Browar TESZ - ekstrakty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • javiki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 83

    Browar TESZ - ekstrakty

    No to pora zrobić pierwszy przegląd.
    Piwa na razie tylko z ekstraktów -z ewentualnym dodatkiem niewielkim słodów.

    1 Warka APA z Centrum Piwowarstwa [ JASNY KASZTAN ]
    Jasny WES 1,7 - 2 szt.
    Warrior, granulat, 40 g
    Mosaic, granulat, 50 g
    drożdże Safale US-05
    Ponieważ nie mam opcji pełnego zacierania -na razie tylko piwa z ekstraktów.
    Pierwszy błąd- wlałem obie puszki ekstraktu do garnka 6l -wyszło strasznie gęsto, jak zaczęło wrzeć prawie wykipiało. Stwierdziłem że trzeba rozlać na 2 garnki. Chmiel dodawałem do obu po połowie.
    20g Warriora na 60min
    20g Warriora na 30min
    25g Mosaic na 5min
    25g Mosaic na cichą.

    Wygotowane 10l brzeczki -zalane do fermentora-dolane kranówki do 22l. Wyszło 12 BLG. Temp po dolaniu kranówki -27st i od razu zasypane drożdże.
    Zaczęło bulgac po 6 godzinach. Temp na drugi dzień 27st.
    Po 5 dniach BLG zeszło do 2. I tak się trzymało. W tym samym fermentorze trzymałem 14 dni.
    Na 3 dni przed rozlewem dodany chmiel.
    Do rozlewu dodałem roztwór cukru -100g/1l.

    Po 7 dniach- plastik pieknie nabrzmiały.
    Po 14 dniach pierwsza degustacja. Świetna piana. Piwo ma niesamowity aromat owoców amerykańskich. Brak żywic-raczej typowe cytrusy z grejfrutem.
    W smaku...bardzo odfermentowane -brakuje ciała. Tez bardzo owocowo-lekko kwaskowo. Ja goryczki prawie wcale nie czuję. Rozdałem kilka butelek. Opinie bardzo zachęcające. Ludzie zdecydowanie zauroczeni aromatem. W smaku porażająca goryczka. U mnie goryczka dopiero po 2 butelce ( i to jak wleje wszystko łącznie z osadem). Piwa ładnie klarowne pływają tylko farfocle chmielu.

    Warka 2-Robust Porter Centrum Piwowarstwa [CIEMNY KASZTAN ]
    Jasny WES 1,7 kg
    Ciemny WES 1,7 kg
    Ciemny WES 0,5 kg
    Chmiel Cascade , granulat, 30 g
    Chmiel Chinnok, granulat, 25 g
    espresso do rozlewu (ok 100g/150ml)
    drożdże Safale US-04
    Znów warzenie na 2 garnki-z tym że od razu.
    Chmiel Chinnok, granulat, 25 g-na 60min
    Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 30min
    Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 5min
    Po zlaniu do fermentora i dolaniu wody do 24l - BLG 14. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.
    Zaczeło bulgać po 8 godzinach od zadania. temp max 26st. Temp później 23st.
    Po 4 dniach zeszło do 3BLG -i tak zostało.
    Trzymane 14 dni w 1 fermentorze bez zlewania.
    Do rozlewu dodany roztwór cukru (100g/1l +espresso)
    po 14dniach próba smaku.
    Kolor piwa -czarny. Ładnie klarowny. Świetna piana. Aromat stonowany-delikatny. Gorzkiej czekolady i lekko owoce cytrusowe. W smaku bardzo lekko cytrusy-gorzka czekolada. Kawa na granicy wyczucia-raczej w postaci goryczki niż kawy. Goryczka wyczuwalna od początku-ale nie zalegająca. Przyjemne piwo.


