Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwosz_andrzej
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar Domiemir z Czarnowca
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
-
-
Warzenie
Warka #10 31/01/2015
ciemne Marcowe/Oktoberfest - receptura własna
Monachijski Strzezgom - 3,2kg
Pilzneński Strzegom - 1,7kg
carahell Wyermann - 0,15kg
Caramunich II - 0,10kg
Hallertau spalt select 3,4% - 100gram
Zacieranie dekokcyjne jednowarowe.
podgrzewanie 55' do 62'
62' - 20min
dekokcja 2/3 cacieru
podgrzewam do 72' - 30min.
gotowanie 15min
w tym czasie zacier główny utrzymuję w temp 65'
dekokt powoli zwracam do zacieru głównego
ustalam temperaturę 72' - 40min
wygrzewanie 76'
próba jodowa
filtracja:
MAKABRA!!! śruto drobne dodatkowo rozgotowane...
Zwykle zajmuje mi to godzinę i klarowność mam idealną.
tym razem 3 godziny z takim sobie efektem - klarowność mglista.
Uzyskałem 25litrów o ekstrakcie 15'BLG trochę chyba wyszło poza styl...
Chmielenie
70g - 75min
15g - 20min
15g - 0min
szacowane IBU wg brewtarget to 27, czyli w normie.
Czy przy takim BLG to nadal marcowe czy już cienki koźlak?
Szacuję że BLG zejdzie jak poprzednio do 4BLG
Comment
-
-
Warzenie
Warka #11
01/02/2015 AIPA 17BLG z zestawu Homebeer
Z tego zasypu uzyskałem ponad 25L brzeczki o ekstrakcie ponad 19 BLG!!!
Podobnie poprzednia warka marcowe wyszło na słodach z Homebeer o dwa BLG wyższe niż wynikało z obliczeń na kartce i wyliczeń brewtargetu!
Nie wiem co jest powodem uzyskiwania tak wysokich ekstraktów?
Może to śruto za drobno zmielone ,które swoją drogą przysparza poważnych problemów
przy filtrowaniu
Strzegom Pale Ale - 5,2kg
Strzegom monachijski I - 2kg
Carahell - 0,15kg (dodałem od siebie, nie wchodzi w skład zestawu!)
citra - 40g
cascade - 40g
amarillo - 40g
Zacieranie
Jednotemperaturowe 67'C - 90min
dla podtrzymania temperatury, gar zacierny wstawiłem w większy gar wypełniony
wodą o temp ponad 60'C, całość okryłem kocem.
Co jakiś czas mieszałem. Temperaturę kontrolowałem termometrem multimetru.
Wygrzewanie 75'C (grzanie na palniku)
Filtracja
Podobnie jak przy poprzedniej warce paskudna.
Pocieszające że tym razem filtr się nie zapychał.
Wyszło 27L - ponad 19BLG (cały gar) + 12L wysłodki 3BLG
którą po troszeczku dolewałem w trakcie gotowania, by rozrzedzić brzeczkę
i mieć więcej napitku
Chmielenie
Gotowanie 75min
Citra 13,5% - 40g - 75min
Amarillo 8,9% - 20g - 30min
Cascade 6,7% - 20g - 30min
Amarillo 20g - na cichą
cascade 20g - na cichą
Chłodzenie 4h na tarasie przy temp otoczenia około 0'C
Zadane drożdże US-05
Fermentacja rozpoczęła się dość szybko,
gdyż drożdże rozruszałem w brzeczce 10BLG - 4h przed zadaniem.
Początek fermentacji w temp otoczenia 20'C przez około 12h
potem obniżyłem temp do 16'C
Ciekawe jaka tym razem wyjdzie AIPA?
Podejrzewam że może być mało goryczkowa ze względu na wysokie BLG
i duży litraż brzeczki nastawnej.Ostatnia zmiana dokonana przez Domiemir; 2015-02-02, 21:26.
Comment
-
-
Za dwa tygodnie przeleję Marcowe i AIPĘ na cichą
i postaram się uwarzyć kolejną warkę - Czeski Pilzner.
