Witam,
Do tej pory dość intensywnie działałem z winem, a piwo to tylko z brewkitów. Na szczęście w końcu nadszedł czas na zacieranie ze słodów
1# warka Coopers Pilsener - słabe piwo wyszło
2# warka brewkit + słody + chmiel - Caledonian Brown Ale - z tego piwa zarówna ja jak i osoby je pijące były naprawdę zadowolone.
3# warka - 18/08/2014
BA Pale Ale 11°BLG - słody ześrutowane - zestaw na 20L
- słód pale ale Weyermann® 3,8 kg,
- słód Carahell® 0,2 kg,
- chmiel East kent Goldings (UK) 30 g (granulat),
- chmiel Fuggles (UK) 30 g (granulat),
- drożdże Safale S-04 11,5 g
Zacieranie
Wsypałem do 13 l wody słód pale ale oraz Carahell® i trzymałem w 67-68 C aż do negatywnej dla skrobi próby jodowej (ok. 60 minut).
Potem wygrzew do 76 stopni C.
BLG 16 w 75 stopniach C, czyli ~21,7 BLG
Wysładzanie:
wysładzanie zakończyłem gdy wysłodziny osiągneły 2BLG - teraz tak sądze, że trochę za wcześnie ponieważ brzeczka była ciepła i trzeba było skorygować BLG.
Wyszło 15L brzeczki, pomiar BLG 11 w 70stopniach C
Skorygowałem poziom wody do 20L przez dodanie 5l wody.
BLG 7 - temp 50stopni C
Chmielenie
Gotowałem brzeczkę przez ok. 65min
- 20g EKG w '5
- 20g Fuggles '45
- 10g Fuggles '55
Po schłodzeniu brzeczki do 30 w wannie wyszło 16L /BLG 12
Fermentacja:
Drożdże rehydrowałem przez 40min.
Fermentacja burzliwa ruszyła dosyć szybko po kilku godzinach.
Fermentacje staram się utrzymać w temp. 19-21 C przez 7 dni, tak jak podaje instrukcja BA. Potem cicha.
W 1dzień temp 26 stopni, przez kolejne 19-23. Ciężko taką temp utrzymać w domu, tak więc w ciągu dnia fermentator rozgościł się na balkonie.
Na dzień dzisiejszy jeszcze spokojnie systematycznie dosyć często bulka
Jeżeli macie uwagi lub gdzieś popełniłem błąd proszę o zwrócenie uwagi bądź radę na przyszłość od bardziej doświadczonych piwowarów, jako że jest to moja pierwsza warka z zacieraniem
Pozdrawiam
Do tej pory dość intensywnie działałem z winem, a piwo to tylko z brewkitów. Na szczęście w końcu nadszedł czas na zacieranie ze słodów
1# warka Coopers Pilsener - słabe piwo wyszło
2# warka brewkit + słody + chmiel - Caledonian Brown Ale - z tego piwa zarówna ja jak i osoby je pijące były naprawdę zadowolone.
3# warka - 18/08/2014
BA Pale Ale 11°BLG - słody ześrutowane - zestaw na 20L
- słód pale ale Weyermann® 3,8 kg,
- słód Carahell® 0,2 kg,
- chmiel East kent Goldings (UK) 30 g (granulat),
- chmiel Fuggles (UK) 30 g (granulat),
- drożdże Safale S-04 11,5 g
Zacieranie
Wsypałem do 13 l wody słód pale ale oraz Carahell® i trzymałem w 67-68 C aż do negatywnej dla skrobi próby jodowej (ok. 60 minut).
Potem wygrzew do 76 stopni C.
BLG 16 w 75 stopniach C, czyli ~21,7 BLG
Wysładzanie:
wysładzanie zakończyłem gdy wysłodziny osiągneły 2BLG - teraz tak sądze, że trochę za wcześnie ponieważ brzeczka była ciepła i trzeba było skorygować BLG.
Wyszło 15L brzeczki, pomiar BLG 11 w 70stopniach C
Skorygowałem poziom wody do 20L przez dodanie 5l wody.
BLG 7 - temp 50stopni C
Chmielenie
Gotowałem brzeczkę przez ok. 65min
- 20g EKG w '5
- 20g Fuggles '45
- 10g Fuggles '55
Po schłodzeniu brzeczki do 30 w wannie wyszło 16L /BLG 12
Fermentacja:
Drożdże rehydrowałem przez 40min.
Fermentacja burzliwa ruszyła dosyć szybko po kilku godzinach.
Fermentacje staram się utrzymać w temp. 19-21 C przez 7 dni, tak jak podaje instrukcja BA. Potem cicha.
W 1dzień temp 26 stopni, przez kolejne 19-23. Ciężko taką temp utrzymać w domu, tak więc w ciągu dnia fermentator rozgościł się na balkonie.
Na dzień dzisiejszy jeszcze spokojnie systematycznie dosyć często bulka
Jeżeli macie uwagi lub gdzieś popełniłem błąd proszę o zwrócenie uwagi bądź radę na przyszłość od bardziej doświadczonych piwowarów, jako że jest to moja pierwsza warka z zacieraniem
Pozdrawiam
Comment