BrewBros czyli Ambrosja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrewBros
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 10

    #1

    BrewBros czyli Ambrosja

    Witam serdecznie.
    Właśnie przelałem na fermentacje cichą pierwsza brzeczke z zacierania Na początek wziąłem sobie na warsztat India Pale Ale. Nie wiem czy dobry wybór na pierwsze piwko z zacierania ale jak narazie jestem zadowolony. India Pale Ale czyli:
    Pilznenski 2kg
    Monachijski 2,3kg
    Karmelowy jasny 0,3kg
    Chmiel lubuski 40g i marynka 45g
    Zacieranie zaczalem od temperatury 57°c wsypujac slody. Pierwsza przerwe białkowa zrobiłem na poziomie 55°c ok 10 min. Drugą przy ok. 68°c zostawiając zacier do uzyskania negatywnej proby jodowej. Po 90 min niestety proba byla pozytywna. Po 130 min dopiero uzyskalem negatywna próbę.
    Po tej próbie przefliltrowalem i wstawiłem znowu do chmielenia. Nie wiedzialem jak zacząć wiec podgrzalem zacier i w momencie gotowania dodałem Marynke, po 55 min Lubelski. Być może źle zrobiłem to sie okaże. Ze schlodzeniem byl troche problem ponieważ nie mam chłodnicy ale wanna wody zdala egzamin na 4. BGL wyszlo 15. Po schlodzeniu zadalem drożdży i wstawilem na burzliwa. Okazała się bardzo burzliwa. Po 8 dniach wyszło mi 3 BGL wiec przelałem na cichą.
    Teraz planuję wstawić czeskiego lagera z tym, że nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ drożdże potrzebują dużo niższej temperatury a nie wiem jak ja to osiagne w lato.
    W sumie to rodzi sie pytanie, czy do czeskiego lagera moge dodać drożdży do górnej fermentacji? Czy to mija się z celem?
    Pozdrawiam
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Bez lodówki nie osiągniesz teraz ok 8 stopni ,więc odpuściłbym lagery . Używając drożdzy górnej fermentacji uzyskasz natomiast piwo o profilu danych drożdzy ,czyli będzie to raczej bliżej Pale Ale niż lager.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 16:51
    • etman
      Piwowar nr 52
      etman
      Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

      Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



      Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

      W numerze 52 :
      • Wywiad numeru Nie przetrwamy
      ...
      2025-03-13, 10:16
    • e-prezes
      Osjann, Hazy IPA
      e-prezes
      Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...

      Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...
      2025-04-07, 16:00
    • darekd
      Artezan, And the Planets Are Going Crazy
      darekd
      "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

      15% ekstr., 6,3% alk.

      Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
      2024-02-25, 01:38
    • darekd
      Piwoteka, Placebo
      darekd
      Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

      12,5% ekstr.
      6,2% alk.

      Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
      2025-03-31, 23:34
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...