BrewBros czyli Ambrosja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrewBros
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 10

    #1

    BrewBros czyli Ambrosja

    Witam serdecznie.
    Właśnie przelałem na fermentacje cichą pierwsza brzeczke z zacierania Na początek wziąłem sobie na warsztat India Pale Ale. Nie wiem czy dobry wybór na pierwsze piwko z zacierania ale jak narazie jestem zadowolony. India Pale Ale czyli:
    Pilznenski 2kg
    Monachijski 2,3kg
    Karmelowy jasny 0,3kg
    Chmiel lubuski 40g i marynka 45g
    Zacieranie zaczalem od temperatury 57°c wsypujac slody. Pierwsza przerwe białkowa zrobiłem na poziomie 55°c ok 10 min. Drugą przy ok. 68°c zostawiając zacier do uzyskania negatywnej proby jodowej. Po 90 min niestety proba byla pozytywna. Po 130 min dopiero uzyskalem negatywna próbę.
    Po tej próbie przefliltrowalem i wstawiłem znowu do chmielenia. Nie wiedzialem jak zacząć wiec podgrzalem zacier i w momencie gotowania dodałem Marynke, po 55 min Lubelski. Być może źle zrobiłem to sie okaże. Ze schlodzeniem byl troche problem ponieważ nie mam chłodnicy ale wanna wody zdala egzamin na 4. BGL wyszlo 15. Po schlodzeniu zadalem drożdży i wstawilem na burzliwa. Okazała się bardzo burzliwa. Po 8 dniach wyszło mi 3 BGL wiec przelałem na cichą.
    Teraz planuję wstawić czeskiego lagera z tym, że nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ drożdże potrzebują dużo niższej temperatury a nie wiem jak ja to osiagne w lato.
    W sumie to rodzi sie pytanie, czy do czeskiego lagera moge dodać drożdży do górnej fermentacji? Czy to mija się z celem?
    Pozdrawiam
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Bez lodówki nie osiągniesz teraz ok 8 stopni ,więc odpuściłbym lagery . Używając drożdzy górnej fermentacji uzyskasz natomiast piwo o profilu danych drożdzy ,czyli będzie to raczej bliżej Pale Ale niż lager.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 15:51
    • darekd
      Artezan, And the Planets Are Going Crazy
      darekd
      "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

      15% ekstr., 6,3% alk.

      Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
      2024-02-25, 00:38
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • darekd
      Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Hopfenperle Lager
      darekd
      Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
      W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
      2024-11-30, 23:35
    • MateuszTyczka
      Nostalgia [ad 2024. Czyli: Jakiego stylu piwa brakuje ci teraz najbardziej?]
      MateuszTyczka
      Szcześć Boże

      Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
      ​​​​​

      ​​​​​​
      2024-10-30, 08:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...