Browar Domiemir z Czarnowca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domiemir
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.10
    • 74

    Browar Domiemir z Czarnowca

    Witam!

    Jestem w trakcie mojej pierwszej warki.
    Pale Ale z zestawu z CP.
    Cały proces do momentu chłodzenia zajął mi 6 godzin.
    Przerwy to 64st - 35min i 73st - 45min.
    Wysładzałem wodą 78st, uzyskując 24l i 13BLG mierzone w około 20st
    (uwzględniając błąd cukromierza)
    Wysładzałem dodając wody w ilości 4L, 10 min czekania
    i zlewanie itd do wspomnianej ilości litrów.
    Dalej warzenie i chmielenia jak w instrukcji.
    Po 10 min marynka, a 10 min przed końcem (60min) lubelski.
    Po zakończeniu gotowania odczekałem 15 min i zlałem brzeczkę wężykiem do fermentatora,
    w którym przeprowadziłem chłodzenie.
    Fermentator wstawiłem do gara z zimną wodą na całą noc.
    Temperatura zlewanej brzeczki to na oko ponad 80st.
    Wężyk trzymałem łapkami kuchennymi
    Mam nadzieję że wysoka temp przy zlewaniu uchroni przed infekcją.
    Następnego dnia zadałem drożdże i czekam.
    Dziś piąty dzień fermentacji, piana zaczyna schodzić a zapach coraz bardziej piwny
  • Domiemir
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.10
    • 74

    #2
    Witam!

    Dziś mija szósty dzień fermentacji burzliwej, postanowiłem więc sprawdzi BLG.
    Cukromierz wskazał 2 BLG (uwzględniając błąd urządzenia).
    Smak hmm bardzo dobry jak na tę fazę.
    Goryczka marynki tak jak lubię, lubelski pachnie ładnie.
    Jutro sprawdzam BLG i zlewam na cichą a w następnym tygodniu butelkowanie

    Comment

    • Domiemir
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.10
      • 74

      #3
      Warka #2 milk stout z CP
      Znów warka wyszła o wyższym 13 BLG, niż według dokumentacji 12BLG.
      Właśnie chłodzi się na tarasie a jutro rano zadam drożdże.
      Jutro też w końcu przeleję na cichą moje Pale Ale.

      Comment

      • Domiemir
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.10
        • 74

        #4
        Witam!

        Pale Ale na cichej drugi dzień.
        Milk Stout drugi dzień na burzliwej, wystartował po 5h nottingham.
        Obydwie warki przeniosłem z pokoju do spiżarni gdzie jest niższa temperatura - około 18C.
        Zapachy piękne z obydwu warek

        Dziś kupiłem zaworek do rozlewania do butelek, dodatkowy kranik i woreczek do filtracji.
        A także zestaw surowców Pale Ale II z CP, w razie gdyby pierwszy się nie udał to tego szczególnie postaram się dopilnować.
        Cały czas mam podejrzenie że coś może pójść nie tak z pierwszym Pale Ale... Zobaczymy.
        Póki co do milk stouta nie zaglądam aż do najbliższej niedzieli, do przelewu na cichą,
        i tak postaram się postępować z każdą kolejną warką.

        Comment

        • Domiemir
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.10
          • 74

          #5
          Witam!

          Warka #1 Pale Ale
          Właśnie zakończyłem butelkowanie.
          Butelki potraktowałem pirosiarczanem,
          następnie 15 min wygrzewania w piekarniku temp. 115C
          Glukoza wg miarki.
          Wyszło:
          29szt. - 500ml
          4 szt. - 330ml
          taka mała ilość to wina mojej złej kalkulacji litrażu brzeczki...
          Smak zielonego - pełny, goryczkowy, treściwy
          można by rzec - duża zawartość piwa w piwie
          Klarowność taka sobie, z wyglądu jakby miała "naturalny osad z drożdży".
          W tej chwili piję lagera niepasteryzowanego znanego producenta
          i szczerze, nie chcąc się chwalić zanadto, przy moim smakuje słabo,
          jak lekka oranżadka...

