Witam Serdecznie Państwa pasjonatów. Po dłuższym czasie zbierania sprzętu i surowców dziś popełniam swoją pierwszą warkę. Będzie to Indiana Ale z zestawu surowców Brewfermu zamówionego w Holandii. Zgodnie z instrukcją proces warzenia wygląda następująco.
Indiana Ale
5kg słód pilzeński
100 gr chmiel EKG (granulat)
drożdże Safbrew T-58
dodatkowo w posiadaniu 100gr chmielu Simcoe (granulat)
Zacieraine
41C 20 min
66C 45-50 min
78C 5 min
Chmielenie 80 min
70 min 20 gr EKG
50 min 10 gr EKG
25 min 20 gr EKG
5 min 10 gr Simcoe
0 min 10 gr Simcoe
Kwestia Simcoe to mój wymysł mam nadzieje, że negatywnie nie wpłynie na smak piwa.
Kwestia fermentacji i dodania cukru w najbliższym czasie
Drożdźe rozrobione w wodzie z cukrem w temp 19 stopni dziś rano.
Pozdrawiam Daniel
Indiana Ale
5kg słód pilzeński
100 gr chmiel EKG (granulat)
drożdże Safbrew T-58
dodatkowo w posiadaniu 100gr chmielu Simcoe (granulat)
Zacieraine
41C 20 min
66C 45-50 min
78C 5 min
Chmielenie 80 min
70 min 20 gr EKG
50 min 10 gr EKG
25 min 20 gr EKG
5 min 10 gr Simcoe
0 min 10 gr Simcoe
Kwestia Simcoe to mój wymysł mam nadzieje, że negatywnie nie wpłynie na smak piwa.
Kwestia fermentacji i dodania cukru w najbliższym czasie
Drożdźe rozrobione w wodzie z cukrem w temp 19 stopni dziś rano.
Pozdrawiam Daniel
Comment