 min
    BLG końcowe - 11,5
    fermentacja burzliwa (bardzo) - celem wystartowania zostawiłem niepotrzebnie na ~10 h w temp. 21 C, później
    fermentacja trwała 7 dni w temp. 12 C na uwodnionych drożdzach Saflager W34/70 ( BLG zeszło do 3,5). 25.05.2014
    Zlałem znad osadów na cichą, po rurce widzę, że jeszcze fermentuje w weekend pomiar BLG i jak się nie zmieni
    pójdzie w butelki. Uwagi podobnie jak przy warce 3 (obie robione jednego dnia) - kupić woreczki do chmielenia,
    straty w brzeczce sa nie do zaakceptowania, ponadto nie startować fermentacji lagerów w temp. 20 C.

    #5 warka - i tu uwaga, znów brewkit- brat który ma takie samo pojęcie o piwie jak ja miesiąc temu dowiedziawszy się
    o starcie mojego browaru chcąc być fajnym sprezentował mi brewkita "Irish Stout" - obecnie jest on w fermentorze
    w fazie burzliwej - 12 BLG, nie kupowałem już słodów i poszedłem na łatwiznę i dosypałem cukru.
    Drożdże jakie dałem to US-04 (piękny gruby kożuch piany już po 24h). To piwo nie trafi na cichą, bo "kitów"
    nie mam zamiaru dawać na cichą, mam jednocześnie nadzieję, że nikt mi już nie zrobi takiego prezentu i nie będę
    musiał wracać do puszek. Piwo po odfermentowaniu prawdopodobnie w weekend trafi w butelki.

    Tym oto sposobem mam na chwilę obecną jakieś 33l. piwa w butelkach i ponad 60l. w fermentorach, myślę że to niezły
    wynik i o ile będzie mi to piwo smakowało, to podobne tępo produkcji zostanie zachowane, fermentory na pewno puste nie będą
    stały. W międzyczasie naprawiłem drzwi do swojej piwniczki (takiej w ziemi) zaizolowałem je 10 cm. waty szklanej
    i dołożyłem kolejne deskowanie - przy obecnych upałach - 35 C w piwnicy mam 12 C, więc prawdopodobnie u mnie
    sezon lagerowy będzie cały rok.
    Jak tylko zwolnię fermentory (być może już w ten weekend) w planach mam warka 6 - Altbier i warka 7 Hefe - Weizen
Przetwarzanie...
X