          Warka #2 Milk Stout
          Przedwczoraj przestała wysadzać dekiel fermentatora (nie używam rurki),
          po jutrze przelewam na cichą.
          Do tej pory temp. warki utrzymywała się na poziomie 18C
          Do tej warki już nie zaglądałem ani razu, jedynie pod koniec upuszczałem gaz by obserwować czy nadal wysadza dekiel.
          Pozdrawiam!

          Comment

          • Domiemir
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.10
            • 74

            #6
            Witam!

            Wczoraj uwarzyłem warkę #3 American IPA 16 BLG z zestawu CP.

            Słód pilzneński 4,2 kg
            Słód wiedeński 1 kg
            Słód monachijski typ II 0,6 kg
            Słód Caramunich typ I 0,2 kg
            Chmiel Warrior, granulat 15 g
            Chmiel Green Bullet, granulat 50 g
            Chmiel Centennial, granulat 25 g
            Chmiel Mosaic, granulat 100 g

            Sposób warzenia prawie wg dołączonej instrukcji.
            Zacieranie 14L - przerwa białkowa 52C - 10 min, potem jedno temperaturowo 69C-65C 90min. By szybko uzyskać temperaturę zacierania dolałem 5L wrzącej wody.
            Znów zestaw okazał się ekstraktywny.
            Po warzeniu/chmieleniu uzyskałem 22,5L/17BLG.
            Chmielenie:
            60min - warrior 15g
            25min - green bullet 50g
            8 min - mosaic 20g
            3 min - centenial 100g

            Tym razem podczas warzenia wyraźnie pojawiły się farfocle białkowe.
            Przy wcześniejszych warkach nie robiłem przerw białkowych i ich nie widziałem.
            Po warzeniu poczekałem 5min by co nieco chmielin opadło,
            potem całość przelałem wężykiem do fermentatora,
            filtrując brzeczkę przez worek filtracyjny.
            Pod koniec przelewania temperatura brzeczki spadła do 91C.
            Dekiel zamknięty i bezzwłoczne chłodzenie na dworze.
            Fermentator wstawiłem do starego wielkiego garnka dolewając na bieżąco powoli zimną wodę z szlauchu ogrodowego i tak przez godzinę, potem zakręciłem wodę i tak zanurzony fermentator pozostawiłem do rana.
            Rano temperatura brzeczki wynosiła niespełna 14C.
            Zadałem uwodnione drożdże nothingham przy temp fermentatora 15C o godz 10:30.
            Przed zadaniem drożdży mocno trząchałem fermentatorem by napowietrzyć brzeczkę,
            potem jeszcze przez 30sek napowietrzałem łychą.
            w tej chwili godz 20:17 temperatura fermentatora to 18C i na razie nic się nie dzieje.
            Czekam.

            Comment

            • Domiemir
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.10
              • 74

              #7
              Witam!

              Dziś warkę #2 milk stout z CP, po 8 dniach burzliwej przelałem na cichą przy 7,5BLG.
              Po zdjęciu wieka, warka wyraźnie gazowała - nie używam rurki, gaz ucieka przez ewentualne nieszczelności
              a czasem delikatnie go upuszczam, wciskając wieko. Po pewnym czasie sprawdzam czy wieko znów zostało wypchnięte.
              Smak zielonego piwa - bardzo cierpki, podejrzewam że to przez to że słodu palonego dałem na 30min przed końcem zacierania,
              co daje wyraźnie mocno palony posmak.
              Pewną rzeczą która mnie bardzo niepokoi to (zgodnie z żoną stwierdziliśmy) że wyraźnie czuć alkohol,
              zarówno zapach jak i smak... Normalnie jak bimber...
              Czy ta przypadłość się zneutralizuje?

              Innym mankamentem jest słabo wyczuwalna goryczka chmielu
              - to moja wina - chmiel włożyłem w dwa woreczki muślinowe żeby ograniczyć ilość syfu na dnie co się udało ale kosztem smaku...
              Nie wiem co z tej warki wyjdzie, w ogóle nie czuć słodyczy?

