Wiatrakowe Warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • magiq666
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.06
    • 27

    #16
    Coś jak American Brown Ale

    Właśnie ześrutowałem zasyp na piwko które uwarzę, gdy wrócę po załatwieniu spraw w urzędzie. Chciałbym uzyskać ciemniejsze piwko karmelowo-palone. Oto zasyp i tu moje pytanie czy przy tym co ześrutowałem jest szansa na uzyskanie tego czego bym chciał ?

    Zasyp

    Pale Ale 3kg
    Pilznenski 1kg
    Carahell 150 gr
    Caramunich typ 2 250 gr
    CaraAroma 200gr
    Czekoladowy 200 gr

    Comment

    • magiq666
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.06
      • 27

      #17
      Więc to co ześrutowałem poszło do gara zacieram na lenia w +/-68 stopniach przez 75 min po 60 zobaczę co da próba i dodam czekoladkę. Dalej mash out.

      Comment

      • magiq666
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.06
        • 27

        #18
        Więc ewidentnie poczyniłem progres, gdyż piwka w fermentatorze jest 19,5 litra piękny ciemny kolor i ciekawy zapach. Całość ma 14,8 BLG i według kalkulatora około 8% alko. Zadane drożdżami Wyest All American Ale fermentacja wystartowała, lecz jest mniej dynamiczna niż poprzednie. Ale to pewnie przez to, że jest znacznie mniej tlenu w fermentatorze.

        Pozdrawiam

        Comment

        • magiq666
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.06
          • 27

          #19
          Pszenica zabutelkowana bodajże 55 butelek 0,33 mi tego wyszło. Dziś podejmę się belgijskiego IPA z mchem oraz dodatkami smakowymi, curacao, pomarańcza i może coś jeszcze co mi w ręce wpadnie

          Comment

          • magiq666
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.06
            • 27

            #20
            Witam Serdecznie po długim okresie nie umieszczania postów na tym forum. Choć sporo czasu upłynęło to jednak ten nie pozostał on roztrwoniony. W tym czasie powstało około 10 warek z różnym skutkiem Co zauważyłem to fakt, że nie nie zapisywanie receptur kosztuje Bo później ciężko odtworzyć z pamięci te udane piwka. Podczas ostatnich wakacji w kraju zrobiłem drobne zakupki w tutejszym sklepie. Częścią moich zakupów były suszone owoce bzu i róży. I tutaj moje pytanie bo planuje w następny weekend uwarzyć pszenice i myślałem o dodaniu jednych z tych owoców. Myślałem o bzie. I tu moje pytanie. Czy ktoś z Was używał takich przyjemności i jakie były efekty ich użycia. I jak się to sprawdzi w połączeniu z tym rodzajem piwka. Pozdrawiam serdecznie

            Comment

            • magiq666
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.06
              • 27

              #21
              Zamówienie skompletowane. W najbliższe dwa weekendy powstaną dwa piwka. Pierwsze to pszenica a drugie to alcik. Pszenica zostanie wzbogacona o owoce bzu mam nadzieje, że da to ciekawy efekt. Jeśli chodzi o recepturę to pszenica zostanie uwarzona w ten sam sposób co poprzednia. Planuje dodać owoce na 15 min przed końcem gotowania. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do śledzenia moich poczynań

              Comment

              • magiq666
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.06
                • 27

                #22
                Miał być pszeniczny, ale z przyczyn technicznych pierwszy powstanie Alt. I od samego początku człowiekowi pod górkę. Mianowicie otrzymałem przesyłkę ze sklepu i ku mojemu zdziwieniu drożdże były już zaaktywowane. Nic z tym zrobić nie mogłem więc wsadziłem je do lodówki i mam nadzieje, że te 5 dni w niej spędzone nie wyrządzą im krzywdy. Choć znając moje szczęście to będą już nie zdatne do użycia. Czas pokaże, nie mam innych drożdży na stanie więc będzie ryzyko.

                Receptura mojego piwka wygląda następująco:

                ALT BEER

                Zasyp:

                słód monachijski 3.8 kg
                słód karmelowy monachijski typ 2 200 gr
                słód Cara Aroma 150 gr
                słód czekoladowy 40 gr

                Drożdże:
                WY 1275

                Chmiel:
                SPALT SELECT 40 gr

                Dodatkowo:

                Mech irlandzki 10 gr

                Zacieranie:

                56 stopni- zasyp
                65 stopnie- 30 min
                73 stopnie- 50 min
                76- wygrzew

                Chmielenie:
                Spalt Select 40 gr w 60 min
                mech irlandzki 10 gr w 10 min

                Refermentacja:

                8 gr cukru na litr piwa.

                Comment

                • magiq666
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.06
                  • 27

                  #23
                  Witam serdecznie. Nawiązując do wcześniejszego wątku z altem. Tu porażka drożdże po tym czasie zaczęły owszem pracować, ale w dziwny sposób. Mianowicie po 2 tyg fermentacji część z nich opadła na dno, ale znaczna większość jakby się "ścięła" i została na powierzchni plus powstała dziwna piana pleśniopodobna. Zlałem piwo na cichą, ale nie pasuje mi w nim coś. Poczekam zobaczę co się stanie. Na wylanie piwa zawsze jest czas. Za to dziś powstaje pszeniczka z następującego przepisu.

                  Hefeweizen

                  zasyp:

                  3kg słód pszeniczny Aresegan
                  1,9 kg słód pils Arsegan
                  0,3 kg słód CaraHell
                  0,06 kg zakwaszający

                  Drożdże:

                  WY 3056

                  Chmiel:

                  60 gr Tradition

                  Dodatki:

                  50 gr Owoców czarnego bzu

                  Zacieranie:

                  45 stopni przez 10 min tylko słód pszeniczny
                  50 stopni przez 20 min już wszystkie słody
                  63 stopni przez 30 min
                  73 stopni przez 40 min
                  78 stopni wygrzew

                  Gotowanie:

                  80 min chmiel 60gr od pierwszej minuty
                  Owoce bzu na 10 min przed końcem gotowania
                  Last edited by magiq666; 2015-08-16, 12:02.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X