Będę musiał mocno pogłówkować by nie uzyskać znów zbyt mocnego piwa.
Przewidywany zasyp czeskiego pilsa to:
Strzegom Pilzneński - 4kg
Wayerman carapils - 0,5kg
zakwaszający - 0,1kg
Drożdże S-23
Powyższy zestaw to receptura Dagome, pomniejszona o 300g pilzneńskiego.
Chmielenie marynką i lubelskim (będzie Polski Pils)
tak by uzyskać 35 IBU i wyraźny aromat chmielowy.
Słody i chmiele z HomebeerOstatnia zmiana dokonana przez Domiemir; 2015-02-02, 21:35.
Comment
-
-
Warka #10 Marcowe
Licho fermentuje...
Drożdże suche s-23 zasypywałem w sobotę o 2:00 w nocy
bezpośrednio do brzeczki o temp około 20'C i wstawiłem do pomieszczenia 10'C
Po południu w niedzielę rurką powoli wydobywał się gaz
bulknięcie na 1min (więc ok)
w poniedziałek gazowanie osłabło znacznie - bulknicie na 5min
Dziś wtorek nadal niemrawo. Pokołysałem delikatnie wiadrem (może trochę się napowietrzy)
Uszczelniłem pokrywę taśmą klejącą by gaz ewentualnymi nieszczelnościami nie uciekał.
Rurka osadzona ścisło, szczelnie.
W pomieszczeniu odkręciłem mały kaloryfer który nagrzeje maksymalnie do 15'C
Wiadro postawiłem przy nim.
Zobaczę czy to pomoże.
Jeśli gazowanie się nasili wracam do temperatury pomieszczenia około 10'C.
Kurcze denerwuje się tym marcowym...
Warka #11 AIPA z HB
AIPA fermentuje aż miło w pomieszczeniu o temperaturze 17'COstatnia zmiana dokonana przez Domiemir; 2015-02-03, 15:33.
Comment
-
-
Warka #10 marcowe
na s-23 po przeniesieniu do pomieszczenia 15'C i przemieszaniu płynu,
po niedługim czasie (około 3h) zaczęła powoli pracować.
Po 24h przeniosę do 12'C i po następnych 24h temperaturę obniżę do około 10'C.
Myślę że moim błędem było wsypanie suchych drożdży bezpośrednio do brzeczki,
w wyniku czego drożdże dostały szoku i część prawdopodobnie padła.
Comment
-
-
Warka #12 bezstylowy Ale 13BLG warzenie 07/02/2015
Witam!
Kolejną warką wg mojego widzimisię, jest bezstylowy Ale koloru wpadającego w bursztyn,
trzykrotnie chmielony - singiel hop Marynka
Słód pilzneński Strzegom - 1,55kg
Słód monachijski typ II Strzegom - 2,4kg
Słód karmelowy 150 strzegom - 100g
czerwony - 100g
zakwaszający - 55g
Marynka - 40g (10,5%)
Zacieranie wg założeń ma być treściwie
Temp ustalona 66'C - 35min
potem schodząca powoli do 63'C w ciągu około 25min
podgrzewanie palnikiem do 72'C trzymam 30min
wygrzewanie do 78'C
Filtrowanie
Filtrator z oplotu,
połowa filtratora w rurce miedzianej perforowanej,
całość owinięta jedną warstwą tetry.
Filtracja trwała trochę ponad godzinę, w połowie filtr przytkał się i leciało jak krew z nosa.
Warzenie/chmielenie 75min
Singiel hop Marynka
20g - 60 min
10g - 15 min
10g - 0 min
Zastanawiam się czy dać jej trochę na cichą?
wg kalkulatorów goryczka powinna wynosić od 25 do 28 IBU
Po chmieleniu uzyskałem 24 litry 13BLG brzeczki nastawnej.
Fermentacja
S-04 uwodnione 25min, zadane do brzeczki o temp na oko 25'C
po 12h na powierzchni pojawił się kożuch koloru kawowego, a w fermentatorze słychać wyraźnie pracę drożdży.
