Warzenie domowe Raviqa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Raviq
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 3

    Warzenie domowe Raviqa

    Pod koniec września rozpocząłem swoją przygodę z piwowarstwem domowym, jedna warka jest już po pierwszych degustacjach, druga od wczoraj pracuje na burzliwej. No i stwierdziłem, że fajnie byłoby założyć sobie tutaj wątek.

    Pierwsze piwo:

    Hefeweizen chmielony po amerykańsku

    Zasyp
    2,6kg pszeniczny
    1,4kg pilzneński

    Chmiele
    20g Citra na 60 minut
    15g Citra na 15 minut
    15g Chinook na 15 minut

    Drożdże

    Safbrew WB-06

    Zacierałem dekokcyjnie, bardzo starannie, według receptury Anteksa, którą znalazłem na wiki


    Wyszło mi niecałe 18l brzeczki o ekstrakcie początkowym 12,7BLG. Fermentacja burzliwa trwała 9, a cicha 8 dni. Przed butelkowaniem piwo miało niecałe 3 BLG (chyba, że już wtedy miałem walnięty ballingomierz, to możliwe, że butelkowałem przy ponad 4 BLG :v)

    Piwo zabutelkowałem 12.10, pierwsze próbowanie po 15 dniach od tego momentu (wiem, że wcześnie, ale nie mogłem się powstrzymać - w końcu pierwsza warka). Wypadło nie najgorzej, jak najbardziej daje się pić, infekcji ani żadnej wady nie stwierdziłem, mało intensywny aromat bananów, jednak dominują cytrusy z chmielu. Próbując brzeczkę przy przelewaniu na cichą wpadłem w panikę, że będzie strasznie goryczkowe - nic z tych rzeczy, goryczka bardzo przyjemna, dla stylu pewnie za wysoka, ale nie o to przecież chodziło .

    Druga warka - stout, obecnie na burzliwej

    Zasyp

    4kg pale ale
    0,5kg karmelowy
    0,2 carafa (dodany na ostatnie 10 minut zacierania)
    0,5kg płatki owsiane

    Chmiele
    single hop Bramling Cross
    30g na 60 minut
    20g na 10 minut

    Drożdże
    Safbrew T-58

    Zacierane "na lenia" w temperaturze 66 stopni przez 70 minut (starałem się utrzymywać stałą temperaturę). Lenistwo piwowara wyszło też przy wysładzaniu. Słyszałem, że niektórzy nie męczą się z zagrzewaniem wody do wysładzania i używają ciepłej z kranu, tak też zrobiłem. Woda miała nieco ponad 50 stopni. W rezultacie otrzymałem 20l brzeczki o ekstrakcie ok. 13 BLG (nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć przy tym ballingomierzu). Wczoraj zadałem drożdże, zobaczyłem tylko, że wytworzyła się piana i nie ruszam.
Przetwarzanie...
X