    Warka 3 - IPA (wędzona) [ ZIELONY KASZTAN ]

    Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL JASNY 1,7 kg -2szt

    Słód karmelowy 150 Strzegom 1kg

    Słód pszeniczny "Grodziski" wędzony dębem Weyermann 1kg

    Chmiel Marynka goryczkowy 100g

    Chmiel Cascade aromatyczny granulat (USA) 100g

    Chmiel Willamette granulat aromatyczny (USA) 30g

    Drożdże Safale US-05


    Słody w Woreczkach muślinowych w 2 garnkach zacierane 65st/1h - przelane później 2l ciepłej wody. Następnie w 2 garnach obie puszki Ekstraktu.


    Chmielenie

    Marynka -60g na 60min

    Marynka -40g na 30min

    Willamette 30g na 15min

    Cascade 30g -na 5min

    Cascade 70g -na zimno

    W trakcie gotowania dodałem 0,5kg cukru trzcinowego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora i wymieszaniu i o ochłodzeniu do 24st -zadałem drożdże. 16 BLG na 24l . Aromatu chmielu sporo, brak odczucia wędzonki, mocno goryczkowe. Po 5 dniach zeszło do 3BLG i tak zostało.

    14 dni w tym samym fermentorze bez przelewania. na 4 dni przed rozlewem dodany chmiel na zimno.

    Do rozlewu 120g cukru/1l.


    Młode piwo - smak mocno gorzki, aromat chmielu słabo wyczuwalny. Ale bardzo przyjemnie wypiłem 0,3l. Po dodaniu cukru i wymieszaniu-kolejne 0,3l


    Warka 4 -Milk Stout [ CZARNY KASZTAN ]


    Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL CIEMNY 1,7 kg -2szt

    Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg

    Laktoza spożywcza 500g

    Chmiel Citra granulat aromatyczny (USA) 30g

    Chmiel Magnum goryczkowy 50g

    Chipsy z dębu francuskiego mocno opiekane 50g

    Jęczmień prażony -zalany woda o temp 65st na 30min. W garnku rozpuszczona 1 puszka ekstaktu do warzenia. i Chmielenia. Druga puszka dodana na 5 min przed końcem.
    Laktoza rozpuszczona w 1l wody i gotowana osobno.


    Chmielenie

    MARynka 25g na 60min

    Marynka 25g na 30min

    Citra 10g na 5min

    Citra 20g na zimno



    Po zlaniu Brzeczki -zmierzone BLG-12 (na 22l) Dodana Laktoza -14BLG na 23l. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.

    Zaczęło bulgac po 5godz. Bulga jak szalone. 23l Piwa -a piana chce wysadzić denko. Jeszcze takiej nie miałem.

    W planach jest po 5 dniach dodać 25g płatków dębowych (wygotowanych przez 10min). Na zimno na ostatnie 3 dni ma iść chmiel.
    Smak Brzeczki z laktozą -RASOWY STOUT -palony, kwaśny, oblepiający usta


    W planach proste ALE na jakimś naszym chmielu -na maj. Dla rodziny. Może coś lekkiego i damskiego-owocowego. No i na pewno Wedzony STOUT, wędzona IPA i wędzona wędzonka
  • javiki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 83

    #2
    Od razu małe pytanie- jeśli ktoś tu ma jakieś doświadczenie -z ekstraktami. Jak zrobić dobrze wędzone piwo -ale żeby mogło być na ekstraktach. Bo 2kg słodu to max co dam radę jedno temperaturowo zatrzeć. Myślałem o Wayermanie -ekstrakcie -ale na razie cena ciut duża (120zł /4l) choć może to jest rozwiązanie...

    Comment

    • javiki
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 83

      #3
      Warka 5.
      Piwo jasne wędzone. Miało się nazywac-W oparach dymu. Ale teraz bym nazwał..Śliwkowe.

