Witam,jako,że dopiero zaczęliśmy z kolegą przygodę z piwowarstwem postanowiłem się podzielić z wami naszymi działaniami.a do tego pewnie poleci kilka pytań
Warka 1 była z Brewkitu,który dostałem w zestawie do warzenia więc jej nie liczę,póki co piwo leżakuje w butlach od 4.08. wcześniej tydzień na burzliwej oraz tydzień na cichej. Już widzę,że nie warto wsypywać glukozy bezpośrednio do butelek,bo się nie rozpuszcza za bardzo tylko widać w butli białą plamę co nie wygląda najlepiej ale zobaczymy jak będzie później.
Warka 1 - Zacieranie
Słód Pilzneński - 3 kg
Słód Monachijski-1 kg
Na 14 l wody do zacierania.Całość wrzucona do wody o temperaturze 51 st.
Pierwsza przerwa w temp 63-65 st 30 min,następnie 40 min w 74 st.
Do wysładzania użyliśmy 11 l wody.
Chmiele: Marynka 40g na 60 min,Citra 30g na 5 min.
Po wszystkim wyszło nam ok 14-15 litrów brzeczki,szczerze mówiąc liczyłem na więcej ale za duzo odparowało przy chmieleniu i spora część została w młócie.
Zapomnieliśmy zmierzyć BLG po chmieleniu ale po filtracji było 12 BLG.
Drożdże S04 rozpuszczone wcześniej w wodzie wlaliśmy do schłodzonej brzeczki,fermentowało już po 10 h dość intensywnie,trzymamy w piwnicy w temp. 18 st.
Po tygodniu przed zlaniem na cichą balingometr wskazywał 6....zlaliśmy mimo to i teraz nie wiem czy nie trzeba było jeszcze poczekać ze 2 dni.Jakie macie rady na przyszłość ?
15.08 będziemy zlewać do butelek i zobaczymy co z tego wyjdzie,póki co wyglądało elegancko i zapach bardzo przyjemny od Citry,tylko przefiltrować przed zlewaniem trzeba ,bo chmiel nie był wrzucany w woreczkach przy chmieleniu.
Nie wiem pod jaki gatunek to podpasować,pewnie jakieś zwykłe Ale.
Teraz oczekiwanie z niecierpliwością cóż to za dziecię z tego wyrośnie
Warka 1 była z Brewkitu,który dostałem w zestawie do warzenia więc jej nie liczę,póki co piwo leżakuje w butlach od 4.08. wcześniej tydzień na burzliwej oraz tydzień na cichej. Już widzę,że nie warto wsypywać glukozy bezpośrednio do butelek,bo się nie rozpuszcza za bardzo tylko widać w butli białą plamę co nie wygląda najlepiej ale zobaczymy jak będzie później.
Warka 1 - Zacieranie
Słód Pilzneński - 3 kg
Słód Monachijski-1 kg
Na 14 l wody do zacierania.Całość wrzucona do wody o temperaturze 51 st.
Pierwsza przerwa w temp 63-65 st 30 min,następnie 40 min w 74 st.
Do wysładzania użyliśmy 11 l wody.
Chmiele: Marynka 40g na 60 min,Citra 30g na 5 min.
Po wszystkim wyszło nam ok 14-15 litrów brzeczki,szczerze mówiąc liczyłem na więcej ale za duzo odparowało przy chmieleniu i spora część została w młócie.
Zapomnieliśmy zmierzyć BLG po chmieleniu ale po filtracji było 12 BLG.
Drożdże S04 rozpuszczone wcześniej w wodzie wlaliśmy do schłodzonej brzeczki,fermentowało już po 10 h dość intensywnie,trzymamy w piwnicy w temp. 18 st.
Po tygodniu przed zlaniem na cichą balingometr wskazywał 6....zlaliśmy mimo to i teraz nie wiem czy nie trzeba było jeszcze poczekać ze 2 dni.Jakie macie rady na przyszłość ?
15.08 będziemy zlewać do butelek i zobaczymy co z tego wyjdzie,póki co wyglądało elegancko i zapach bardzo przyjemny od Citry,tylko przefiltrować przed zlewaniem trzeba ,bo chmiel nie był wrzucany w woreczkach przy chmieleniu.
Nie wiem pod jaki gatunek to podpasować,pewnie jakieś zwykłe Ale.
Teraz oczekiwanie z niecierpliwością cóż to za dziecię z tego wyrośnie
Comment