No to pora zrobić pierwszy przegląd.
Piwa na razie tylko z ekstraktów -z ewentualnym dodatkiem niewielkim słodów.
1 Warka APA z Centrum Piwowarstwa [ JASNY KASZTAN ]
Jasny WES 1,7 - 2 szt.
Warrior, granulat, 40 g
Mosaic, granulat, 50 g
drożdże Safale US-05
Ponieważ nie mam opcji pełnego zacierania -na razie tylko piwa z ekstraktów.
Pierwszy błąd- wlałem obie puszki ekstraktu do garnka 6l -wyszło strasznie gęsto, jak zaczęło wrzeć prawie wykipiało. Stwierdziłem że trzeba rozlać na 2 garnki. Chmiel dodawałem do obu po połowie.
20g Warriora na 60min
20g Warriora na 30min
25g Mosaic na 5min
25g Mosaic na cichą.
Wygotowane 10l brzeczki -zalane do fermentora-dolane kranówki do 22l. Wyszło 12 BLG. Temp po dolaniu kranówki -27st i od razu zasypane drożdże.
Zaczęło bulgac po 6 godzinach. Temp na drugi dzień 27st.
Po 5 dniach BLG zeszło do 2. I tak się trzymało. W tym samym fermentorze trzymałem 14 dni.
Na 3 dni przed rozlewem dodany chmiel.
Do rozlewu dodałem roztwór cukru -100g/1l.
Po 7 dniach- plastik pieknie nabrzmiały.
Po 14 dniach pierwsza degustacja. Świetna piana. Piwo ma niesamowity aromat owoców amerykańskich. Brak żywic-raczej typowe cytrusy z grejfrutem.
W smaku...bardzo odfermentowane -brakuje ciała. Tez bardzo owocowo-lekko kwaskowo. Ja goryczki prawie wcale nie czuję. Rozdałem kilka butelek. Opinie bardzo zachęcające. Ludzie zdecydowanie zauroczeni aromatem. W smaku porażająca goryczka. U mnie goryczka dopiero po 2 butelce ( i to jak wleje wszystko łącznie z osadem). Piwa ładnie klarowne pływają tylko farfocle chmielu.
Warka 2-Robust Porter Centrum Piwowarstwa [CIEMNY KASZTAN ]
Jasny WES 1,7 kg
Ciemny WES 1,7 kg
Ciemny WES 0,5 kg
Chmiel Cascade , granulat, 30 g
Chmiel Chinnok, granulat, 25 g
espresso do rozlewu (ok 100g/150ml)
drożdże Safale US-04
Znów warzenie na 2 garnki-z tym że od razu.
Chmiel Chinnok, granulat, 25 g-na 60min
Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 30min
Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 5min
Po zlaniu do fermentora i dolaniu wody do 24l - BLG 14. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.
Zaczeło bulgać po 8 godzinach od zadania. temp max 26st. Temp później 23st.
Po 4 dniach zeszło do 3BLG -i tak zostało.
Trzymane 14 dni w 1 fermentorze bez zlewania.
Do rozlewu dodany roztwór cukru (100g/1l +espresso)
po 14dniach próba smaku.
Kolor piwa -czarny. Ładnie klarowny. Świetna piana. Aromat stonowany-delikatny. Gorzkiej czekolady i lekko owoce cytrusowe. W smaku bardzo lekko cytrusy-gorzka czekolada. Kawa na granicy wyczucia-raczej w postaci goryczki niż kawy. Goryczka wyczuwalna od początku-ale nie zalegająca. Przyjemne piwo.
Warka 3 - IPA (wędzona) [ ZIELONY KASZTAN ]
Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL JASNY 1,7 kg -2szt
Słód karmelowy 150 Strzegom 1kg
Słód pszeniczny "Grodziski" wędzony dębem Weyermann 1kg
Chmiel Marynka goryczkowy 100g
Chmiel Cascade aromatyczny granulat (USA) 100g
Chmiel Willamette granulat aromatyczny (USA) 30g
Drożdże Safale US-05
Słody w Woreczkach muślinowych w 2 garnkach zacierane 65st/1h - przelane później 2l ciepłej wody. Następnie w 2 garnach obie puszki Ekstraktu.