      Idea -piwo jasne o intensywnej wędzonce, lekkim chmieleniu. Wędzonka ponad wszystko

      2x Ekstrakt jasny
      250g słodu pilzneńskiego
      250g karmelowego
      100g monachijskiego

      chmiel -Magnum 40g na goryczkę 60min
      Marynka 40g na aromat-15min
      drożdże US04.
      (blg 14)
      Jako dym -aromat dymu wedzarniczego. W proszku-50g stosowane na 150kg kiełbasy. Bezsmakowy proszek. Dodałem pod sam koniec gotowania. I to był błąd-bo wszystko uleciało. Zero aromatu -trzeba byo dac raczej na zimno.
      Więc na szybko-ratowanie pomysłu -zaparzyłem 2l herbaty Lapsang-ok 100g herbaty. Wędzonka masakryczna-taka dymna. Dodałem do fermentora.

      Przez 2 dni w domu czuć wędzonkę. po tygodniu... zniknęła. Próba smaku-nie daje wędzonki w żaden sposób. Do tego piwo bardzo słodkie-zeszło do 4 -czyli ok 5%alko-ale nie ma wędzonki. Piwo za słodkie za mało chmielu. W drugim tygodniu -dodałem 300g wedzonej śliwki. Śliwkę w skarpecie zalałem na 3 min wrzątkiem i włożyłem do fermentora. Pojawił się aromat. Po butelkowaniu -piwo ma aromat wędzonko-śliwkowy. Powędrowało na nagazowanie. Po 2 tyg -sama ..wędzona śliwka-do tego słodko. Absolutnie nie pijalne. Ale po rezaniu z porterem z Okocimia-bardzo przyjemny napitek
      Miesiąc później - całkiem ciekawe piwo. NIestety -wędzona śliwka a nie wędzone Ale. Goryczki za mało, śliwki za duzo. Da się wypić-i to bez obrzydzenia-ale nie jest to żadna rewelacja.

      Odnośnie degustacji poprzednich.
      Warka 1 - dojrzała. Nadmiar kwaśności uleciał-pozostały piękne zapachy amerykańców, bardzo fajna goryczka. Na dzisiaj już nic nie ma
      Warka 2- bardzo przyjemne -kawowe piwo. Porter o wyraźnej goryczce chmielowej i kawowej. Super dla mnie -wada-już nie ma
      Warka 3-IPA -bardzo przyjemne piwo -z wyraźnym akcentem amerykańskiego chmielu. Jednego razu wypiłem 3 butelki. Na drugi dzień odbijało mi się chmielem
      Warka 4- Najszybciej schodzące piwo. Bardzo lekkie -słodycz nie nachalna z wyraźna ale lekką goryczką. Panie wypijały ze smakiem. Zniknęło w ciągu 3 tygodni

      Warka 6 -POLSKIE ALE - Komunijne.

      Piwo z myśla o gościach komunijnych. Lekkie, zbalansowane orzeźwiające.

      2xekstrakt jasny
      200g słód pilzneński
      200g słód karelowy
      200g słód monachijski

      US05

      chmiel - Magnum 30g -na 60min
      Sybilla 30g na 15 min.
      Bez chmielenia na zimno.
      120g/1l do nagazowania

      Po 2 tyg od zabutelkowania - porwana cała warka -świetne bardzo lekkie i orzeźwiające piwo.
      W związku z tym szybko zrobiona
      Warka 7 - to samo co wyżej
      zmiana -chmiel po 40g (pomyślałem że będzie lepiej-bo jednak mało goryczkowe wyszło poprzednie.
      I znów akcja typu porwanie
      Warka 8 -to samo co poprzednio-ale chmielu po 50g
      Po 2 tyg - piwo ma ..siarkowe nuty. Poprzednio tego nie było
      Fakt że bardzo pijalne, lekkie -mocno orzeźwiające. Butelkę 0,5 schłodzoną wypiłem w chwilę. Dopiero drugą po otwarciu potrzymałem chwilę-i poczułem siarkowo-jajeczną nutę.

