BizMara pierwsze kroki :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BizMar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    BizMara pierwsze kroki :)

    Witam,jako,że dopiero zaczęliśmy z kolegą przygodę z piwowarstwem postanowiłem się podzielić z wami naszymi działaniami.a do tego pewnie poleci kilka pytań

    Warka 1 była z Brewkitu,który dostałem w zestawie do warzenia więc jej nie liczę,póki co piwo leżakuje w butlach od 4.08. wcześniej tydzień na burzliwej oraz tydzień na cichej. Już widzę,że nie warto wsypywać glukozy bezpośrednio do butelek,bo się nie rozpuszcza za bardzo tylko widać w butli białą plamę co nie wygląda najlepiej ale zobaczymy jak będzie później.

    Warka 1 - Zacieranie

    Słód Pilzneński - 3 kg
    Słód Monachijski-1 kg
    Na 14 l wody do zacierania.Całość wrzucona do wody o temperaturze 51 st.
    Pierwsza przerwa w temp 63-65 st 30 min,następnie 40 min w 74 st.
    Do wysładzania użyliśmy 11 l wody.

    Chmiele: Marynka 40g na 60 min,Citra 30g na 5 min.

    Po wszystkim wyszło nam ok 14-15 litrów brzeczki,szczerze mówiąc liczyłem na więcej ale za duzo odparowało przy chmieleniu i spora część została w młócie.
    Zapomnieliśmy zmierzyć BLG po chmieleniu ale po filtracji było 12 BLG.

    Drożdże S04 rozpuszczone wcześniej w wodzie wlaliśmy do schłodzonej brzeczki,fermentowało już po 10 h dość intensywnie,trzymamy w piwnicy w temp. 18 st.
    Po tygodniu przed zlaniem na cichą balingometr wskazywał 6....zlaliśmy mimo to i teraz nie wiem czy nie trzeba było jeszcze poczekać ze 2 dni.Jakie macie rady na przyszłość ?

    15.08 będziemy zlewać do butelek i zobaczymy co z tego wyjdzie,póki co wyglądało elegancko i zapach bardzo przyjemny od Citry,tylko przefiltrować przed zlewaniem trzeba ,bo chmiel nie był wrzucany w woreczkach przy chmieleniu.

    Nie wiem pod jaki gatunek to podpasować,pewnie jakieś zwykłe Ale.
    Teraz oczekiwanie z niecierpliwością cóż to za dziecię z tego wyrośnie
    www.fotopobudka.pl
  • BizMar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    #2
    Wczoraj przyszedł czas na kolejną warkę Po skosztowaniu piwka o nazwie Pacyfik AIPA w ZUPie we Wrocławiu ( knajpa z różnymi bardziej niszowymi browarami) kto zna ten wie,postanowiliśmy zrobić coś na wzór AIPA.bardzo zaskoczyło mnie to piwo i ta goryczka długo utrzymująca się w gardle i na języku hmmm poezja Ale do rzeczy,biorąc pod uwagę fakt iż wcześniej wyszło nam o wiele za mało brzeczki ,a gar mamy ok 40 l postanowiliśmy to lepiej spożytkować i troszkę zwiększyć proporcje na naszą AIPĘ.....

    Warka 2- ( Podobno AIPA )

    Słody :

    Pale ale - 4 kg
    Pilzneński - 2 kg
    Crystal - 0,5 kg - 160 EBC

    To wszystko na 23 litry wody o temp. 72 st. elegancko spadło do 67-68 i w tej temp. przerwa 70 min. następnie podgrzane do 76 st na 15 min.

    Do wysładzania poszło 21 l wody o temp 75 st. co nam dało prawie pełen gar brzeczki i jeszcze litr poszedł w kibel,bo już było za dużo a troszkę luzu być powinno.
    Po wysładzaniu było 13 Blg.