              Warka #3 AIPA z CP
              Wystartowała dopiero po około 12 godzinach. Myślę że drożdże zadałem w zbyt niskiej temperaturze - około 15C
              Zapach nad fermentatorem niezwykły - dosłownie czarna porzeczka!
              Dziś przeniosłem w chłodniejsze miejsce tak by temperatura fermentatora oscylowała w okół 18C.

              Pozdrawiam!
              Dominik
              Last edited by Domiemir; 2014-11-17, 21:30.

              Comment

              • piwosz_andrzej
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.09
                • 105

                #8
                Hej. Też niedawno warzyłem stouta z ekstraktów z dodatkiem chmielu East Kent Golging z zestawu z Browamatora. Piwo już sobie leżakuje w butelkach od 4 tygodni. W smaku czuć lekko cierpki smak pochodzący od palonego jęczmienia, ale w zasadzie wcale nie czuć chmielu. Nawet żona powiedziała że piwo niby jest ok ale jakieś takie bezsmakowe. Nie wiem czy jest to wina zbyt malej ilości chmielu? (w zestawie było z tego co pamiętam 30 gramów).

                Comment

                • Domiemir
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.10
                  • 74

                  #9
                  Witam!

                  Andrzeju jakie masz nagazowanie po 4 tygodniach?
                  Jestem początkującym ale wydaje mi się że 30g to raczej mało chmielu.

                  Degustacja warki #1 Pale Ale z CP
                  Pięć dni od zabutelkowania otworzyłem kontrolnie bączka 330ml.
                  - Nagazowanie nikłe
                  - goryczka nieco zmalała
                  - lekko kwaskowy posmak pozostał ale ni przeszkadza
                  - zapach piwa schłodzonego poniżej 10C słaby, po ogrzaniu bardzo przyjemny.
                  - procenty alkoholu działają bardzo wyraźnie a wyszło około 6%obj z 13BLG
                  Jestem zadowolony z efektu, piwo pijalne pomimo braku nagazowania.
                  W szafce mam zestaw surowców na Pale Ale II z CP - polubiłem ten styl.

                  Comment

                  • piwosz_andrzej
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.09
                    • 105

                    #10
                    Do refermentacji dodawałem 6 gr glukozy na litr (zrobiłem syrop ok 126 gr glukozy rozpuściłem w ok 300 ml wody i dodałem do 21 litrów piwa). Nagazowanie jest ok, nie mam zastrzeżeń, piana również obfita. Pierwotnie zaplanowałem żeby piwko spokojnie leżakowało ok 2-3 miesiące, ale myślę że po trzech miesiącach to już nic z tego nie zostanie.

                    Comment

                    • Domiemir
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.10
                      • 74

                      #11
                      Oj tak leżakowanie to najtrudniejszy czas...
                      Właśnie konsumuję piwo Miłosław ciemne pszeniczne górnej fermentacji
                      i zauważam bardzo duże podobieństwo w smaku do mojego (nienagazowanego jeszcze )
                      Pale Ale z warki #1. Mianowicie wyczuwam kwaskowatość, podobny aromat itp.
                      W lodówce mam jeszcze dwa inne górniaki do porównania.

                      Comment

                      • Domiemir
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.10
                        • 74

                        #12
                        Witam!

                        Wczoraj zabutelkowałem Milk Stout warka #2
                        Wyszło prawie 40 butelek 500ml.
                        Prawie gdyż podczas rozlewania degustowałem 500ml w kuflu
                        i trochę zostawiłem do degustacji domownikom.
                        Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni smakiem kawy i trochę gorzkiej czekolady.
                        Zielone piwo smakuje wspaniale, bimbrowy posmak i zapach prawie całkowicie zanikł.
                        Wg mnie lepiej smakuje gdy nie jest mocno schłodzone - tak około 12C - 14C
                        Nie mogę się doczekać degustacji po leżakowaniu,
                        tak w okolicach świąt Szczodrych Godów

                        Pozdrawiam!
                        Last edited by Domiemir; 2014-11-25, 13:44.