      Warka 9. (w kolejności 7 )

      Robust porter bez kawy - o nazwie Porterek

      2x ciemny ekstrakt
      slód karmelowy -200g
      słód czekoladowy -500g
      słód monachijski -300g
      słód Carafa Specjal III -300g
      jęczmień prażony -100g
      drodże US 05
      chmiele
      chmiel Magnum 40g -60min
      Chmiel Cascade , granulat, 20g 10min na zimno 30g
      Chmiel Chinnok, granulat, 20g 10min na zimno 30g
      Chmiel Warriora granulat 20g 10min na zimno 30g
      Chmiel Mosaic granulat 20g 10min na zimno 30g

      W drugim tygodniu-dodane chmiele na zimno. Kolor ładny glęboki czarny, niestety chyba za dużo słodów w skarpecie- piwo wyszło mętne-kolor czarny przykrywa ale ... Aromat świetny -amerykański. W smaku goryczka i owocowe posmaki oraz nuty kawowe, prażone . Tak dobre że zeszło jeszcze szybciej niż Milk Stout ( ale była okazja- znajomi wpadli i tak jakoś na jedno posiedzenie poszła krata - do tego kilka giftów i nie ma piwa)

      Warka 10.
      Miał byc stout -bardzo lekki. "Cienkusz"

      1 moment -zabrakło jęczmienia prażonego Zero pomocy. Więc zamiast jęczmienia -poszła kawa i kawa zbożowa

      1 puszka ekstraktu jasnego

      250g słód pilzneński
      250g słód karelowy
      200g słód monachijski
      Kawa zbożowa 500g +kawa naturalna 200g

      US05

      chmiel - Magnum 40g -na 60min
      Sybilla 50g na 15 min.
      Bez chmielenia na zimno. (chyba że dodam Warriora -zobaczę )

      Ekstarkt gotuję w 5l wody z dodawaniem chmielu. Słody w skarpecie zalane wodą o temp 68st na 40min. Przelane gorącą woda do wyslodzenia. Zagotowane.
      Kawa zbożowa zagotowana w 4l wody. Kawa normalna w 1l wody. Przefiltrowane. Wszystko zlane do fermentora i uzupełnione do 20l.
      Uzyskano ekstrakt 7st BLG
      Smak brzeczki z fermentora- hmmm-kawowo -kawowy (posmaki słodowe są ) ale do tego bardzo duża goryczka -z tym że nie nieprzyjemna-bo krótka-ale intensywna.
      Drożdzę zasypane w temp 27st. Bulgotać zaczęło po 4h. Po 6h miałem taki bulg że całą wodę z bulgotki wylało
      Zobaczymy co będzie

      Z uwag- miałem spotkanie gdzie poczęstowałem kilka osób moim młodym i starym piwem. Osób znających się i warzących. Ogólnie stwierdzono bardzo dużą zawartość estrów ( temp fermentacji ok 25-28st). Zauważyłem dopiero, że rzeczywiście moje piwa mają estrów dużo. Mi to akurat pasuje -ale nie każdemu. Piłem tez ich piwa-zdecydowanie piwa nowofalowe-mało estrów-aromaty czyste. Na razie nie zmieniam sposobu fermentacji

      Comment

      • javiki
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 83

        #4
        Warka 10- bardzo fajne piwko wyszło. Kolor ..raczej Amber Ale -na pewno nie jest ciemne Ale nuty kawy i kawy zbożowej -dają wrażenie pełni-pomimo naprawdę cienkiego piwka. Do tego chmielenie na zimno -i mam fajne wieczorne piwko. Wada -jak ktos szuka alkoholu-to za dużo go nie ma

        Comment

        • javiki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 83

          #5
          Warka 11. Damianowe ]

          Szwagier mial troszkę rzeczy co zalegały-podesłał.
          1 puszka ekstraktu jasnego
          słody 0,3kg karmelowego
          0,2kg pilzneńskiego
          0,1 kg monachijskiego
          drożdze US05 (dzieki PATUS)
          Chmiele Magnum 30g -1h
          Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 30g -10min
          Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 30g na zimno
          120g cukru do refermentacji
          21l

          Wyszło bardzo lekkie mało aromatyczne-z goryczką słabą ale wyczuwalną (dodam że 100IBU nie robi na mnie wrażenia )
          Alkoholu ok 2% ( 7 ekstr -2 odfermentowane)
          Ale zimne prosto z lodówki-rewelacyjnie gasi pragnienie, goryczka wyczuwalna nie nachalna.