    Chmielenie :
    Cascade - 60 min. 30g
    Mosaic - 45 min. 15g
    Mosaic - 30 min. 15g
    Amarillo - 10 min. 20g
    Citra - 5 min. 10g

    Po chmieleniu i studzeniu chłodnicą ok 50 min do temp,24 st zadaliśmy drożdże SU - 05 rozpuszczone uprzednio w szklance wody.
    Blg po chmieleniu wyszło 16

    I tu pytanko,ponieważ wyszło nam tego ponad 30 litrów wlaliśmy do fermentora ,który niestety nie ma skali ale poziom wyszedł na ok 2-3 cm pod przykrywkę i teraz nie wiem czy to dobry pomysł tyle wlewać czy nie wywali tej pokrywki,oczywiście jest rurka ale jak drożdże zaczną pracować i się podniosą te parę cm obawiam się ,że może się stać coś nieoczekiwanego.Jest sens się stresować czy na przyszłość przelewać na dwa fermentatory ? Czy ta paczka drożdży 11 gram wystarczy na tę ilość? Po 12 h jeszcze nie zaczęło pracować,a stoi równiez w piwnicy w temp 18-19 st.
    Do ilu Blg fermentować? Chcemy za tydzień zlać na cicha żeby za dwa tyg zabutelkować i spokojnie jechać na wakacje

    Proszę o jakieś mądre rady i pozdrawiam wszystkich
    www.fotopobudka.pl

    Comment

    • TeDy_beer
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.06
      • 283

      #3
      Teoretycznie saszetka jest na ok 20 l, myślę, że jeżeli brzeczka dobrze jest napowietrzona to powinny ruszyć ale będą miały niestety lag. Lanie po przykrywkę to zły pomysł, sama piana podczas fermentacji może wylać się przez pokrywkę, co gorsza lekko ją uchylając, a to źródło infekcji już (lag fermentacyjny zresztą też). Fermentacja kończy się wtedy, kiedy blg przez parę dni nie spada (może być 4, a może być 2). Ja osobiście na cichą nie zlewam, piwo i bez niej się wyklaruje.
      Ja saszetkę suchych zużywam na mniej więcej dwie warki 20L <14 blg, ale uprzednio robiąc starter i jeszcze nigdy nie miałem problemu ze startem, natomiast przy większych warkach myślę, że nie warto ryzykować i biorąc pod uwagę cenę suchych uwadniać całość i zadawać.
      Last edited by TeDy_beer; 2014-08-09, 13:41.
      AMEN i :stout:
      Browar Domowy Małe Ale
      Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

      Comment

      • BizMar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 23

        #4
        Tak też zrobiłem,dałem całą saszetkę drożdży.Nie będzie to za duże ryzyko żeby podzielić to teraz na dwa fermentatory do połowy nalane ?Bo szkoda by było zmarnować tyle pracy.
        www.fotopobudka.pl

        Comment

        • TeDy_beer
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.06
          • 283

          #5
          Jest, ogromne dopóki fermentacja nie rozpocznie się na dobre, czyli środowisko opanują drożdże, brzeczka jest najbardziej narażona na infekcje. Czekaj cierpliwie i nie otwieraj wieka i tak dziś/jutro nic nie zrobisz. w Pon możesz dokupić paczkę drożdży bo chyba we Wrocławiu nie będziesz miał z tym problemu, ale nie sądzę, żeby fermentacja do tego czasu nie wystartowała.
          AMEN i :stout:
          Browar Domowy Małe Ale
          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

          Comment

          • BizMar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.07
            • 23

            #6
            Nie o to mi chodzilo,fermentacja juz ruszyla.Chodzi o to czy nie wywali mi drozdzy przez rurke,dlatego chcialem podzielic te 30 litrow na dwa fermentory ale nie wiem czy przelewajac teraz nie zakażę nastawu.Poki co zostawie i będę obserwował...
            www.fotopobudka.pl

            Comment

            • BizMar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 23

              #7
              Póki co jest dobrze,fermentacja jest bardzo burzliwa nic nie wylecialo,a ruszyla w sob popoludniuJestem dobrej mysli,w sob zlewam na cichą.
              www.fotopobudka.pl

              Comment

              Przetwarzanie...
              X