Witam w piątek poczyniłem drugą warkę. Zestaw robust porter 14,5blg z HB.
SKŁAD:
Słód pale ale Strzegom 4kg
Słód monachijski typ II Strzegom 1kg
Słód karmelowy 300 Strzegom 0,2kg
Słód karmelowy 600 Strzegom 0,2kg
Słód czekoladowy ciemny Strzegom 0,1kg(zadany po 90min)
Chmiel goryczkowy Magnum 20g
Chmiel aromatyczny Fuggles 30g
Drożdże Danstar Windsor
Zacieranie jedno-temperaturowe.
- 65st. w 90min(16,5l)
- podgrzanie do 67 i wysładzanie.
Wysładzanie wodą o tem 63st.
Uzyskałem 24,5 l 13blg.
Po gotowaniu uzyskałem 21,5l o 14blg
W którymś miejscu najprawdopodobniej rozkalibrował się ballingometr, bo muszę teraz odejmować 1 stopień, więc z pomiarami może być coś nie tak.
Drożdże wsypałem do 100ml wody o tem 33st, zostawiłem na 15min, wymieszałem i pozostawiłem na jakieś 15min, zadałem do fermentora o temp. ok 22st. Fermentor z kranikiem i pustą rurką zakrytą ręcznikiem papierowym.
Po 60h od fermentowanie na poziomie 4,5 blg. Więc chyba dobrze.
Największe problemy miałem z ustawieniem temperatury w garze na odpowiednim poziomie, ona jest różna w wielu miejscach. Zacieram na kuchence gazowej, z dwoma palnikami - gar emaliowany.
Proszę o przeanalizowanie całego procesu i cenne uwagi( w szczególności dotyczące ustalania temperatury zacierania - bo kompletny mętlik mam w głowie)
Pozdrawiam!
SKŁAD:
Słód pale ale Strzegom 4kg
Słód monachijski typ II Strzegom 1kg
Słód karmelowy 300 Strzegom 0,2kg
Słód karmelowy 600 Strzegom 0,2kg
Słód czekoladowy ciemny Strzegom 0,1kg(zadany po 90min)
Chmiel goryczkowy Magnum 20g
Chmiel aromatyczny Fuggles 30g
Drożdże Danstar Windsor
Zacieranie jedno-temperaturowe.
- 65st. w 90min(16,5l)
- podgrzanie do 67 i wysładzanie.
Wysładzanie wodą o tem 63st.
Uzyskałem 24,5 l 13blg.
Po gotowaniu uzyskałem 21,5l o 14blg
W którymś miejscu najprawdopodobniej rozkalibrował się ballingometr, bo muszę teraz odejmować 1 stopień, więc z pomiarami może być coś nie tak.
Drożdże wsypałem do 100ml wody o tem 33st, zostawiłem na 15min, wymieszałem i pozostawiłem na jakieś 15min, zadałem do fermentora o temp. ok 22st. Fermentor z kranikiem i pustą rurką zakrytą ręcznikiem papierowym.
Po 60h od fermentowanie na poziomie 4,5 blg. Więc chyba dobrze.
Największe problemy miałem z ustawieniem temperatury w garze na odpowiednim poziomie, ona jest różna w wielu miejscach. Zacieram na kuchence gazowej, z dwoma palnikami - gar emaliowany.
Proszę o przeanalizowanie całego procesu i cenne uwagi( w szczególności dotyczące ustalania temperatury zacierania - bo kompletny mętlik mam w głowie)
Pozdrawiam!
Comment