          Warka 10 - się skończyła-świetne lekkie piwo -ta kawa zbożowa to był strzał w 10

          Comment

          • javiki
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 83

            #6
            Warka 12. Owsik. Stout owsiany.
            Zasyp
            – ekstrakt jasnego -2 szt (2x1,7kg)
            – 0,3kg słód czekoladowy
            – 0,3kg jęczmień palony
            – 0,1kg karmelowy ciemny
            – 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
            Chmiel Magnum 30g -1h
            Chmiele Wilamette 30g -10min
            Chmiel Chinook -30g -planowany na zimno
            gęstwa drożdżowa po poprzednim piwe z US05 ( 3 tyg w lodówce -po podgrzaniu dodałem brzeczki z 1 gara (-1 puszka ekstraktu w 5l wody - ) -drożdże ruszyły z kopyta po 20min -piana aż kipiała )
            Wszystkie słody i płatki wrzucone do skarpety i zalane woda o temp 68st -przetrzymane 50min).
            Wyszło 12st ekstraktu na 22l wody. Smak ..stoutowo/słodko/gorzki -bardzo wyczuwalna czekolada.
            Last edited by javiki; 2015-06-29, 09:39.

            Comment

            • javiki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.03
              • 83

              #7
              Niestety przy ostatnim piwie mały zonk. Ja trzymam piwo 14 dni w tym samym fermentorze-i na ostatnie 3 dni daję chmiel na zimno. Do tej pory było ok. a teraz po dołożeniu woreczka z chmielem -woreczek wygotowany-chmiel wrzucony-pojawiło się zakażenie-czyli ten biały nalot na powierzchni. Zmiany smaku nie stwierdzilem. Octowego posmaku tez nie.

              Comment

              • javiki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 83

                #8
                Warka 13. Letnie ]

                Założenie -mało alko dużo orzeźwienia
                1 puszka ekstraktu jasnego
                słody 0,2kg karmelowego
                0,2kg pilzneńskiego
                0,1 kg monachijskiego
                1kg pszenicznego jasnego
                drożdze US05
                Chmiele Magnum 30g -1h
                Chmiel aromatyczny Cascade 20g -30min
                Chmiel aromatyczny Cascade 15g 5min
                Warior 15g -5min
                Cascade 15g na zimno
                Warior 15g na zimno
                120g cukru do refermentacji
                21l

                Wyszło bardzo lekkie bardzoeromatyczne -dużo cytrusów -i spora goryczka.
                Idealne na lato. Zimne orzeźwia i gasi pragnienie
                Alkoholu ok 3% ( 8 ekstr -2 odfermentowane)

                Uwagi do Owsika -genialny American Stout. Nic się nie zepsuło-świetne piwo

                Warka 14 Cyderek

                Pierwszy cydr
                metoda na szybko
                W biedronce kupiłem 5l bańkę z wodą -odlałem 4 litry
                wlałem 3l soku jabłkowego z kartonu-tych świeżo wyciskanych
                drożdże -gęstwa US05 z poprzednika
                7 dni fermentacji -ponieważ było mętne -potrzymałem jeszcze 3 dni-nadal mętne
                dodawałem cukru do refermentacji jak do piwa -4g/butelkę
                Po 7 dniach-genialny domowy cydr-UWAGA bardzo wytrawny. Na lato był Idealny
                Zszedł bardzo szybko