Chmielenie
Marynka -60g na 60min
Marynka -40g na 30min
Willamette 30g na 15min
Cascade 30g -na 5min
Cascade 70g -na zimno
W trakcie gotowania dodałem 0,5kg cukru trzcinowego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora i wymieszaniu i o ochłodzeniu do 24st -zadałem drożdże. 16 BLG na 24l . Aromatu chmielu sporo, brak odczucia wędzonki, mocno goryczkowe. Po 5 dniach zeszło do 3BLG i tak zostało.
14 dni w tym samym fermentorze bez przelewania. na 4 dni przed rozlewem dodany chmiel na zimno.
Do rozlewu 120g cukru/1l.
Młode piwo - smak mocno gorzki, aromat chmielu słabo wyczuwalny. Ale bardzo przyjemnie wypiłem 0,3l. Po dodaniu cukru i wymieszaniu-kolejne 0,3l
Warka 4 -Milk Stout [ CZARNY KASZTAN ]
Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL CIEMNY 1,7 kg -2szt
Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg
Laktoza spożywcza 500g
Chmiel Citra granulat aromatyczny (USA) 30g
Chmiel Magnum goryczkowy 50g
Chipsy z dębu francuskiego mocno opiekane 50g
Jęczmień prażony -zalany woda o temp 65st na 30min. W garnku rozpuszczona 1 puszka ekstaktu do warzenia. i Chmielenia. Druga puszka dodana na 5 min przed końcem.
Laktoza rozpuszczona w 1l wody i gotowana osobno.
Chmielenie
MARynka 25g na 60min
Marynka 25g na 30min
Citra 10g na 5min
Citra 20g na zimno
Po zlaniu Brzeczki -zmierzone BLG-12 (na 22l) Dodana Laktoza -14BLG na 23l. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.
Zaczęło bulgac po 5godz. Bulga jak szalone. 23l Piwa -a piana chce wysadzić denko. Jeszcze takiej nie miałem.
W planach jest po 5 dniach dodać 25g płatków dębowych (wygotowanych przez 10min). Na zimno na ostatnie 3 dni ma iść chmiel.
Smak Brzeczki z laktozą -RASOWY STOUT -palony, kwaśny, oblepiający usta
W planach proste ALE na jakimś naszym chmielu -na maj. Dla rodziny. Może coś lekkiego i damskiego-owocowego. No i na pewno Wedzony STOUT, wędzona IPA i wędzona wędzonka
Piwa na razie tylko z ekstraktów -z ewentualnym dodatkiem niewielkim słodów.
1 Warka APA z Centrum Piwowarstwa [ JASNY KASZTAN ]
Jasny WES 1,7 - 2 szt.
Warrior, granulat, 40 g
Mosaic, granulat, 50 g
drożdże Safale US-05
Ponieważ nie mam opcji pełnego zacierania -na razie tylko piwa z ekstraktów.
Pierwszy błąd- wlałem obie puszki ekstraktu do garnka 6l -wyszło strasznie gęsto, jak zaczęło wrzeć prawie wykipiało. Stwierdziłem że trzeba rozlać na 2 garnki. Chmiel dodawałem do obu po połowie.
20g Warriora na 60min
20g Warriora na 30min
25g Mosaic na 5min
25g Mosaic na cichą.
Wygotowane 10l brzeczki -zalane do fermentora-dolane kranówki do 22l. Wyszło 12 BLG. Temp po dolaniu kranówki -27st i od razu zasypane drożdże.
Zaczęło bulgac po 6 godzinach. Temp na drugi dzień 27st.
Po 5 dniach BLG zeszło do 2. I tak się trzymało. W tym samym fermentorze trzymałem 14 dni.
Na 3 dni przed rozlewem dodany chmiel.
Do rozlewu dodałem roztwór cukru -100g/1l.
Po 7 dniach- plastik pieknie nabrzmiały.
Po 14 dniach pierwsza degustacja. Świetna piana. Piwo ma niesamowity aromat owoców amerykańskich. Brak żywic-raczej typowe cytrusy z grejfrutem.
W smaku...bardzo odfermentowane -brakuje ciała. Tez bardzo owocowo-lekko kwaskowo. Ja goryczki prawie wcale nie czuję. Rozdałem kilka butelek. Opinie bardzo zachęcające. Ludzie zdecydowanie zauroczeni aromatem. W smaku porażająca goryczka. U mnie goryczka dopiero po 2 butelce ( i to jak wleje wszystko łącznie z osadem). Piwa ładnie klarowne pływają tylko farfocle chmielu.
