Browar Domiemir z Czarnowca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domiemir
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.10
    • 74

    #31
    Witam!
    Dziś będę chwalił (kolejny raz) moją AIPA 16BLG z CP
    porównując ją do piwa Jankes z Browaru Lwówek Śląski które dziś degustuję.
    Stwierdzam że charakter smakowo jest praktycznie identyczny!
    Tak jakby były zaprawiane tymi samymi gatunkami chmielu,
    z tym że w moim jakby intensywniej go czuć.
    Klarowność identyczna,
    piana w mojej AIPA nieporównywalnie lepsza (betonowa!)
    Jankes ma zdecydowanie mniej ciała,
    dość znacznie różnią się ekstraktem i alkoholem.
    Moja AIPA ekstr. 17,2% / alk 6,5%
    Jankes ekstr 12,5% / alk 4,2%
    Polecam AIPA 16BLG z CP
    oraz Jankesa jako jej lżejszą wersję.
    Alle jestem dumny z tej warki

    Comment

    • piwosz_andrzej
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.09
      • 105

      #32
      Gratulacje. Ja dziś zamówiłem AIPA z CP 16 BLG, i czekam na przesyłkę. Jak zacierałeś, zgodnie z instrukcją czy może coś modyfikowałeś?

      Comment

      • piwosz_andrzej
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.09
        • 105

        #33
        Nie doczytałem twojego wcześniejszego postu o warzeniu AIPA. Teraz już wiem, anuluje pytanie.

        Comment

        • Domiemir
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.10
          • 74

          #34
          Polecam, polecam tą AIPĘ. Następnym razem gdy będę ją warzył postaram się nie schodzić poniżej 20L gotowego piwa (tym razem było 18,5L).
          Nawet rozmyślam czy nie rozcieńczyć brzeczki do hmm może nawet 15BLG początkowego, tak by mieć odrobinę więcej piwa i jednocześnie delikatnie mniejszą goryczkę.

          Warka #7 Grodziskie 8BLG z CP
          Wczoraj tj. 22/12/2014 Przelane na cichą po 7 dniach - 3BLG z 9 BLG początkowego.
          Zakażenia brak - czysty klarowny smak, mimo tego nie bardzo mi podchodzi,
          czuć wyraźną wędzonkę i charakter piwa pszenicznego, goryczka słabiutka, wodniste.
          Chyba nie gustuję w pszeniczniakach, na razie to jedyny mój epizod z przeniczniakiem...
          Zobaczymy jak będzie smakowało piwo gotowe może akurat nabierze pełniejszego smaku.

          Comment

          • Domiemir
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.10
            • 74

            #35
            Warka #8 Premium Bitter z CP

            Dziś 23/12/2014 przelewałem na cichą po 9 dniach burzliwej.
            Dofermentowanie z 12,5% do 2,2% BRY-97
            Zapach z fermentatora, drożdżowo słodowy, całkiem przyjemny delikatny.
            Smak jest potwierdzeniem zapachu mianowicie delikatny słodowy,
            tym razem chmiel jest znacznie mniej wyczuwalny. Warka ma 24Litry.
            Piwo warzone z mchem irlandzkim.

            Bardzo zastanawiającą dla mnie rzeczą jest gęstwa drożdżowa (załączam zdjęcia).
            Bardzo zwarte duże bryły pływające po wierzchu i na dnie. Pierwszy raz takie widzę.
            Czy to jest wysoka flokulacja drożdży???
            Na cichą zlewałem przez kranik, zbite grudki drożdży zapychały go,
            straciłem też z litr piwa w tej dziwnej gęstwie...
            Piwo bardzo ładnie wyklarowane po burzliwej - prześwitujące.
            Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych czy takie grudki drożdży są prawidłowe?
            Attached Files

            Comment

            • Domiemir
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.10
              • 74

              #36
              Warka 3& Grodziskie

              Niepokoi mnie zapach, przy przelewaniu na cichą
              wyraźnie czuć kwas mlekowy (wymiociny niemowlaka).
              Podobno piwa się nie ocenia po zapachu podczas fermentacji,
              martwię się ale zobaczymy co z tego będzie.

