BrewBros czyli Ambrosja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrewBros
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 10

    BrewBros czyli Ambrosja

    Witam serdecznie.
    Właśnie przelałem na fermentacje cichą pierwsza brzeczke z zacierania Na początek wziąłem sobie na warsztat India Pale Ale. Nie wiem czy dobry wybór na pierwsze piwko z zacierania ale jak narazie jestem zadowolony. India Pale Ale czyli:
    Pilznenski 2kg
    Monachijski 2,3kg
    Karmelowy jasny 0,3kg
    Chmiel lubuski 40g i marynka 45g
    Zacieranie zaczalem od temperatury 57°c wsypujac slody. Pierwsza przerwe białkowa zrobiłem na poziomie 55°c ok 10 min. Drugą przy ok. 68°c zostawiając zacier do uzyskania negatywnej proby jodowej. Po 90 min niestety proba byla pozytywna. Po 130 min dopiero uzyskalem negatywna próbę.
    Po tej próbie przefliltrowalem i wstawiłem znowu do chmielenia. Nie wiedzialem jak zacząć wiec podgrzalem zacier i w momencie gotowania dodałem Marynke, po 55 min Lubelski. Być może źle zrobiłem to sie okaże. Ze schlodzeniem byl troche problem ponieważ nie mam chłodnicy ale wanna wody zdala egzamin na 4. BGL wyszlo 15. Po schlodzeniu zadalem drożdży i wstawilem na burzliwa. Okazała się bardzo burzliwa. Po 8 dniach wyszło mi 3 BGL wiec przelałem na cichą.
    Teraz planuję wstawić czeskiego lagera z tym, że nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ drożdże potrzebują dużo niższej temperatury a nie wiem jak ja to osiagne w lato.
    W sumie to rodzi sie pytanie, czy do czeskiego lagera moge dodać drożdży do górnej fermentacji? Czy to mija się z celem?
    Pozdrawiam
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Bez lodówki nie osiągniesz teraz ok 8 stopni ,więc odpuściłbym lagery . Używając drożdzy górnej fermentacji uzyskasz natomiast piwo o profilu danych drożdzy ,czyli będzie to raczej bliżej Pale Ale niż lager.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X