BrewBros czyli hranolky topinka z mesem czeski pilzner- warka nr 5

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrewBros
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 10

    BrewBros czyli hranolky topinka z mesem czeski pilzner- warka nr 5

    Witam serdecznie.
    W poniedzialek popelnilem swoja kolejna warke i tym razem wzielo mnie na czeskiego pilznera 12blg jako ze jestem milosnikiem radegasta. W mysl zasady zacieralem infuzyjnie pomimo zalecen na zacieranie dekokcyjne.
    Moj sklad byl nastepujacy:
    Słód pilzneński 3,5 kg
    Słód monachijski 0,5 kg
    Chmiel Marynka, granulat 40 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    Wszystko przebiegalo sprawnie i dobrze do czasu az zaczalem schladzac. Niestety nie posiadam chlodnicy wiec schladznie bylo dlugie i dlugie. Od 14tej- 21ej temperatura spadla mi do 18°
    Dodalem drozdze do lagera i odstawilem na burzliwa w temperaturze 12° . Dzis juz jest 2 dzien fermentacji i nic sie nie dzieje Czy problem lezy w za dlugim schladzaniu, czy moze temperatura nie wlasciwa?
    Prosze o pomoc i porade.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam
    BrewBros
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Domyślam sie że zadałeś suche drożdże. Ruszyło coś w temacie?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • BrewBros
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 10

      #3
      Niestety dodalem suche drozdze. Zreszta jak zawsze.,,,,
      Dalej nic sie nie dzieje. Obawiam sie, ze bedzie lipa,,,,

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23956

        #4
        Albo bądź cierpliwy, albo przenieś fermentor w cieplejsze miejsce aż zobaczysz oznaki fermentacji.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • BrewBros
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 10

          #5
          W piatek przeniosłem brzeczke do ciepłego miejsca i niewiele sie dzieje. Nie słychac żeby pracowało, tylko gdy poruszę fermentatorem, wtedy uchodzi gaz.
          Czy zostawić w cieple? Czy moze spowrotem do 14°c?

          Comment

          • BrewBros
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2014.07
            • 10

            #6
            30.11 ok godz.15-tej ruszyla fermentacja przy temperaturze 24°. Dziwne bo dodalem drozdze Brewfarm lager. Czy zostawic fermentacje w tej temperaturze ( a pracuje) czy spowrotem do 12°c? Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje?
            Z gory dziekuje i pozdrawiam.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23956

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrewBros Wyświetlenie odpowiedzi
              30.11 ok godz.15-tej ruszyla fermentacja przy temperaturze 24°. Dziwne bo dodalem drozdze Brewfarm lager. Czy zostawic fermentacje w tej temperaturze ( a pracuje) czy spowrotem do 12°c? Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje?
              Z gory dziekuje i pozdrawiam.
              Ja bym odstawił z powrotem do tych 12-14 *C

              Dolniaki potrzebują więcej czasu na start. Na przyszłość można wspierać się robieniem startera.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • BrewBros
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.07
                • 10

                #8
                Po 3 tyg. zmierzylem blg i z 14 spadlo do 8. Od kilku dn blgi stoi. Czy mam jeszcze czekac czy zlewac na cicha?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10781

                  #9
                  8 blg to nie jest normalne
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • BrewBros
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2014.07
                    • 10

                    #10
                    To co sugerujesz?

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X