Domowy Browar Rytwiny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin_b
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 6

    Domowy Browar Rytwiny

    Czas zacząć zabawe, ze znajomym postanowiliśmy uwarzyc swoją pierwszą warke.
    Zakupilismy zestaw startowy zacier mistrz pro z Pale Ale 12º BLG, dokupilismy 3 chmiele po 50 g
    -Amarillo
    -Cascade
    -Citra
    Nasze pytanie - jak nachmielić żeby nie zrypać?:P Prosimy o szybką odpowiedź, z góry dzięki.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Pale Ale czyli angol i 3 hamerykańskie chmiele, więc piwo ma być w rewolucyjnym typie.Chmiele hamerykańskie czyli niby do wszystkiego, na goryczkę na aromat i na zimno. Jak rewolucyjnie to chmielu duuużo. Dawajcie dowolne chmiele na zmianę co 10 minut po 10 g, co zostanie to na zimno . Będzie rewolucyjnie po hamerykańsku

    Comment

    • marcin_b
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 6

      #3
      Dziekuje za odp.
      Propozycja:
      60' - 20 g Amarillo
      40' - 10 g Citra
      30' - 10 g Cascade
      10' - 5 g Cascade 10g Citra 5g Amarillo 5g
      0' - 20 g Citra, 20 g Cascade

      na zimno 7 dni na cichej:
      - 25 g Amarillo
      - 15 g Citra
      - 15 g Cascade

      Moze byc?;>

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Na goryczkę pojechał bym raczej Marynką z zestawu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • marcin_b
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 6

          #5
          60' - 35 g Marynki ? Nie bedzie zalegającej goryczki?;>
          a pozostale 20 g Amarillo na zimno czy w trakcie dolożyć?
          Dzięki za rade.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Daj 25g, najwięcej pożytku z amerykańców jest na cichej
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • marcin_b
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 6

              #7
              Dzięki wielkie, tak zrobimy.
              Pochwalimy się jak wyjdzie.

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Jeszcze nigdy nic nie warzyłeś, chmieliłeś, nie znasz chmieli, a już na propozycje użycia Marynki krzyczysz o zalegającej goryczce.Oj dziecko rewolucyjnej propagandy. Walnij tak z 0,5 albo całe kilo amerykańskich chmieli a goryczkę będziesz miał rześką i aromaty cytrusowe wybitne.

                Comment

                • marcin_b
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 6

                  #9
                  Zawsze musi być ten pierwszy raz.
                  Nie krzycze tylko zadaje pytanie! z tego co wiem to jednym z głównych celów forum jest pomagać i uświadamiać innych niedoświadczonych..

                  Comment

                  • kotsatanus
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.08
                    • 1

                    #10
                    I jak poszło warzenie? Piwo pewnie już zlane na cichą...

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X