Po 24h pierwsze bąbelki gazu w rurce.
Ciekawe co z tego wyjdzie? Początkowo miało być coś w stylu IRA ale wszystko się rozjechało.
Degustacja warka #5 marcowe
Marcowe poza stylem oczywiście bo 38IBU to za dużo.
Niemniej jednak bardzo smaczne z wyraźną nutą "chlebową"
Wysycenie średnie niskie, bardzo pijalne!
Comment
-
-
Warka #12 Ale 13BLG rurka nie bulka
Rurka przestała bulkać. Popsuła się czy co?
W wiadrze wyraźnie słychać jakby musowanie - fermentację.
Po prześwietleniu wiadra lampką wyraźnie widać kożuch na ściankach.
Poruszyłem gumkę montażową, doszczelniłem taśmą klejącą i naprawione,
znowu bulka!
Takie byle co może spowodować bezruch w rurce.
Comment
-
-
Warka #9 Porter Bałtycki z CP
początowe BLG 21,5
końcowe BLG 7,5
Właśnie zabutelkowane, wyszło 20L pysznego piwa.
Skrzynka bączków, skrzynka o,5Litrówek i 5 półlitrówek luzem (+0,5L w kuflu).
Już zielone piwo ma bardzo pyszny obiecujący smak!
Niskie odfermentowanie wynika z zacierania na słodko.
Przy zacieraniu (jedno temperaturowym) nie schodziłem poniżej 65'C
Diacetylu zero, nic nie czuć.
Właśnie piję kufel z dna fermentatora i powiem szczerze że mocne.
Już teraz przed refermentacją ma ponad 7%alk
Jestem bardzo zadowolony z tej warki!
Comment
-
-
Warka #13 Polski Pilzner 13BLG
Warzenie 15/02/2015
Przy warzeniu tego piwa inspirowałem się stylem czeskim,
ale jako że użyłem chmieli Polskich, nazywam go polskim.
Słody:
Pilzneński Strzegom - 4.0 kg
Carapils Wayerman - 0.5 kg
Zakwaszający Wayerman - 0.1 kg
chmiele granulat:
Marynka (10.5%) - 25g
Lubelski (4.5%) - 45g
zacieranie:
15 L wody
55'C - 10 min
62'C - 25 min
dekokt 1 kg
72'C - 40 min
wysładzanie:
Poszło sprawnie.
Wysładzałem do objętości 28L
Wysłodkę końcową (resztkę) 2 BLG, 3,5L gotowałem w oddzielnym garnku
i użyłem do uzupełniania tego co odparowywało.
Gotowanie/chmielenie:
75min
60min - 25g marynki
15min - 15g lubelski
0min - 30g lubelski
Wyszło 28L 13BLG (uwzględniając błąd cukromierza)
Dobrze że to dolniak, bo wiadro prawie po brzegi pełne
i z miejscem na pianę krucho.
Właśnie się studzi.
Drożdże S-23 to gęstwą z marcowego 15BLG które przelałem wczoraj.
Marcowe 15BLG odfermentowało do 4BLG - w smaku monachijskie, dobrze się zapowiada.
AIPA 19BLG odfermentowało do 4BLG - ciężka goryczka,
czuć citrę której chyba nie polubię, zobaczymy.
Obydwa piwa były 2 tygodnie na burzliwej.
Comment
-
-
Warka #12 ALE 13 BLG przelana na cichą 4BLG, 22,5litra.
W sumie można o niej powiedzieć że ma cechy stylu IRA,
na którym się wzorowałem organizując zasyp.
Kolor czerwonawo herbaciany.
Odstępstwem od oryginału jest chmielenie na aromat...
Singiel hop Marynka.
W smaku bardzo obiecujące!
IBU 25 - brat prosił o coś mniej gorzkiego.
Jestem zadowolony!Ostatnia zmiana dokonana przez Domiemir; 2015-02-16, 21:44.
Comment
-
Comment