              Comment

              • Domiemir
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.10
                • 74

                #37
                Warka Grodziskie #7
                Miałem na myśli kwas walerianowy. Jak zwał tak zwał,
                śmierdzi wymiocinami.
                Z tego co wyczytałem, winny temu może być nieświeży chmiel (granulowany)...
                Zastanawiam się też czy powodom może być fermentowanie w balonie,
                nieosłoniętym od światła???

                Comment

                • Domiemir
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.10
                  • 74

                  #38
                  Warka #7 Grodziskie

                  Jeszcze jeden powód smrodku to drożdże safbrew S-33
                  Wielu narzeka na ich intensywny zapach siarkowodoru podczas fermentacji.
                  W połączeniu z wędzonką może dawać takie objawy jak u mnie - jestem spokojniejszy,
                  ale poczekamy na gotowe piwo.

                  Comment

                  • Domiemir
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.10
                    • 74

                    #39
                    Warka #7 Grodziskie z CP
                    Zabutelkowana 20L 28/12/2014
                    Odfermentowało z 9 do 3 BLG S-33
                    Zapach wędzony, smak ciekawy delikatnie wędzony, kolor bardzo jasny, mętny.

                    Warka #8 Premium Bitter z CP
                    Zabutelkowane 21L 28/12/2014
                    Odfermentowało z 12,5 do 2,2 BLG. BRY-97
                    Warzone z mchem irlandzkim, po burzliwej ładnie się sklarowało!
                    Zielone piwo mało goryczkowe? Przecież to premium bitter miał być...
                    W smaku delikatne, kolor jasno bursztynowy, klarowny.

                    Butelkowane z dodatkiem glukozy wg miarki uniwersalnej.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23963

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domiemir Wyświetlenie odpowiedzi

                      Bardzo zastanawiającą dla mnie rzeczą jest gęstwa drożdżowa (załączam zdjęcia).
                      Bardzo zwarte duże bryły pływające po wierzchu i na dnie. Pierwszy raz takie widzę.
                      Czy to jest wysoka flokulacja drożdży???
                      Na cichą zlewałem przez kranik, zbite grudki drożdży zapychały go,
                      straciłem też z litr piwa w tej dziwnej gęstwie...
                      Piwo bardzo ładnie wyklarowane po burzliwej - prześwitujące.
                      Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych czy takie grudki drożdży są prawidłowe?

                      BRY tak zwykle mają.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Domiemir
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.10
                        • 74

                        #41
                        Dzięki ART za podpowiedź!
                        Piwko zrobione na tych BRY, przy butelkowaniu było smakowite.

                        Warka #5 marcowe z CP
                        Wczoraj tj 29/12/2014 po trzech tygodniach, przelana na cichą do balonu z rurką.
                        18 godzin spędziła w temperaturze pokojowej po czym wróciła do 10'C.
                        Za dwa dni przestawię ją w zimniejsze miejsce.
                        Wyszedł całkiem smaczny rozcieńczony (12blg) lagerek marcowy,
                        w tym momencie delikatnie już nagazowany.
                        W smaku jest coś ciekawego, nie potrafię tego nazwać.
                        Może to ten posmak chlebowy, wszak postarałem się zacierać dekokcyjnie wg instrukcji?