Warka 2-Robust Porter Centrum Piwowarstwa [CIEMNY KASZTAN ]
Jasny WES 1,7 kg
Ciemny WES 1,7 kg
Ciemny WES 0,5 kg
Chmiel Cascade , granulat, 30 g
Chmiel Chinnok, granulat, 25 g
espresso do rozlewu (ok 100g/150ml)
drożdże Safale US-04
Znów warzenie na 2 garnki-z tym że od razu.
Chmiel Chinnok, granulat, 25 g-na 60min
Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 30min
Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 5min
Po zlaniu do fermentora i dolaniu wody do 24l - BLG 14. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.
Zaczeło bulgać po 8 godzinach od zadania. temp max 26st. Temp później 23st.
Po 4 dniach zeszło do 3BLG -i tak zostało.
Trzymane 14 dni w 1 fermentorze bez zlewania.
Do rozlewu dodany roztwór cukru (100g/1l +espresso)
po 14dniach próba smaku.
Kolor piwa -czarny. Ładnie klarowny. Świetna piana. Aromat stonowany-delikatny. Gorzkiej czekolady i lekko owoce cytrusowe. W smaku bardzo lekko cytrusy-gorzka czekolada. Kawa na granicy wyczucia-raczej w postaci goryczki niż kawy. Goryczka wyczuwalna od początku-ale nie zalegająca. Przyjemne piwo.
Warka 3 - IPA (wędzona) [ ZIELONY KASZTAN ]
Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL JASNY 1,7 kg -2szt
Słód karmelowy 150 Strzegom 1kg
Słód pszeniczny "Grodziski" wędzony dębem Weyermann 1kg
Chmiel Marynka goryczkowy 100g
Chmiel Cascade aromatyczny granulat (USA) 100g
Chmiel Willamette granulat aromatyczny (USA) 30g
Drożdże Safale US-05
Słody w Woreczkach muślinowych w 2 garnkach zacierane 65st/1h - przelane później 2l ciepłej wody. Następnie w 2 garnach obie puszki Ekstraktu.
Chmielenie
Marynka -60g na 60min
Marynka -40g na 30min
Willamette 30g na 15min
Cascade 30g -na 5min
Cascade 70g -na zimno
W trakcie gotowania dodałem 0,5kg cukru trzcinowego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora i wymieszaniu i o ochłodzeniu do 24st -zadałem drożdże. 16 BLG na 24l . Aromatu chmielu sporo, brak odczucia wędzonki, mocno goryczkowe. Po 5 dniach zeszło do 3BLG i tak zostało.
14 dni w tym samym fermentorze bez przelewania. na 4 dni przed rozlewem dodany chmiel na zimno.
Do rozlewu 120g cukru/1l.
Młode piwo - smak mocno gorzki, aromat chmielu słabo wyczuwalny. Ale bardzo przyjemnie wypiłem 0,3l. Po dodaniu cukru i wymieszaniu-kolejne 0,3l
Warka 4 -Milk Stout [ CZARNY KASZTAN ]
Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL CIEMNY 1,7 kg -2szt
Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg
Laktoza spożywcza 500g
Chmiel Citra granulat aromatyczny (USA) 30g
Chmiel Magnum goryczkowy 50g
Chipsy z dębu francuskiego mocno opiekane 50g
Jęczmień prażony -zalany woda o temp 65st na 30min. W garnku rozpuszczona 1 puszka ekstaktu do warzenia. i Chmielenia. Druga puszka dodana na 5 min przed końcem.
Laktoza rozpuszczona w 1l wody i gotowana osobno.
Chmielenie
MARynka 25g na 60min
Marynka 25g na 30min
Citra 10g na 5min
Citra 20g na zimno
Po zlaniu Brzeczki -zmierzone BLG-12 (na 22l) Dodana Laktoza -14BLG na 23l. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.
Zaczęło bulgac po 5godz. Bulga jak szalone. 23l Piwa -a piana chce wysadzić denko. Jeszcze takiej nie miałem.
W planach jest po 5 dniach dodać 25g płatków dębowych (wygotowanych przez 10min). Na zimno na ostatnie 3 dni ma iść chmiel.
Smak Brzeczki z laktozą -RASOWY STOUT -palony, kwaśny, oblepiający usta
W planach proste ALE na jakimś naszym chmielu -na maj. Dla rodziny. Może coś lekkiego i damskiego-owocowego. No i na pewno Wedzony STOUT, wędzona IPA i wędzona wędzonka
Comment