W sumie już trochę warzyłem, ale dopiero teraz zamieszczam swoje rezultaty.
1. Warka Imperial India Pale Ale wzorowane na grand championie.
Warzone coś w okolicach stycznia 2014 roku.
Zasyp:
3 kg Pale ale
0,15 kg Aroma
chmielenie:
40 g Marynki 60 min
30 g Lubelskiego 10 min
cukier, który podbił o ok. 2 blg
końcowe blg - 18 blg.
Odebrałem koło 11-12 litrów gotowej brzeczki
Fermentowało tydzień burzliwej i nieco ponad tydzień cichej, do cichej doszedł Willamate i Citra.
Niestety walnąłem się z chmielami i wyszło zbyt goryczkowe, jednak nie było zbyt dużej tragedii. Piwo zeszło szybko pamiętam.
Jeszcze wtedy nie miałem chłodnicy- musiałem ok. 12 godzin na balkonie trzymać przy temp. poniżej 10 stopni Celsjusza na minusie
1. Warka Imperial India Pale Ale wzorowane na grand championie.
Warzone coś w okolicach stycznia 2014 roku.
Zasyp:
3 kg Pale ale
0,15 kg Aroma
chmielenie:
40 g Marynki 60 min
30 g Lubelskiego 10 min
cukier, który podbił o ok. 2 blg
końcowe blg - 18 blg.
Odebrałem koło 11-12 litrów gotowej brzeczki
Fermentowało tydzień burzliwej i nieco ponad tydzień cichej, do cichej doszedł Willamate i Citra.
Niestety walnąłem się z chmielami i wyszło zbyt goryczkowe, jednak nie było zbyt dużej tragedii. Piwo zeszło szybko pamiętam.
Jeszcze wtedy nie miałem chłodnicy- musiałem ok. 12 godzin na balkonie trzymać przy temp. poniżej 10 stopni Celsjusza na minusie
Comment