                        Comment

                        • Domiemir
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.10
                          • 74

                          #13
                          Degustacja warki #1 Pale Ale z CP

                          Wczoraj po 9 dniach od zabutelkowania pojawił się średni gaz i piana.
                          Piwo dzięki temu stało się już zdecydowanie pijalne.
                          Smaki coraz bardziej ułożone, znikła zupełnie kwaskowatość
                          która mnie początkowo bardzo martwiła.
                          Goryczka chmielowa zmniejszyła się odpowiednio i wygładziła,
                          pozostała jednak odpowiednio mocna.
                          Największą wadą tej warki jest zapach. Nie to żeby śmierdziało ale...
                          Zupełnie skopałem chłodzenie po gotowaniu, w związku z czym
                          o to właśnie podejrzewam zapach truskawek w bitej śmietanie...
                          Gdyby to była AIPA to ten zapach byłby w ramach stylu
                          Podsumowując jestem bardzo zadowolony z tej warki!
                          Last edited by Domiemir; 2014-11-26, 05:34.

                          Comment

                          • Domiemir
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.10
                            • 74

                            #14
                            Warka #4 Pale Ale II z CP uwarzona 29/11/2014

                            Postanowiłem uwarzyć kolejne Pale Ale a skoro w CP mają wersję 2 to dawaj

                            Zacieranie: W zamyśle chciałem bardziej treściwe.
                            Nie wiem czy mój poniższy schemat da bardziej treściwy smak
                            (to tylko przypuszczenia amatora)

                            - Przerwa białkowa 52C, 5 minut
                            - podgrzewanie i dolewanie gorącej wody
                            - przerwa maltozowa 64C, 25 minut
                            - podgrzewanie i dolewanie gorącej wody
                            - przerwa dekstrynująca 72C, 40min
                            - wygrzewanie do 78C

                            - filtracja

                            - warzenie/chmielenie 60min
                            50 min marynka
                            10 min lubelski

                            po wyłączeniu palnika ostro zamieszałem, odczekałem 15min,
                            przelałem do fermentatora w którym chłodziłem brzeczkę.

                            Chłodzenie:
                            na dworze -5C godzina
                            potem przestawiłem do pomieszczenia 12C na noc.
                            Rano brzeczka miała 14C

                            Fermentacja:
                            drożdże BRY-97 uwodnione na lenia.
                            Po prostu rozpuściłem w wodzie i wlałem do fermentatora.
                            Ruszyły dopiero po 36 godzinach gdy brzeczka nabrała temperatury około 20C.
                            Następnego dnia temperaturę ustaliłem na około 17C.
                            Wczoraj tj 04/12/2014 burzliwa spowolniła.
                            Wieczorem tego samego dnia w celu pobudzenia fermentacji postanowiłem zamieszać lekko fermentatorem, co ku mojemu zadowoleniu przyniosło oczekiwany skutek.
                            Burzliwa ponownie się wzburzyła i radośnie piwko fermentuje.

                            dziś tj 05/12/2014 postanowiłem podnosić temp fermentatora
                            z 17C dziś do 20C w poniedziałek 08/12/2014 (albo szybciej, zobaczymy)
                            W każdym bądź razie przewiduję przelewanie na cichą w poniedziałek wieczorem.

                            Zapach: zapach fermentacji to truskawki w śmietanie,
                            taki sam aromat ma w tej chwili moje pierwsze gotowe już Pale Ale.
                            Czy to normalny zapach???

                            Comment

                            • Domiemir
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.10
                              • 74

                              #15
                              Kilka fotek

                              W kuflach odpowiednio Pale Ale i Milk Stout, w skrzynkach AIPA.
                              Attached Files
                              Last edited by Domiemir; 2014-12-07, 11:45.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X