                Warka 15 Kombinator

                (Miało być ciemne grodziskie ale... zmieniłem zdanie )
                Zasyp
                1puszka ekstraktu jasnego
                Słód czekoladowy -300g
                Słód Karmelowy ciemny -200g
                Żyto prażone -300g
                płatki jęczmienne, żytnie i owsiane -wszytkie błyskawiczne po 200g

                Chmiel
                Marynka 30g -60min
                Cascade -15g-30min
                Cascade 15g-10min
                Mosaic -15g-10min
                Na zimno będzie Cascade i Mosaic po 20g
                Drożdże US05
                Wszystkie słody i płatki 60 min w temp 68st
                Wyszło 8st plato

                Comment

                • javiki
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.03
                  • 83

                  #9
                  Warka 16 Czarne z kosmosu


                  Zasyp
                  1puszka ekstraktu jasnego
                  Słód wędzony Grodziski -750g
                  Słód Karmelowy ciemny -250g
                  Żyto prażone -200g
                  Miód wielokwiat - 150ml

                  Chmiel
                  Marynka 30g -60min
                  Cascade -20g-10min
                  Citra 20g-5min

                  Drożdże US05 gęstwa po poprzednim

                  Wszystkie słody 40 min w temp 68st
                  Wyszło 10st plato


                  Warka 15 -bardzo fajne piwko -lekkie ale nie puste- dużo daje fermentacja w wysokich temp ale i nie czuć pustki w ustach. O dziwo dobrze nachmielone.

                  Comment

                  • javiki
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.03
                    • 83

                    #10
                    Warka 16
                    Do tego na 7 dni wrzucone
                    Cascade -30g
                    Citra 30g


                    Warka 16 - na razie dziwnie- aromaty kawowe-ale kawy z mlekiem, do tego mało amerykańskich aromatów ale za to potężna goryczka. Z tym że piwko młode-1 tydz w butelkach...

                    Comment

                    • javiki
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.03
                      • 83

                      #11
                      Początek roku nie nastrajał do warzenia. Za to cydrowałem. Ogólnie cyderki z soku jabłkowego z biedronki -genialna sprawa- 4l soku (tego najtańszego) do tego drożdzę i 7 dni fermentacji w butelce po wodzie 5l -potem butelki i cukier-i po kolejnych 7 dniach -cudownie wytrawny cydr. Było kilka kolejnych zabaw-min z sokiem z pomarańczy 3+1, gruszki -3+1 i ostatnio samo jabłko ale na drożdżach cydrowych.. Niestety tu porażka -zapach kanałowy..smak super. Więcej na cydrowych nie będę robił -US05 gęstwa z piwa robi robotę
                      Z ciekawostek-gęstwa 4 miesięczna stojąca w lodówce-idealna i mocno pracująca

                      Warka 17 Piwośmieci
                      2x puszka ekstraktu jasnego
                      0,25kg słód pszeniczny wędzony
                      0,5kg słód karmelowy jasny
                      0,2kg płatki owsiane
                      Chmielenie tylko na 15min gotowania
                      Cascade - 20g
                      Citra 30g
                      Mosaic 20g
                      Na zimno jeszcze coś wrzuce-tylko nie wiem co.
                      Z porażek -zniknął chmiel goryczkowy. Porażka 2 -chmiel wrzucony w skarpecie...skarpeta się rozwiązała-całośc w garze...