                        Comment

                        • Domiemir
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.10
                          • 74

                          #42
                          Warka #5 Marcowe
                          03/01/2015 butelkowanie. Fermentacja z 12 do 4 BLG

                          Warka #9 Porter Bałtycki z CP
                          04/01/2015 Warzenie
                          Zacieranie jedno temperaturowe zstępujące 70'C do 65'C - 90min
                          Filtracja to mordęga, powoli leciało ale się udało.
                          Po gotowaniu wyszło 21,5BLG
                          (Z wysłodzin wyszedł cienkusz 3 BLG
                          który mocno podrasowałem zwykłym cukrem 850gram do 11BLG,
                          kandyzowanego nie miałem.)
                          Gotowanie 90 minut

                          Studzenie na tarasie
                          drożdże - s-23 z gęstwy po marcowym, ruszyły po 24 godzinach.
                          Przyznam to dość trudne technicznie piwo i brzeczka strasznie klejąca

                          Comment

                          • Domiemir
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.10
                            • 74

                            #43
                            Kilka zdjęć z warzenia Portera Bałtyckiego.
                            Dla podtrzymania temperatury zacierania wstawiłem gar zacierny do większego
                            gara z ciepłą wodą i przykryłem całość folią i kocem dla izolacji.
                            Przez dolewanie wody do dużego gara (ciepła/lub zimna) mogłem regulować temperaturę podczas zacierania.
                            Attached Files
                            Last edited by Domiemir; 2015-01-24, 10:32.

                            Comment

                            • Domiemir
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.10
                              • 74

                              #44
                              Degustacja

                              Warka #5 Marcowe 12,5BLG / 4,8%alk zestaw z CP
                              Piwo trzy tygodnie w butelkach.
                              Jak dla mnie to mało ono marcowe wyszło...
                              Mało alkoholu a w smaku zwykły lager, myślę że za mało czuć monachijskiego.
                              Dużo di-acetylu, goryczka trochę za duża jak na marcowe, jeszcze się ułoży ale i tak za dużo. W gotowym piwie zostało trochę skrobi, niedużo ale zawsze... Trzeba będzie szybko wypić.
                              Nagazowanie średnie, piana ładna średniotrwała.
                              Pomimo że nie jestem zadowolony z tej warki to piwo bardzo sympatycznie się pije.

                              Warka #7 Grodziskie 9BLG / 3,5%alk z zestawu CP
                              Już myślałem że nic z tego piwa nie będzie,
                              ale naszczęście intensywny zapach "wymiocin" zmalał i jest mało wyczuwalny.
                              Posmak wędzony ułożył się.
                              Nie znam się na przeniczniakach ale smak ma zupełnie inny charakter niż jęczmienne piwa.
                              Taki jakby w kierunku kwaskowatości ale nie kwaśny.
                              Średnio nagazowane, słaba piana.
                              Generalnie nie jestem miłośnikiem tego typu piwa ale jestem zadowolony z tej warki.
                              Znajomym smakuje, albo tylko tak mówią

                              Warka #8 Premium Bitter 12,5BLG / 5,7% alk z zestawu CP
                              Super wyszło!
                              Pierwszy raz użyłem mchu irlandzkiego, dzięki któremu piwo jest bardzo klarowne
                              Smak:
                              Przy butelkowaniu wybitnie słodowy (monachijski) słabo wyczuwalna goryczka.
                              po dwóch tygodniach młode piwo jest nagazowane, a goryczka wzrosła i jest jakby za duża.
                              Po miesiącu piwo bardzo ładnie ułożone!
                              Piwo średni nagazowane, piana bardzo ładna powoli opada do kożuszka który pozostaje do końca.
                              Jestem zadowolony z tej warki.
                              Last edited by Domiemir; 2015-01-24, 10:56.

                              Comment

                              • piwosz_andrzej
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.09
                                • 105

                                #45
                                Cześć. Mam pytanie o twojego Bittera. Piszesz, że jest to zestaw Premium Bitter 12 BLG z CP. Ja nie widziałem w CP takiego zestawu. Jest tylko Modern Bitter 12 BLG i ewentualnie Pale Ale 12 BLG, ale sądząc po składach to chyba nie te zestawy, które Ty uwarzyłeś. Mógłbyś podesłać linka, z jakiego zestawu uwarzyłeś to piwo?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X