Kolego przy pierwszej warce popełniłem ten sam błąd - blg mierzone w zbyt wysokiej temp i wysładzanie przerwane na 3blg a mozna bylo jeszcze ciągnąć, bo temp zaburzyła odczyt.
Browar na Strusinie - moje z piwem potyczki
Collapse
X
-
Warka #1-Amarillo Pale Ale
Jako że od dwóch dni balling utrzymuje się na poziomie3.5,piwo zostało dziś zlane na cichą
Przy okazji troszkę spróbowałem - i w szoku jestem o to nawet przypomina piwo.
Choć brak wyraźnej goryczki,aromat chmielu wyczuwalny,choć mam nadzieję że będzie silniejszy.
Zastanawiam się czy nie wrzucić 5-10g Amarillo na ostatnie 4 dni cichej ?
Przy zlewaniu pobrałem gęstwę na kolejną warkę :
Warka #2 - Milk Stout
Kolejny będzie Milk Stout z zestawu z CP.
Ilość zasypu i docelowego piwa postanowiłem zmniejszyć o 1/4,na moje potrzeby to wystarczy,a pozostała część surowców przyda się do innych pomysłów
A tak wygląda zlane dziś piwko :
Comment
-
-
Warka #1-Amarillo Pale Ale
Kurcze, zlałem to piwo na cichą, 13.10 a ono ni jak nie przestaje bulkać, cały czas lekka piana i buzowanie w balonie...
Osad na dnie też się tworzy,tyle żepiwo ani myśli się klarować...
Chyba poczekam aż "stanie" i wtedy zleję raz jeszcze - jak myślicie ?
Czy może zostawić aż się wyklaruje ?
Dziwne o przed zlaniem mierzyłem balling przez dwa dni - było 3.5...
Temperatura fermentacji - 18oC
Warka #2 - Milk Stout
Wczoraj uwarzyłem Milka
Zasyp :
Słody:
Pilzneński - 1.35 kg
Monachijski - 1.5 kg
Karmelowy jasny- 0.22 kg
Karmelowy ciemny - 0.22 kg
Barwiący 0.15 kg
Jęczmień palony-0.22 kg.
Zacieranie:
63 oC - 20 min.
73oC - 40 min
Wrzuciłem słód barwiący i jęczmień palony.
Wygrzew do 78 i filtracja.
Chmielenie
Marynka granulat - 30g. na 60 min.
Na 15 min.przed końcem gotowania 0.37 kg laktozy.
Wyszło pogotowaniu prawie 14l rzeczki 16 Blg,postanowiłem rozcieńczyć do 14 Blg, więc wlałem nieco ponad 2l.Wody, by otrzymać 16 l./14Blg.
Taka ilość powędrowała do fermentora , zadałem gęstwę z warki nr 1. (Safale S-04)
I dziś od rana fermentuje jak szalone - cieszy taki widok
Co prawda autor zestawu zakładał ekstrakt 12 Blg, ja jednak postanowiłem zostawić 14 - może nie zaszkodziLast edited by Toke; 2014-10-17, 20:55.
Comment
-
-
Warka #2 - Milk Stout
Dziś , po 10 dniach burzliwej,zlałem piwko na cichą.
Od kilku dni fermentacja praktycznie ustała ,zmierzyłem przy zlewaniu Blg i trochę się zmartwiłem - z 14 zeszło tylko do 7...
Mam nadzieję że na cichej jeszcze przynajmniej o 1 zejdzie...
Piwo jest już praktycznie klarowne, ma super aromat i smak,fajna czekoladowo-kawowa paloność i super delikatna słodycz laktozowa.
Jak na razie bomba
Mam tylko nadzieję że trochę dofermentuje,o na tą chwilę ma 3.62 % alkoholu jedynie...
Warka #1-Amarillo Pale Ale
Dziś przygotowałem butelki,jutro butelkowanie
4 dni temu wrzuciłem 6g Amarillo w granulacie dla aromatu.
Comment
-
-
Czy sprawdziłes BLG przed laktozą? Bo laktoza podnosi BLG ale drożdże tego nie zjedzą. U mnie na 22l 12BLG jak dodałem 1lwody z 0,5kg laktozy to mam 14BLG na 23l. I tu możesz mieć swój problem. Myslę że u ciebie tez podnisło o jakieś 2 BLG przez laktozę.
Comment
-
-
Myślę że jest dokładnie tak jak piszesz,dodatkowo piwo było zacierane bardziej na słodko,więc pewnie i z tego wysokie Blg wynika.
Warka #1-Amarillo Pale Ale
Poooooooszło w butelki
Wyszło 16 butelek 0.5l,oraz 3 butelki 0.33.
Teraz tylko czekać na efekty
Comment
-
Comment