Piwo z Łącznej, Świętokrzyskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ScaRRyMaN
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 33

    Piwo z Łącznej, Świętokrzyskie

    Pierwsza warka z brewkitu dołączonego do zestawu z browamatora Finlandia Premium Lager. Już zamówiłem produkty na warkę II z milkstoutem z ekstraktów. Warka III planowana z zacieraniem, na razie boli brak dużego gara. Gdzieś w domu jest, bigos sam się nie robił.

    Warka I

    Ciepłe Siuski Poranne

    -BrewKit Finlandia Premium Lager
    -Drożdże z zestawu
    -ekstra chmiel Chinook 15g

    04.11.2014
    BrewKit gotowany przez godzinę, chmiel zadany na 10min
    BLG=12 na 20 litrów brzeczki

    05.11.2014
    Po schłodzeniu przy otwartym oknie do temperatury 21* zadane drożdże po rehydratacji (marnie wyglądały). Początek fermentacji burzliwej

    08.11.2014
    Zaczyna bulbać

    11.11.2014
    Bulba od czasu do czasu
    BLG=4 Jest lekka piana, nie śmierdzi, wręcz aromat Chinook'a dominuje. Kolor bursztynowy. Dosyć puste w smaku, brak nuty słodowych, głównie chmiel.

    Czekam na BLG=2 i na cichą
  • ScaRRyMaN
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 33

    #2
    Warka I zeszła do 4. Zabutelkowana do 40 butelek 0,5L. Do refermentacji użyłem 140g Glukozy z litrem wody. W smaku dość dobre, sporo goryczki nieściskającej, średnio nasycone. Piana słaba i nietrwała.
    Dużo lepsze niż koncerniaki.

    Warka II

    Black Milk Power
    Milk Stout

    23.11.2014r.

    Surowce:
    -Ekstrakty Gozdawa: Jasny i Superciemny po 1,7kg
    -Laktoza 0,5Kg
    -Jęczmień palony 0,5Kg w woreczku
    -Chmiele: Chinook 10g, Magnum 40g, Citra 20g, Mosaic 20g
    -Drożdże Safale S04
    -Płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane 50g
    -12L wody butelkowanej 7*C

    Gotowane w 4 garach:
    -4L Jasny
    -4L Ciemny
    -3L Jeczmień
    -1L Laktoza

    Chmielenie w 4L wody z ekstraktem jasnym
    60Min - 5g Chinook, 20g Magnum
    30Min - 5g Chinnok, 20g Magnum
    5min - 10g Citra. 10g Mosaic

    Wyszło 21,5L 12BLG, 22,5L 14,5BLG z laktozą (26*C)

    Uwodnione drożdże zadane w 24*C

    Temperatura fermentacji max 21,5*C

    Na dniach zlewam na cichą z 10g Citra, 10g Mosaic oraz 50g wygotowanych płatków.
    Obecnie 7BLG.

    Comment

    • ScaRRyMaN
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 33

      #3
      Trochę aktualizacji.
      Na cichej zeszło do 4,5 BLG.
      15.12.2014r. Warka II zabutelkowana. W święta większość wypita przez moją rodzinę. W smaku bardzo dużo paloności i goryczki, kwaśne. Świetne aromaty ziołowe z przebijającymi się cytrusami. Piana bardzo obfita, drobna, karmelowa i trwała.
      Po wyleżakowaniu 10 butelek do początku marca w smaku zupełnie inne. Dużo mniejsza paloność, brak kwasu, goryczka mocna, nienachalna. Największym problemem było, po raz kolejny, brak smaku słodu.

      W sumie dobre piwo wyszło. Teraz czas zacierać.
      Last edited by ScaRRyMaN; 2015-03-18, 09:25.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X