Domowy Browar Kemota

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    Domowy Browar Kemota

    W sumie już trochę warzyłem, ale dopiero teraz zamieszczam swoje rezultaty.
    1. Warka Imperial India Pale Ale wzorowane na grand championie.
    Warzone coś w okolicach stycznia 2014 roku.
    Zasyp:
    3 kg Pale ale
    0,15 kg Aroma
    chmielenie:
    40 g Marynki 60 min
    30 g Lubelskiego 10 min
    cukier, który podbił o ok. 2 blg
    końcowe blg - 18 blg.
    Odebrałem koło 11-12 litrów gotowej brzeczki
    Fermentowało tydzień burzliwej i nieco ponad tydzień cichej, do cichej doszedł Willamate i Citra.
    Niestety walnąłem się z chmielami i wyszło zbyt goryczkowe, jednak nie było zbyt dużej tragedii. Piwo zeszło szybko pamiętam.
    Jeszcze wtedy nie miałem chłodnicy- musiałem ok. 12 godzin na balkonie trzymać przy temp. poniżej 10 stopni Celsjusza na minusie
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    #2
    2. Warka Żytnie Saison
    3. Warka Imperialne Żytnie Belgijskie IPA uwarzone 20.10.14r.
    Zasyp:
    3 kg pale ale
    1,2 kg płatków żytnich niesłodowanych
    1 kg słodu pszenicznego
    0,5 kg abbey
    0,15 kg aroma
    0,15 kg płatków owsianych
    Zacieranie i filtracja były straszne, trwało długo, nie chciało iść, po ponownym podgrzaniu słodów do samo, skończyłem w nocy po odebraniu ponad 30 litrów filtratu, odstawiłem na noc, co było nawet ok, ponieważ u góry miałem mniej zatężone a od dołu bardziej gęste. Gotowałem na dwa razy, najpierw tę część mniej zatężoną i z niej zrobiłem drugą warkę.
    Gotowanie:
    gdzieś mi uciekło, drugą warkę nachmieliłem głównie lubelskim i trochę w whirlpoolu willamette poszło. Trzecia warka dostała lubelski i willamette i na whirlpoola dodatkowo Citry, chmielu było więcej.
    Drożdże:
    zadałem do ok 30 stopni, bez rehydratacji.
    Druga warka dostała T58, a trzecia Abbaye- oba od Safale. Stwierdzam, że te drugie są lepsze, ale zobaczymy jeszcze co będzie gdy piwo się ułoży w butelkach.
    Fermentacja trwała przy blisko 30 stopniach Celsjusza i moim zdaniem to jednak za dużo. Zbyt dużo estrów i wszystkiego, ale jak pisałem- zobaczymy co będzie gdy piwo się ułoży w butelkach.
    Trzecia warka dodatkowo na 2 dni przed butelkowaniem dostała Citry, Willamette i Northerm brewer (z braku laku dodałem i to).
    Łącznie wyszło 48 butelek.
    BLG- druga warka 17, trzecia 20. Warto wspomnieć, że podbiłem ekstrakt o 2 blg cukrem.

    Comment

    • kkemot
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.12
      • 119

      #3
      4. Warka RIS
      5. Warka American Brown Ale? uwarzone 10.11.14 r.
      Zasyp:
      5 kg pilznejski
      2 kg wędzony z CM
      1 kg pszeniczny
      1 kg czekoladowy (na mashout)
      1 kg crystal
      0,5 kg płatki owsiane
      0,5 kg monachijski
      Zacieranie dosyć długo trwało, użyłem 2 litrów wody na kilo słodu, może dlatego, albo słody jakieś są lipne. Zacierałem w temp. ok 63-61.
      Filtracja wyszła dobrze, dwa razy filtrowałem do dwóch fermentorów- pierwszy był na RISa, drugi na cienkusza. Odebrałem ok 19 litrów każdego z nich.
      Gotowanie:
      RIS- 50 g Northerm Brewer na 60 min;
      śliwki suszone 400g na 15 min.
      Cienkusz- 30 g Northerm Brewer 60 minut.
      Drożdże- zadałem US-05, po pół paczki na każde piwo, w sumie do Risa poszło to większe pół
      Bez uwadniania, piwa ruszyły.
      Planuję tydzień burzliwej, 2 tygodnie cichej dla RISa i tydzień dla cienkusza.
      BLG- po wystudzeniu RIS wyszedł grubo poza skalę (mam cukromierz do 24 blg) przypuszczam 27, cienkusz 14 blg.
      Uwagi: myślałem, że kilogram, czyli praktycznie 10% zasypu, czekoladowego da mocną barwę, piwo po wystudzeniu było bardzo ciemne, ale niestety nie czarne. Cienkusz wyszedł mocno brunatny.
      Przy gotowaniu RISa myślałem, ze śliwki będą bardzo mocno wyczuwalne, ale niestety w zapachu ich nie wyczułem, w smaku delikatnie. Mam nadzieję, że jednak opłacało się wrzucać tyle śliwek i po fermentacji będzie je mocniej czuć.
      Last edited by kkemot; 2014-11-11, 14:35.

      Comment

      • kkemot
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.12
        • 119

        #4
        Do Brown Ale dodaję polskich chmieli, wchodzi Sybilla i Marynka, na oko, nie odmierzam wagą. Będzie za to Polskie a nie Amerykańskie.
        Degustowałem wczoraj z fermentora, fajne- czuć nuty czekoladowe, ciemne i wędzone. Póki co brak chmielu, ale zobaczymy co wyjdzie z butelek.
        Niedługo butelkowanie.
        Tydzień temu przelałem cienkusza, RISa zostawiam metodą no secondary.
        Niedługo będę butelkować, więc jak tylko zostanie mi coś co nie wejdzie w butelkę to zdam wam relację z degustacji. Skoro tak fajnie wyszedł cienkusz to nawet nie chcę myśleć co będzie z RISem

        Poprzednie 2 warki się już układają powoli, zdecydowanie dla mnie lepsza 20stka, bo nie czuć tak tych wszystkich aromatów z fermentacji. Nie jest to wadą 17stki, ale wolę pijalne piwa po prostu.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X