"Dyktator" - domowy browar Chaveza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chavez
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 8

    #1

    "Dyktator" - domowy browar Chaveza

    No i stało się, pierwsza warka poszła w butelki. Niestety

    Na pierwszy ogień poszedł gotowy zestaw z browamatora, bursztynowe z ekstraktów.

    Skład:
    - ekstrakt słodowy jasny syrop 1,7kg
    - ekstrakt słodowy ciemny w syropie 1,7kg
    - chmiel Lubelski (PL) granulat 60g
    - suche drożdże Safale S-04 11,5g

    W zasadzie zaczęło się nieciekawie, bo miałem spore problemy by doprowadzić brzeczkę do wrzenia. Niestety trafiłem na putinową dziurę gazową i mimo zapewnień wszystkich, palniki paliły mi na pomarańczowo. Ale w końcu się udało.

    Chmielenie:
    - 60m 20g
    - 10m 20g
    - 3min 20g

    Potem dyganie z garem do wanny, godzinka na ostudzenie do około 25 stopni, napowietrzanie. W międzyczasie przygotowany starter, wszystko wlane do fermentora, drożdże zadane, rurka napełniona wodą. Niestety temperatura burzliwej przez pierwsze dni była dość wysoka - dochodziła do 24 stopni. Nieprzewidziane ocieplenie.

    Z ciekawostek - z początkowych 18 litrów wody wyszło jakieś 15 o 16blg. Szybkie przeliczenia nakazały dolać 5l wody w celu uzyskania 12blg. Oczywiście wyszło nieoszacowanie i w efekcie w fermentorze pracowało 19l.

    Po tygodniu dokonałem dwukrotnie pomiaru blg - wyszło 5blg, więc nieco wyżej od zakładanego 3-4. Stwierdziłem że czas na cichą, na której spokojnie prawie 2 tygodnie sobie bulgotało.

    Dzisiaj przygotowanie do butelkowania, szybki pomiar - ciągle 5blg. Próba smakowa - tragedia Piwo wyszło słone. Najpierw sądziłem że to maślano-kwaskowy smak. Ale chwilę próbka postała, schłodziła się i wychodzi że żaden diacetyl - ewidentnie jest słone. Nie mam pojęcia co się mogło stać, w każdym razie poszło w w butelki. Najwyżej poleci w kanał.

    A za tydzień warka #2, zacieram belgijskie z browamatora
    Umieramy kiedy przestajemy marzyć.
    trochewolniej.pl - gdy świat pozostaje w biegu
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

    #2
    Niektórzy pijąc alkohol mowią że "wali dyktą" ale rozumiem że nie o to chodzi w nazwie. Jakieś zbieżności z piwowarstwem wenezuelskim ?
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • Chavez
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.08
      • 8

      #3
      Ależ skąd :P Bardziej mnie smuci efekt
      Umieramy kiedy przestajemy marzyć.
      trochewolniej.pl - gdy świat pozostaje w biegu

      Comment

      • Chavez
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 8

        #4
        Wyjaśniła się zagadka "słonej warki" - pomieszałem sól z cukrem na refermentację, warka raczej do kanału bo mimo odstania ciągle niepijalne

        Ale nic to, 11 października powstała Warka#2 Ponownie Browamator, tym razem Belgijskie Pale Ale.

        Zasyp:
        - słód pale ale Weyermann 2,5kg
        - słód monachijski typ I Weyermann 1,0kg
        - słód Abbey Malt Weyermann 0,3kg
        - słód Carabelge Weyermann 0,2kg

        15l wody, wsypana całość i tak ponad godzinkę w temperaturze 68 stopni. Negatywna próba jodowa, więc podgrzanie do 76 i filtrowanie. Zaszalałem i poszło też 15l na to. Wyszło 22l 10blg, więc uznałem że starczy.

        Chmielenie:
        - 60m 30g Marynka
        - 20m 30g East Kent Golding

        Po wygotowaniu brzeczki udało się uzyskać 19,5l o 12blg - więc chyba się udało trafić. Uwodnione drożdże Safbrew S-33 zadane o 21 i tak sobie radośnie bulgota W weekend prawdopodobnie wyląduje na cichej na 14 dni, a jeszcze na 4 dni przed końcem dorzucę 30g East Kent Goldinga.
        Umieramy kiedy przestajemy marzyć.
        trochewolniej.pl - gdy świat pozostaje w biegu

        Comment

        • Chavez
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.08
          • 8

          #5
          Warka #2 trafiła do butelek. Wyszło około 4Blg, więc w normie. Dodane 90g cukru na refermentację. A, jeśli wszystko dobrze pójdzie, za tydzień zacieram Warkę #3 - Belgijskie Specialty Ale 18Blg z CP
          Ostatnia zmiana dokonana przez Chavez; 2014-11-02, 22:29.
          Umieramy kiedy przestajemy marzyć.
          trochewolniej.pl - gdy świat pozostaje w biegu

          Comment

          • Chavez
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 8

            #6
            Warka #3 - Belgijskie Specialty Ale 18º BLG

            Wszystko z CP.
            • Słód pilzneński 5,0 kg
            • Słód monachijski 0,7 kg
            • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
            • kolendra 10 g
            • cukier kandyzowany 0,5 kg
            • Chmiel Marynka, granulat, 30 g
            • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
            • Safbrew S-33


            Zacieranie bez problemu - pierwsza przerwa na 62 stopniach na 40 minut, druga przerwa na 72 stopniach na 25 minut, wygrzew do 78 i filtracja. Wyszło mi 22l ~12blg. Chmielenie na goryczkę Marynką na 60 minut i na 10 minut przed końcem dorzucony Lubelski. Wtedy też do gara poleciał cukier i kolendra. Po gotowaniu otrzymałem 20l o 18blg. Poszło w fermentor, drożdże i radośnie bulga. Dobrze, że bulkator ma naładowane bateria

            Z ciekawostek - Warka #1 poszła w kanał. Warka #2 dzisiaj nastąpiła kontrola bączka po tygodniu leżakowania - nie ma infekcji, nagazowanie już jest ok, smak takoż. Nie jest to może arcydzieło, ale piwo pijalne, co jak na pierwszą warkę z zacieraniem mnie cieszy
            Umieramy kiedy przestajemy marzyć.
            trochewolniej.pl - gdy świat pozostaje w biegu

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • kaczka116
              Kazimierz, Dobre To Wyszło!
              kaczka116
              Piwo gotowe do oceny
              2020-09-13, 20:24
            • krzysztoft
              Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
              krzysztoft
              Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
              2019-06-07, 18:52
            • DraveS
              Czy zepsułem filtrowanie i wysładzanie?
              DraveS
              Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich

              Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...
              2017-12-16, 21:04
            • darekd
              Lubrow, Silky Stout
              darekd
              Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
              Chmiele - Pałacowy, Iunga

              16% ekstr.
              5,5% alk

              Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
              2025-02-14, 03:52
            • kurek93
              Pszenica z błędami.
              kurek93
              Witam.
              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
              • słód Weyermann®
              ...
              2023-01-13, 10:28
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...