                      Comment

                      • javiki
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.03
                        • 83

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika javiki Wyświetlenie odpowiedzi
                        Początek roku nie nastrajał do warzenia. Za to cydrowałem. Ogólnie cyderki z soku jabłkowego z biedronki -genialna sprawa- 4l soku (tego najtańszego) do tego drożdzę i 7 dni fermentacji w butelce po wodzie 5l -potem butelki i cukier-i po kolejnych 7 dniach -cudownie wytrawny cydr. Było kilka kolejnych zabaw-min z sokiem z pomarańczy 3+1, gruszki -3+1 i ostatnio samo jabłko ale na drożdżach cydrowych.. Niestety tu porażka -zapach kanałowy..smak super. Więcej na cydrowych nie będę robił -US05 gęstwa z piwa robi robotę
                        Z ciekawostek-gęstwa 4 miesięczna stojąca w lodówce-idealna i mocno pracująca

                        Warka 17 Piwośmieci
                        2x puszka ekstraktu jasnego
                        0,25kg słód pszeniczny wędzony
                        0,5kg słód karmelowy jasny
                        0,2kg płatki owsiane
                        Chmielenie tylko na 15min gotowania
                        Cascade - 20g
                        Citra 30g
                        Mosaic 20g
                        Na zimno jeszcze coś wrzuce-tylko nie wiem co.
                        Z porażek -zniknął chmiel goryczkowy. Porażka 2 -chmiel wrzucony w skarpecie...skarpeta się rozwiązała-całośc w garze...
                        Goryczka fajna -nie za mocna ale taka chwilowa.
                        Co prawda żona nie dała rady przełknąc-ale to taki mój miernik-znaczy więcej jak 60IBU.
                        Na zimno
                        Wilamette 20g
                        Rakau 15g

                        Zobaczymy co będzie

                        No i kolejny cydr wstawiony biedronkowe jabłko 3l +1l pomarańczy + gęstwa z Piwośmieci.
                        Last edited by javiki; 2016-03-26, 17:39.

                        Comment

                        • javiki
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.03
                          • 83

                          #13
                          17- bardzo fajne piwko. Chmielenie na ostanie minuty dało genialną goryczke-taki strzał i znika. Podoba mi się to Warka już prawie znikła...

                          18. Palone.
                          Założenie mocno czarne i mocno palone
                          2x puszka ekstraktu jasnego
                          0,1kg słód ciemny karmelowy
                          0,5kg jęczmień prażony
                          0,5kg żyto prażone
                          kawa zaparzona w ekspresie ok 100ml

                          Chmielenie
                          na 60min gotowania -Sybilla -40g

                          na 10min
                          Cascade - 15g
                          Citra 15g
                          Wilamette 15g

                          19. Jasne letnie -dla znajomego -na 30l piwa
                          Lekkie i aromatyczne piwo

                          2x puszka ekstraktu jasnego
                          0,1kg słód jasny karmelowy
                          0,5kg słód pszeniczny
                          0,5kg słód pszeniczny wedzony


                          Chmielenie
                          na 30min gotowania -Iunga -25g

                          na 10min
                          Cascade - 15g
                          Citra 15g
                          Worrior 15g

                          Wyszło 9BLG -na zimno ma być dodana Citra 30g

                          No i kolejny cyderek -tym razem z porzeczką 4l soku jabłkowego, 2 litry porzeczki 2 litry wody
                          Last edited by javiki; 2016-05-29, 10:28.

                          Comment

                          • javiki
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.03
                            • 83

                            #14
                            18. Palone.
                            Założenie mocno czarne i mocno palone
                            2x puszka ekstraktu jasnego
                            0,1kg słód ciemny karmelowy
                            0,5kg jęczmień prażony
                            0,5kg żyto prażone
                            kawa zaparzona w ekspresie ok 100ml

                            Chmielenie
                            na 60min gotowania -Sybilla -40g

                            na 10min
                            Cascade - 15g
                            Citra 15g
                            Wilamette 15g

                            No paloności nie ma Jest za to paskudny alkohol.. za wysokie temperatury były
                            Smak zielonego piwa.. lekko kawowy, palony, trochę prażonego jęczmienia-ale ogolnie słabo
                            Na zimno 15g Cascade
                            15gr Simcoe
                            5 gr herbaty lapsang (bo okazało sie że tylko tyle zostało )

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X