Browar na Strusinie - moje z piwem potyczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Toke
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 22

    Browar na Strusinie - moje z piwem potyczki

    Witajcie!
    Dziś przygotowania do pierwszej warki
    Postanowiłem warzyć od razu z zacieraniem, na pierwszy ogień idzie "Amarillo pale ale "
    Receptura zaczerpnięta trochę z forum,trochę wyliczona za pomocą PPPP.
    Celuję w uzyskanie 10 l piwa 12 Blg.
    Zasyp:
    Słód Pilzneński Strzegom - 2.5 kg
    Caramunich I Weyerman - 0,14 kg

    Zacieranie:
    64 oC - 15 min
    74 oC - 45 min

    Chmielenie
    lubelski granulat 10g - na 60 min.
    Amarillo granulat 10g - na 30 min.
    Amarillo granulat 10g - na 5 min.

    Celuję w piwo około 35 IBU.

    Drożdże - Safale S-04

    Dziś przygotowałem,odważyłem składniki,jutro postaram się coś uwarzyć
    Jak myślicie - wyjdzie coś pijalnego z tego tworu ?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Dlaczego taka mała warka? Z tej ilości słodu wyjdzie 15l 12blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Toke
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 22

      #3
      No właśnie w coś takiego celuję,15 l/12 Blg powinno dać około 10l gotowego piwa.
      Dlaczego tak mało?
      Bo pierwsza to warka
      Jak się uda następne pewnie większe będą.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Co się ma nie udać, roboty tyle samo a piwa o wiele więcej
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Toke
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.09
          • 22

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Co się ma nie udać, roboty tyle samo a piwa o wiele więcej
          Miejmy nadzieję że się uda
          Ogranicza mnie też wielkość gara zaciernego - mam tylko taki 22l

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Toke Wyświetlenie odpowiedzi
            Miejmy nadzieję że się uda
            Ogranicza mnie też wielkość gara zaciernego - mam tylko taki 22l
            W garnku 22l spokojnie zrobisz 15l gotowego piwa

            Comment

            • Toke
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.09
              • 22

              #7
              Uffff....
              Brzeczka właśnie się gotuje...
              Przed chwilką wrzuciłem pierwszy chmiel.
              Zwiększyłem ilość planowanego piwa do faktycznie tych 15l,zobaczymy co z tego wyjdzie.
              Ze względu na zwiększoną ilość rzeczki zwiększyłem trochę ilość chmilelu:
              - 15g. Lubelskiego na 60 min.
              - 15 g. Amarillo na 30 min.
              - 10 g. Amarillo na 5 min.

              Wysładzałem do 3 Blg - z tym że sprawdzałem Balling wody wysłodkowej prosto z kranika - więc była bardzo ciepła - czy taka temp. bardzo zaburza odczyt ?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                Nawet o kilka blg, przydatny jest refraktrometr
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Toke
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.09
                  • 22

                  #9
                  Kurcze,to trzeba będzie zainwestować...
                  A w którą stronę oszukuje w wysokiej temperaturze ?

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    Może i przydatny, ale nie konieczny. Wystarczy przeliczać blg i nie ma problemu.

                    Oczywiście, gorąca brzeczka jest rzadsza od chłodnej.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11

                      Comment

                      • Toke
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.09
                        • 22

                        #12
                        Dzięki wielkie,fajny kalkulatorek.
                        Wynika z niego że wiele nie oszukuje.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Zapomniałem dopisać, że najpierw musisz przeliczyć blg na OG. http://www.brewheads.com/brixsg.php

                          Comment

                          • Toke
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.09
                            • 22

                            #14
                            Kurcze coś nie tak poszło z wydajnością...
                            Zasyp taki jak w pierwszym poście, zacieranie też,bardzo dokładnie pilnowałem temperatur.
                            A w fermentorze jest tylko 11 l brzeczki nastawnej - liczyłem że wyciągnę te 15.
                            Ale wiem co zrobiłem źle - wysładzanie poszło do dupy za przeproszeniem,za bardzo się spieszyłem, a spokojnie można było więcej wyciągnąć.
                            Dużo też wylałem z chmielinami , myślę że spokojnie można było jeszcze z 0,5 l wyciągnąć...
                            Generalnie po gotowaniu otrzymałem 8 l brzeczki 16 Blg,z wyliczeń wyszło żeby dodać 3 l wody,i tak zrobiłem.
                            Otrzymałem 11 l brzeczki 12 Blg - dokładnie w taki balling celowałem.
                            Drożdże zadane , idę spać.
                            Rano fermentor wyniosę do piwnicy gdzie jest stabilne 18 oC

                            Comment


                            • #15
                              Z takim zasypem ciężko by było osiągnąć 15l piwa 12Blg. Potrzebowałbyś co najmniej 3kg słodów. Z tego co widzę to spokojnie mogłeś jeszcze wysładzać. Co do odzyskiwania brzeczki po chmieleniu to polecam whirlpool i dekantacje przez wygotowaną pończochę. Głowa do góry, nie było źle. Z każdym kolejnym piwem będziesz szlifował warsztat.
                              Last edited by Gość; 2014-10-08, 01:02.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X